Svenska Hockeyligan

7507 inlägg · 377 ämnen

Årets poängkung i ES?

740460 · » Till forumet


Sv: Årets poängkung i ES?

Kapten Lindow: Nu säger väl lagen att det skall vara en fri arbetsmarknad vilket det eg blir om man får ha hur många utlänningar som hellst i laget men bara nyttja ett antal. Eller hur ska man säga, även det blir ju en plugg för utlänningar som söker sig till sverige så jag har ingen aning.

Personligen så tycker jag att så länge spelarna tillför något till laget så är de välkomna. Om det sedan är samma kunskap som en 3e formationsspelare men till ett lägre pris så tillför han något till laget som är positivt (pengar) så får man för tillfället nästan köpa det. Skall det till en begränsning av antalet utlänningar skulle jag kunna tänka mig något som detta. Max antal utlänningar 5 eller 6st men en utlänning som varit i sverige längre än 3år räknas som svensk. Att ha så lågt som 3 som någon viskade om ute i etern skulle troligast sänka nivån på es.

Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
MorganaLefaey: Hur skulle det funka med ett begränsat antal som är anmälda till match då?
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?

Kapten Lindow: Man kan alltid göra en gentlemanna överenskommelse, som håller tills dess något lag är på väg att åka ut.

Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?

LL: Visst stämmer det till stor del. Så länge man har en fungerande scouting. Jag har blivit klart imponerad av Mora då de faktiskt lyckats få ihop ett lag som fungerar av så många importer. Varför betala mer för en spelare bara för att han är svensk? Om han inte vuxit upp i närområdet så kan man inte direkt säga att han skall ha mer hjärta än utlänningen. Sen kanske utlänningar ibland har det svårare att anpassa sig till spelstil och samhälle mm men än så länge har det fungerat för dem och så länge det gör det och deras kassakista fylls så är jag impad.  

Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
LL: Att höja junior ålder är nog inte så dumt tänkt. Men sen är det väl i praktiken omöjligt att begränsa antalet eu-spelare i lagen tack vare eu.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
LL: ett litet tillägg: man kan också argumentera för att utlänningarna tar allsvenska spelares plats, och därigenom i en kedjeeffekt juniorernas plats (eftersom de skulle få de allsvenska spelarnas platser) men även där är det så att de utländska spelare som värvas ger mer för pengarna. Janne Simons uttalade sig om det någon gång i våras tror jag det var, där han sade att svenska spelare oftast helt enkelt blir dyrare att värva än utländska spelare av samma klass. Vad sedan det beror på vet jag inte, men så sade Simons i alla fall.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Dream Team: angående vår debatt om "bättre utveckling" - jag förstår vad du menar, men det finns en enorm övertro på egna juniorer. Den klubb finns inte som inte hellre skulle lyfta upp en billig junior än att ta in en utländsk spelare till större pengar. Du nämner tex Arnaud Briand, men jag lovar dig att han var klasser bättre än alla de juniorer som inte fick chansen i LHF den säsongen. Snacket om att utlänningarna tar juniorernas platser är totalt fel, hävdar jag. Visst, du kan säkert hitta enstaka fall där så har skett som följd av en missbedömning men generellt sett så är det så att de utländska spelarna ger mer för pengarna. Svårare än så är det inte.

Vad som kanske skulle kunna hjälpa en del är att höja den övre gränsen för när du slutar kallas junior till 21 i stället för 20 som i dag. Detta enda år skulle kunna göra stor skillnad, tror jag, därför att ett års utveckling i den åldern kan innebära mycket. Konkurrensen skulle öka och motståndet skulle bli tuffare vilket kanske skulle göra steget från junior- till seniorhockey på toppnivå lite mindre, för det är ett enormt stort glapp mellan J20 och Elitserien i dag.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
65selander: pratar om Oscar Sundh ja!!
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
wap.hockeysnack.com
Säga grattis till ett bra nyförvärv. Och trevligt att man lyckats få han att trivas och anpassa spelet så det passar han. Blir nog inte så svårt då man under en match kan acceptera att en motståndar utvisning var felaktig. Hmm varför kan man inte göra lika långa inlägg från wap som annars? Irriterande. Nu kanske man inte lyckats få fram det jag ville men någonstans i texten finns säkert något jag lyckats med så här på salongen.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
wap.hockeysnack.com
Gjorts för att behålla honom. Han började själv förhandla med honom men då var det för sent tydligen. Men även om han får mer förtroende och är bättre tränad så är inte det någon garanti för att han tar ytterligare steg. Kanske var förra steget så långt han kan gå. Men nog om detta då även jag som är en av de mest kritiska supportrar ett lag kan ha hoppas och tror på vissa mer än man kanske ska. Nu är ju också pärs.. Värvad för en produktiv formation så mycket möjligt att han lyckas och då kommer jag säga
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
wap.hockeysnack.com
Det kanske inte är övertro men likväl låter det som om du tar för givet att pärssinen kommer trivas bättre i sundsvall och att de spelare han ska spela med matchar honom. Nu kan jag väl säga som du att stämmer det mesta kommer han nog producera en hel del för det har han utan talan kapacitet till. Men jag säger inte att det är en självklarhet.
Warg har en hel del hockey i sig som näst sista säsongen var på väg att komma fram men sen stöp det. Harald blev ruskigt besviken när han hörde att inte allt gjorts
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Uddan: Vinner Spets Timrås p-liga så gör han det extra bra eftersom han är en Brynäsare
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Portello: Tänk om han vinner timrås interna skytteliga.. :)
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Uddan: Tror säker att han kan överraska, men någon poängliga vinner han inte i elitserien det här året.Gör han det så ska jag äta upp min mössa samt gå fram och tillbaka till en hemmamatch nästkommande säsong.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Lunkan: haha i div 4 kanske!
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Ambroo: Årets poängkung blir trumvirvel ....... Lars Erik Spets!
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?

