Svenska Hockeyligan

7507 inlägg · 377 ämnen

Domar debatten

526189 · » Till forumet


Sv: Domar debatten
Sannes:
är det helt omöjligt att man kan hålla på Frölunda om man kommer från ex. Västerås?
Kommentera

Sv: Domar debatten
Olle: Sen är man väl inte djurgårdare om man kommer från Solna?
Kommentera

Sv: Domar debatten
Sannes: Stockholmsdomare dömde, som någon redan sagt, 6 av 7 matcher i kvarten mellan TIK-DIF också.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Sannes: Jag tycker att det kvittar helt vart domarna kommer ifrån.
Kommentera

Sv: Domar debatten

På tal om domare, hur kunde Lärking få döma matchen Frölunda-Djurgården ikväll? Och Rådbjer blåste den andra matchen. Stockholmsdomare som dömer stockholmslag i slutspel. Borde det inte finnas ett regelverk som säger att man skall ha neutrala domare.

Nu tror jag i och för sig att bägge dessa herrar inte påverkas direkt av det, men håll med om att det är onödigt att chansa.

Kommentera

Sv: Domar debatten

Larry:

Även om han inte är bra så kanske vi skall undvika personangrepp här på HS.

Kommentera

Sv: Domar debatten
Frella: Kärringen Lärking är en världens absolut sämsta domare, han var fruktansvärd i Kvalserie pemiären mot Malmö. Ska ta utvisning för allting, även för små gruff mellan spelare i spelavbrotten. Inte ett dugg förvånad att han fortsätter döma helt knasigt.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Sannes: Lärking har ju ingen tajming överhuvudtaget tyvärr, Han bommar det mest synliga men sedan så hittar han något som ingen annan ser mer än han och direkt tar han utv på den liraren!
Kommentera

Sv: Domar debatten

Frella:

Lärking ½ zon efter, det var snällt skrivit, karln är inte med alls. Det känns som han står utanför isen och blåser.

Men det är inte lätt att vara domare i någon idrott, men man kan iallafall begära att de skall ha såpass bra kondition att de kan förflytta sig utan problem. 

Kommentera

Sv: Domar debatten
Plockar fram en gammal tråd då jag f n sitter och kollar på Frölunda-Djurgården. Christer Lärking har ensam bevisat att den svenska domarkåren inte håller måttet, bara i denna match. När nu tempot skruvats upp på max så ligger den gode Lärking ½ zon efter hela tiden. Känns som han tappat matchen helt redan, och de utvisningar han tar är jävligt billiga i jämförelse med andra saker som inträffar på banan då han glider omkring någon annanstans än där spelet befinner sig.

Bara första perioden i den här matchen borde vara bevis nog för att vi måste ha proffsdomare samt ett två-domarsystem i framtiden. Egentligen redan till nästa säsong, men det lär ju inte vara genomförbart.

Det är pinsamt att en domare kan få döma en semifinal i elitserien utan att vara ens nära att hänga med.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Olle:


För det första så vill jag understryka att mina inlägg inte är personliga mot dig och kritik mot ditt sätt att se det, utan det är mina allmänna funderingar. Försöker tala så generellt jag kan.

Vidare: Jag är övertygad om att en tränare skulle bli våldsamt sur på sin spelare om han tillät en motstådnare snirkla sig runt i maka takt för att göra mål i stort sett ostört. Självklart är orderna att göra det som krävs för att stoppa honom. Då menar jag inte något som renderar fängelse i en civil domstol efteråt. Jag menar att spelaren skall använda klubban eller händerna för att haka eller hålla fast. Förr gick det att göra det utan att åka ut, till en viss gräns. Med nolltolerans går det inte att göra så.

Tufft spel och hårda närkamper vill vi alla ha. men ändå, jag vill veta exakt vad man menar med det, från tränarnas sida. Att hakningar och crosscheckingar hör till spelet? Hur skall man definierar det i regelboken i sådana fall och hur definieras det i regelboken idag?