LL: Ja, vad menade jag då med bättre utveckling? Ja, att elitserien har fått ett allt större inslag av utomrikiska spelare råder inga tveksamheter om. Detta har varit både till gott och ont, som jag och säkert fler än mig mer anser.

Fördelarna är väl kort sagt att de gånger vi får hit bra spelare som inte i första hand breddar ligan utan faktiskt toppar densamma så är det bara att tacka för grannlåten. Här har det handlat om spelare som plockats som stjärnspelare och även uppträtt som sådana, med en riklig utdelning i poängprotokollet. Jag anser att exemplevis spelare som Juha Rihijärvi, Tom Bissett och Tomi Kallio kan nämnas på den listan. I de här fallen är det givetvis till det bättre och man vore ju dum och på gränsen till icke hockeykunnig för att inte vilja se mer av den spelartypen.

Men, ja, för det är ett men med också, såklart. Den utan tvekan större delen importer som har flugits in från snart all världens hörn har inte tillhört den nivå av spelare som jag precis har nämnt. En större del skulle jag säga har tillhört den där grå massan av spelarnamn man knappt kommer ihåg. Vem är det som kommer ihåg Denis Chervyakov, t.ex, eller Vadym Slivchenko, eller varför inte Reid Simonton? Den förste representerade VIK Hockey, den andre Färjestad och den tredje spelade för Frölunda, och detta ägde rum under säsongen 1999/00. Alla tre spelare gjorde 30 matcher eller mer för resp. klubblag, och ingen gjorde fler än tio poäng.

Detta är givetvis inte bra. Inte för svensk hockey, då dessa spelare nog vare sig du vill medge det eller inte faktiskt satte käppar i hjulen för en kanske lovande och spelvillig junior. Det är heller inte bra för ligan i allmänhet när sådana spelare får en rätt betydande mängd speltid. Ja, för att kunna fortsätta kalla den svenska hockeyligan för den bästa utanför NHL så vill man väl ha spelare som även kvalar in på den listan. Ja, även om det garanterat finns (roll)spelare i NHL som lika gärna skulle kunna esättas av svenska elitseriespelare.

Det stora felet med de svenska juniorerna, ja, den del som nu inte lyckas slå igenom riktigt på allvar, trots en talang lite utöver det vanliga stavas väl disciplin och hängivenhet. Man måste hela tiden ha ett mål och en strävan att lägga ned lite mer kraft och energi att bli snäppet bättre än sina jämnåriga kamrater. Talang är givetvis ett måste, men den är inte ett villkor i sig självt som med garanti gör så att en spelare lyckas. Det juniorerna faller på (de som nu gör det) kan alltså vara ett klent psyke. Vad som behövs där är jag inte man at svara på. Men att svenska juniorer får lära sig att allt inte komer gratis är kanske en början.

Hur knyter man ihop det här med en tydlig koppling till utlandsimporter då? Ja, hur det än är så behöver spelare få speltid för att kunna utvecklas. Givetvis ger man inte det förtroendet till vad skrot och korn som helst, bara för att i efterhnad kunna stoltsera med "meriten" att ha gett juniorer chansen. Laget åkte på dyngstryk, men nog f- stälde vi upp med två rena juniorkedjor.... nej, det funkar ju inte. Den tränaren blir inte gammal på sin post. Nu håller jag på ett av de elitserielag som till för bara ett par år sedan tillhörde de som importerade flest spelare till sin A-trupp. Det är kanske inget man går och tänker på under säsongen när, eller ska vi kanske säga om, det går bra. Men nog är det något som påtalats relavivt ofta, och då inte med positiva ordalag. Jag skulle säga att man genom att ge bort en eller flera platser till importspelare som istället hade kunnat tagits av egna juniorspelare så skjuter du dig själv i foten till stor del. Inte med pumphagel, inte alls, men nog mycket för att i vilket fall orsaka lite sveda och värk. Sveda och värk som på lite sikt kanske gör att de unga lovande spelare som kommer fram i den egna klubben inte finner mödan värt att kämpa det där lilla extra för det där A-lagskontraktet som man så hett eftersträvar.

Är det kanske det som är orsak till den "sämre attityd" som du påtalar finns hos många svenska juniorer. "Det spelar ingen roll hur mycket jag kämpar. Jag kommer ändå inte att få någon chans. Man plockar ändå bara in utländska (och inte alltid bättre) spelare". Hur många spelare har inte resonerat med sig själva på ungefär det viset när de ska sätta upp en målsättning för dem själva, tror du? Kom ihåg att det är ett fåtal spelare, med rätt sorts talang, som faktistk slår igenom i elitserien. De få som nu gör det har uppenbarligen sett det som mödan värt att genom idog träning och en hängivenhet lite utöver det vanliga faktiskt ta steget. Allt för många stannar nog tyvärr upp långt långt före det här steget. Många stannar kanske upp redan när man läser matchprogrammet före match, där det står att läsa om spelare som exempelvis Arnaud Briand..

Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Portello: Näe där har du nog fel..Han kommer att överraska. Ja lovar.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Uddan: Sundh lär få många före sig i poängligan.Även i Timrås interna poängliga.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Oscar Sundh i Timrå då!?
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
De är juh bara Brendl som kan göra mål .Han kan inte bära hela laget på sina axlar.. Man behöver ett helt lag för att lyckas..
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
WarhawK: Det har jag inte sagt... Det jag har sagt är att dina exempel var pissdåliga och det jag vill ha sagt är att det är ytterst svårt att vinna en poängliga om man inte spelar i ett lag på den övre halvan. Det är väl bara Micke Karlberg så vitt jag vet som har lyckats med den bedriften tidigare...
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Ambroo:
Vem har sagt man måste vara en världsspelare för vinna poängligan då ? det räcker ju med vara en välscoutad spelare så kan dom mycket väl vinna poängligan i ES .. men visst ja enligt dig och dina polare kan man ju inte lyckas om man inte jättekänd och vunnit nån annan ligas poängliga ju
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
WarhawK: Men snälla... Dessa är världsspelare! Du rankar väl inte Brendl som en sådan?
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
htikare: Om vi tar de fem senaste säsongerna, och definierar topplag som dom fyra främsta lagen i sluttabellen, så har 21 spelare av 50 inte tillhört de lagen av de 10 bästa poängplockarna. Om jag räknat rätt.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Portello: Lag med kedjor typ Kallio Niklas A. J.Jonsson.. men visst alla lag har ju någon som producerar bäst i laget.. som J. Nordkvist o Renberg..
Vidhåller bara att det är sannolikare att varje års skyttekung kommer från den övre halvan av tabellen än den nedre o speciellt lagen allra längst ned!
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
htikare: Varför kan du inte svara seriöst på Hawerchuks fråga då ? Vad är ett topplag? Bli etta eller tvåa? Hamna top fyra? Övredelen av tabellen?

Vad anser du?
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
WarhawK: Ingen har sagt att det är omöjligt för fixstjärnor det som sagts är att det är mycket ovanligare o att dom då några få står för det mesta producerandet i dessa klubbar medan andra i laget producerar mycket tunt.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Portello: Tänkte bara se hur många sekunder det tog innan nån upprörd norrlänning skulle kasta sig över tangenterna med full ironi..
Jag trodde nån Modoit skulle hinna före våra vänner från Luleå men inte..
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Ambroo:
Ja Alex Ovechkin och Sid Crossby visade ju klart och tydligt förra säsongen det är omöjligt att göra poäng i botten lag när dom vart 3:a respektive 6:a i poängligan och Alex gjorde 52+54 = 106 poäng och Sid 39+63=102 poäng och då spelade båda i 2 av seriens sämsta lag
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
htikare: Jo, TIK var ju ett topplag förra säsongen.. Hur det blir i år återstår att se.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Hawerchuk: TIK!
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
htikare: Definiera topplag.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
sold: Betydligt ovanligare iallafall.. de överlägset flesta poängkungar håller till i topplag...lätt naturligtvis att bli värvade av sådana när man är en p-producent..
Finns några få undantag som legat högt trots rejält dåligt tabelläge som
Fredrik Bremberg häromåret men många är dom inte!
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
sold: Så man gör i regel en hel drös med kassar då som bottenlag? Hmm, då borde man logiskt sett inte hålla till i botten, såvida man inte har en slips i kassen förstås...
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Ambroo: Det spelar väl ingen roll vilket lag de spelar i!!!!!
Man kan väl bli poängkung i elitserien även om man spelar i ett bottenlag!
Det beror alldeles på hur många mål laget TOTALT sett producerar och inte på tabell läget!
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?