Står det någonstans i regelboken eller i någon regeltokningspolicy att hakningar och crosscheckingar hör till spelet i annan benämning än att det renderar utvisning. Eller är det bara ett tyckande som vi har?

Min grundtanke är om det är spelförstörande saker som skall tillåtas till en viss gräns för att det skall bli tufft och hårt, eller om man skall fokusera mera på tillåtet schysst spel, där tacklingar och närhet till motståndaren är det viktiga.

Förstår jag debatten rätt så tvingas man inse från alla håll att spelförstörande moment skall tillåtas igen, därav slopandet av nolltolerans -av spelförstörande moment.
Kommentera

Sv: Domar debatten
bobbe: Kanske man nu kommit fram till en medelväg...bara att hoppas.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Ännu en svängning i domarnivån... se länk.
Kommentera

Sv: Domar debatten
NuMo:
Först och främst så tror jag ingen tränare ger sina spelare order att stoppa någon "till varje pris". Kanske om boorken står i båset men annars så tvivlar jag :) Tufft och hårt spel har ingenting med klubbor i ansiktet, tackling i rygg, hakningar eller crosscheckingar att göra.

*Tackling i rygg är enbart farligt/fegt och det skall givetvis undvikas.
*Klubbor i ansiktet är i nio fall av tio rena olyckshändelser men eftersom man ansvarar för sin egen klubba så skall det givetvis bestraffas.
*Hakningar och crosscheckingar hör till spelet. Man kan ju faktiskt haka och crosschecka utan att det för sin skull behöver bli någon utvisning. För att irritera och störa motståndaren.

När jag säger tufft spel med hårda närkamper så menar jag ju inte något av de två första punkterna men ärlig och ren hockey gör också ont. Det ska den iaf göra.

Det skulle va kul att sätta upp en kamera som bara bevakar spelare framför målet. Både backar och målvakter har ju fina knep för att störa motståndaren...som oftast renderar i mer smärta än den som delas ut på resten av banan. Jag kan säkert 4-6 stycken och jag är säker på att ES-backarna kan dubbelt så många.

För övrigt så tror jag dom flesta tränarna i ES stör sig rätt mycket på domarna i dagens läge men det är ju inte direkt något man säger i tv efter matchen...speciellt inte om man just har vunnit. Alla dessa PP/boxplay ger ju inte direkt utrymme för alla fina system tränarna har lagt upp och specialtränat för 5-5 spel.
Kommentera

Sv: Domar debatten
scim: Som du skriver. Det är två helt olika sporter och ska inte kunna misstas för varandra :) Var inte meningen att klanka ner på bandy på nått sätt. Jag tror också (till skillnad mot herr Thornberg på hockeykväll) att våra domare borde vara snäppet vassare. När man tittar på matcher i NHL så får iaf jag för mig att domarna är bättre på att hålla en jämn nivå matcherna igenom. Vanligtvis så brukar jag inte tycka att det spelar någon roll då om dom är lite petiga eller raka motsatsen men när det går ut över spelet och spelarna blir tvungna att ändra sitt spel och ibland kanske hela upplägg så tycker jag det går lite för långt. Något som dock Thornberg kan ha rätt i det är att det kanske inte vore jättebra att plocka över domare från NHL. Våra domare måste ju lära sig nån gång. Nordamerikanernas system med två huvuddomare vore kanske nått. Har det testats i år föresten? Tyckte jag läste något om det. Boorken har sina ljusa stunder även fast det inte händer speciellt ofta:) Han är ändå inne lite på det jag försöker säga (eller tvärtom) och det är just det att det är dåligt för svensk hockey. Jag fick för mig att vi skulle främja fysiskt spel efter VM förlusten mot Kanada. Jag tror att det här är ett steg i fel riktning.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Olle:

Äh, jag missförstod dig medvetet då du klev på en öm tå. Det bandyn saknar jämfört med hockeyn är det fysiska närkampsspelet, vilket är rätt naturligt då hockey spelas på en bråkdel av en bandyplans yta men med betydligt mer skydd än hos en bandyspelare, och en sarg som inbjuder till kontakt.

Som Boork skriver i sin senaste krönika (inte varje dag man citerar honom) så är hockey i sitt ursprungsformat en mycket fysiskt sport, och så vill nog de flesta att den ska förbli, vad de flesta däremot vill bli av med är de s.k. spelförstörande momenten och det är åtminstone intressant att domarna äntligen satt som uppgift att stävja dessa. Tyvärr har de nivåer vi sett i bedömningarna än så länge varit allt annat än en framgång för svensk hockey. Detta kan ha flera förklaringar; dels kan det vara så att vår domarkår tyvärr är för inkompetent för att klara av den bedömningsförändring som krävs, alternativt befinner vi oss just nu i ett anpassningsskede som kommer föregå en framtida, mer korrekt nivå.
Personligen så tror jag att det är en kombination av dessa två och att domarna trots allt kommer hitta en någorlunda balans i sin bedömningsnivå, ge det några omgångar till så får vi se...

...annars får vi väl se över andra sidan pölen efter randiga lockout-offer, vad pysslar de med nuförtiden egentligen?
Kommentera

Sv: Domar debatten
Olle:

Problemet är änså om man skall tillåta spelförstörande moment eller om man skall tillåta ibland, eller om man skall gå tillbaks till fullständig nivåreglering, som tidigare.

Hyckla eller inte alltså.

tacklingar som ingrediens för att stoppa motståndare (Läs inte anfall) har inte ökat nämnvärt sedan den nya nolltoleransnivån kom i bruk, vilket är märkligt.

Tränarnas villkor till spelarna är: Spelaren skal stoppas till varje pris. Naturligtvis blir det utvisningar då. Är det tränarna/spelarna som gör att det blir fler utvisningar, eller är det domarna i det läget?

Hockey skall vara tufft och fullt med närkamper och hårt spel. är det klubbor i ansiket, tacklingar i rygg, hakningar och crosscheckingar vi menar då, eller är det något annat?

Om det är något annat vad är det? Fortfarande är det dessa saker, som i många fall tenderar att bli hyckleri som man måste ta ställning till. Det är väl därför tränarna i många fall säger att ambitionen att klubbor skall vara i isen och att spelförstörande moment skall bekämpas, men att de samtidigt när de säger det vrider sig i vånda.

Motsatsen är de som säger att nu får det vara nog, som Mårts, men som samtidigt inte vågar säga att de vill ha spelförstörande moment kvar. Även det hyckleri.
Kommentera

Sv: Domar debatten
scim: Tillräckligt mycket för att veta att det inte ska se ut som hockey på elitnivå. Jag har dock spelat hockey i nästan 15 år och vet att det inte ens ska påminna om Bandy vilket det nästan gör nu.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Olle:

"Det är inte Bandy det handlar om"

Jag antar att du inte spelat bandy.
Kommentera

Sv: Domar debatten
NuMo:
Fräcka (dock regelrätta) tacklingar är knappast rätt metod för att stoppa ett anfall. Det funkar inte helt enkelt. När back har hunnit vända upp och ska tackla en anfallande motståndare så hinner ju denne, på en tiondelssekund, göra en förflyttning i sidled och vips så är backen borta.
Den sortens tacklingar jag menar är open-ice tacklingar och i ES idag är det kanske 1 av 50 tacklingar som är av sådan typ. Det kanske funkar i just ES men är det inte lika bra att låta spelarna vänja sig vid tufft spel så man slipper den där hjärnskakningen när det är dags att möta Kanada i VM. Som sagt, dessa tacklingar är ju inte avsedda för att stoppa ett anfall utan snarare till att sätta motståndaren ur balans. Hur jag kan rättfärdiga en massa hjärnskakningar är helt enkelt att jag hellre ser det i en ES match mellan Modo - SSK än i en VM final mot Kanada. Det har alltid gjort ont att spela hockey och det ska det också alltid göra. Det är inte Bandy det handlar om och tittar man till hur mycket spelarna tjänar så är det inte heller så mycket att grina över. Tacklingar i rygg är en helt annan sak och jag tänkte inte ens bry mig om att redogöra för vart jag står i den frågan.