Ambroo:
OK. Nu var jag fjantig.
Men nu har jag också läst igenom vad jag, du och LL skrivit.

Vad är det som du sagt som jag missat?

Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
LL:
Detta 'juniorproblem' finns även i andra idrotter. Att ta ur sig det där allra sista för att gå från junior till senior 'på riktigt' är något många faller på i dagens välfärldssverige.
"Varför offra ännu mer, när jag har det bra redan nu".
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Metal Guru: Nu är du bara fjantig. Det går att utläsa mer än så av det jag skrivit och kan du inte det så är det du som är ursäktad...
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
OK, Ambroo:
Är det meningen "En svensk spelare har kännedom, det har inte en icke svensk." som du vill att jag ska särskåda, eller är det något annat?
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Dream Team: definiera "bättre utveckling".

Att svenska juniorer blir sämre och sämre beror dels på att andra länder har utvecklats (dvs försämringen är delvis relativ) och, tro't eller ej, taskig attityd från många svenska juniorer. Det finns rätt gott om juniorer som tror att de är stjärnor för att de finns noterade för att ha suttit av ett lagstraff i elitserien. Och det är inget jag sitter och hittar på själv utan det har jag hört från folk som är betydligt mer insatta i svensk hockey än vad jag är.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Metal Guru: Läs igenom det jag skrivit en gång till så kanske du förstår...
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?

Ambroo:
LL är nog närmare verkligheten är du i denna fråga - eller så uttrycker du dig bara riktigt klumpigt. I så fall är du ursäktad.

Klasslirare är kanske bra, men om man inte ids göra någonting med sin klass är det väl inte till någon större nytta för klubben. Och det spelar ingen roll om man är född i Sundsvall, Medelpad, Sverige, Europa eller Världen i detta fall.

Och att en kille född och uppvuxen i Skåne skulle vara bättre än en från Uleåborg för exempelvis Luleå, bara för att det står så i födelseattesten anser jag vara rubbish. Ja, fram till det ögonblick att du lägger fram ovedersägliga bevis på detta, gärna i form av en vetenskaplig utredning.

Jag köper att 'en från trakten' kan ha mer 'klubbkänsla' än en annan innan man spelat i föreningen - men 'trakten' är då i detta fall inte liktydigt med Sverige.

Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
LL: Håller helt och hållet med Dream Team där. Sen är det också skillnad på klass och breddspelare. Jag säger ingenting om att ett lag har en 5-6 stycken utlänningar bara det tillför något och inte är medelmåttor som tar svenska diton eller juniorers plats.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Metal Guru: Handlar det inte om en utländsk klasslirare så... Hade exempelvis LHC velat ha Brendl så hade de naturligtvis signat honom...

En svensk spelare har kännedom, det har inte en icke svensk.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
LL: Så vi får en bättre utveckling på elitserien om alla klubbar tar in 10-15 utländska spelare? Går inte det stick i stäv med de orsaker som ligger bakom att de svenska juniorspelarna halkat allt längre efter i J-VM och liknande?
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Ambroo: äh, det finns svenskar som skiter i klubben likväl som det finns utlänningar som gör det. Argumentet "det är inte bra med för många utlänningar" stinker, ärligt talat. Det har inte ett skit att göra med varifrån en spelare kommer, har har rätt inställning så har han och det finns gott som spelare från andra länder som har rätt attityd. Simons har tidigare visat sig vara skicklig på att hitta spelare med just rätt attityd, och jag tror mycket väl att han kan ha lyckats igen.
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Sure, Ambroo:
Naturligt är väl att man signar den klubb man får bäst deal. Men är det verkligen en sån stor skillnad mellan svenskt och utländskt beteende här?
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Dragan 2k:
Eller så gör Steve som Paul Kariya gjorde i SC finalen efter blivit proppad av Scott Stevens , att efter lite vilande hämnas med göra det avgörande målet istället
Kommentera

Sv: Årets poängkung i ES?
Dragan 2k: hehe vilken syn de skulle vara..
Kommentera

740460 · »