Jag säger absolut inte att det borde vara tillåtet att bara lägga klubban runt midjan på en anfallare och dra ner honom och det har det heller aldrig varit. Jag förstår inte det här gnället om att våra kära artister har det så tufft. Hur fan gick det till när dom BLEV "artister" då? Har Forsberg, Näslund och gänget dragit på så tung packning att regelboken behöver ses om så att deras dåliga ryggar håller ett par säsonger till? Jag har då aldrig känt att det saknats material för att göra en Top 5 lista varje vecka över de snyggaste målen.

Det här med att stanna upp och ta en tackling. Har man puck så ser jag absolut ingen anledning att stanna upp och riskera att tappa pucken. Att Forsberg lyckas med att sänka en spelare när han har pucken är ju enbart därför att dom inte förväntar sig att få en tackling av nån som har puck....vilket jag inte tror att många spelare klarar av heller. Man ska nog vara av Forsbergs eller Modins storlek och ha en jävulusisk puckkontroll. Att tackla någon som står mot sargen är ju också tämligen verkningslöst eftersom man i 9 fall av 10 bara studsar tillbaka själv med dubbel fart och riskerar att gå bort sig totalt i försvarszon....eller öppna för ett uppspel i anfallszon för den delen. Därav styrspelet som jag tycker kan lämna lite mer utrymme för fasthållningar och hakningar.
Kommentera

Sv: Domar debatten
westerlind:

Det verkar vara några faktorer som tillsammans spelar oss alla spratt.

Interference: Domarna verkar nästan ha skaffat en nolltolerans på området. Screena får man öra, viket lämnar frågan över till domartolkningar. Här tycker jag man måste släppa lite på nolltoleransen, annnars följer man inte reglerna.

Hakningar: Gisslet nummer ett, innan man började hårddra reglerna. Självklart skall Sedinarbröder slippa ha Brynäsryggsäckar varje match man skall ta SM-guld. Men nu visar det sig att Sedinarna åker ut på interferencehakningar i parti och minut. Stort dilemma. Hur ska reglerna anpassas så att alla kan njuta av tvillingarna igen?

I huvudsak skall man inte tillåta hakningar.

Rapp och annat ohyggligt redskapsvåld mot motspelarna: Ett otyg som måste beivras. Det måste få bli tillåtet att mula en motspelare med hanskarna igen, utan att åka på livstid i elektriska stolen. Det hela är närmast patetiskt.

Tacklingar: Varför ökar inte tacklingsprocenten, nu när det inte finns några andra medel att stoppa motståndarna? Jag tror inte på tesen att domarna visar ut spelare för rena tacklingar, därför utesluter jag den förklaringen.

Attitydsförändring är en långsam process och rinkarna är för stora. Det är för lätt att smita undan tacklingar helt enkelt. Det bästa vore om den som skall tacklas stannade upp och tog fajten, men just mot honom fungerar ju inte det, för då åker man själv på rumpan med förvånat ansiktsuttruck i ansiktet. Foppa kör ju tackingar när han har pucken oftare än när han vill erövra den.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Olle:

Du kan väl inte på allvar mena att du vill ha tillbaka hakningar och interference som tillåtna medel att stoppa motståndarnas artister? Jag tror snarare att domarna har missuppfattat de nya reglerna och nu förbjuder allt. Jag hoppas att det snart sätter sig så att tuffa tacklingar och smart spel blir det sätt som backarna kan stoppa anfallen, då kanske vi slipper ointelligenta muskelberg som bara kan använda fula tricks för att klara sin uppgift.

Annars håller jag med dig: Mer kamp åt folket.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Ser att det är ett par här som påstår att den nya domarnivån är ok därför att den tillåter tacklingar och tar bort dessa vidriga spelförstörande momenten som hakningar och interference. Är det ingen som ser hur den nya nivån sänker svensk hockey totalt?

Det uppenbara:
1, Det fysiska spelet, dvs tacklingarna, finns inte i dagens hockey. När någon spelare faktiskt får in en fin tackling så åker han i 8 av 10 fall ut för boarding, charging eller motsvarande. Folk som går på hockey idag tror ju att det faktiskt ska vara utvisning bara för att spelaren råkade titta på pucken när han fick den där hjärnskakningen.

2, Den avsedda effekten för den nya domarnivån var väl bland annat att dra upp tempot i matcherna och tillåta spelarna att röra sig fritt. Nu avgörs istället många matcher redan i första perioden eftersom den i stort sett bara är ett stort powerplay/boxplay.

3, Jag tror inte att domarna i svensk hockey är dåliga på att just dömma. Vad man dock kan se är att domarna inte bara tar dåliga beslut. Dom tar FEL beslut och det är dom väl medvetna om själva. Jag har personligen inte sett några matcher live men istället sett minst en match varje gång canal +/säsongskortet sänder och det är samma visa i alla matcher. Jag kommer ihåg snacket efter VM och förlusten mot Kanada. Då ansåg dom flesta att Tre kronor och morgondagens landslagsmän måste lära sig att spela på kropp. Det finns gott om 100 kilos killar i ES idag som vet hur man delar ut en korrekt tackling men hur i hela h*lvetet ska man våga kliva upp och sätta in den där tacklingen på motståndaren som tittar lite för mycket på pucken när man inte ens kan lägga klubban runt magen på en spelare utan att få 2 minuter.

Det icke så uppenbara:

1, Är det bara jag som ser hur filmningarna allt oftare börjar dyka upp?
Den nya bedömningsnivån försätter här domaren i en rätt obehaglig sits. Säg att lag 1 har fått en eller två utvisningar mot sig i rad (på hemmaplan), och då menar utvisningar i den billiga stil som vi har sett i år, när en spelare i lag 1 i nästa byte blir hakad så låser han helt enkelt upp motståndarens klubba under sin arm och åker i motsatt riktning. Mycket svårt för domaren att se men vad ska han göra? Det är klart han tar utvisning, det måste han göra om han ska klara av att hålla en jämn nivå matchen igenom och vips så har man 2 min PP gratis...men vad gör det? Dom ynka 2 minuterna på botbänken drunknar ju ändå i havet av utvisningsminuter som delas ut under matchens gång.

Jag tycker helt klart att man ska gå tillbaka till den nivå som bedömningen har legat på tidigare säsonger. De spelförstörande momenten är självklart inget som man vill se men är det verkligen värt att offra allt vad fysiskt spel och kroppstacklingar heter för att få se Forsberg, Davidsson, Zetterberg osv, åka frivarv runt motståndarna och sedan lägga en handledare under ribban? Det är säkert vackert att titta på men hur ofta får man se detta internationellt? Har hockeyn verkligen varit så hemsk ändå fram till att den "lysande" Karbanov kom hit och lärde oss rätt och fel? Dom svenska spelare som vi idag kan kalla superstjärnor är det för att dom har kapacitet att slå en lysande passning även fast man har en ryggsäck.

För övrigt så tycker jag man som domare ska sluta ta dubbelutvisning på filmningssekvenser. Detta lämnar utrymme för att "chansa". Spelare vågar chansa att filma eftersom chansen är stor att spelaren, vars klubba jag avsiktligt ramlade på, också kommer att få 2 minuter. Vidrigt helt enkelt. Detta hör till Fotbollen och absolut inte hockeyn. 2+10 direkt.

Mer kamp åt folket!
Kommentera

Sv: Domar debatten
79 Andersson: jo men thats life tycker ändå att dommarna ska lungna ner sig med pipan i vissa fall och blåsa mer i andra..
Kommentera

Sv: Domar debatten
Danne_l: det tycker inte jag då att dom gör, det känns som att dom blåse mer för vissa lag och mindre för vissa lag, och sen käns det som att dom kanppt får röra varandra när do har reglerna som dom har nu.
Kommentera

Sv: Domar debatten
79 Andersson:

Jag upplever tvärtom; Att de nu blåser lika och lika hårt åt bägge hållen. Något som jag verkligen tycker är på tiden!

Men, bara det inte går till överdrift. Får ju inte bli så att de blåser för minsta närkontakt.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Ahlbom: jag håller med, ribban ska ligga lika högt för båda lagen, som det är nu så verkar det som att vissa lag inte får någonting ute på isen förrän dom blir utvisad och andra lag får göra vad som helst och inte bli utvisad ändå
Kommentera

Sv: Domar debatten
AD: det är väll okej med att höja direkt men håll då för fan ribban på samma nivå för båda lagen
Kommentera

Sv: Domar debatten
AD: Kanske för att killarna måste lära sig att hålla klubborna nere vid isen och inte i magen, kanske?!
Kommentera

Sv: Domar debatten
Jag tycker att det är fruktansvärt, börja att sätta nivån på högst direkt, det var det dummaste dem kunde göra. Varför inte höja stegvis?
Kommentera

Sv: Domar debatten
Måste tillägga att nivån har bättrat sig i stort nu när serien börjar komma igång på allvar. Undantaget är väl isåfall Danielsson ikväll mellan VF- HV. Men han fick sitt straff i slutet av 2:a (skadad).
I övrigt verkar det ha stabiliserat sig. Mycket tack vare att spelarna har accepterat att man inte kan haka sig igenom en match.

Däremot verkar bedömningarna vad gäller direkt farliga grejor, som boarding, checking from behind m.m. inte ha ändrat sig. Det är fortfarande förbundna ögon där!

//BROS
Kommentera

Sv: Domar debatten
Kickan:
Raden var en sista kommentar i en krönika/artikel i gårdagens web-Expressen. Som vän av källhänvisningar var jag dum som inte lyckades addera länken... Får skylla på att fredagskvällen var sent gången.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Metal Guru: Den utvisningen tillkom redan för ett par försäsonger sedan när Jyri Rönn totalt blåste sönder en av matcherna i turneringen i Uleåborg. Tror jag till och med skrev i min matchrapport att "Och 2 sekunder senare var det dags igen. Den här gången var det X.s tur att åka ut två minuter för nothing". Jyri Rönns insats i den matchen får Vinnerborg och andra sopiga ES-domare att framstå som riktigt sansade.
Kommentera

Sv: Domar debatten
jalla_:
”I regelboken ska det finnas en ny tvåminutersutvisning. Man kan åka ut för nåt som heter nothing.”
Kommentera

Sv: Domar debatten
Ambroo: Fan sant det....Han tar sig ju iallafall Från blå till blå...Tycker jag är bra gjort*garv*...nä nu ska vi inte vara taskiga med pipet...inte hans fel att han är som han är.....


Forza PIPET!!!!!!
Kommentera

Sv: Domar debatten
jalla_: Pipet är på tok för bra för den låga nivån ;-)
Kommentera

Sv: Domar debatten
Ambroo: Tyckte ändå Lahtis nivå var lite högre än Lärkings, även om Lärking var mer konsekvent =)
Kommentera

Sv: Domar debatten
Ambroo: Ja vem vet...snart kanske Pipet dörmmer hockey på elitnivå också...Men vet ju aldrig...
Kommentera

Sv: Domar debatten
jalla_: Kan man inte se och läsa spelet bättre som domare ska man syssla med korp rinkbandy..
Kommentera

Sv: Domar debatten
Ambroo: jo men jag tror ju att det komma lösa sig eftersom det också...Domarna behöver ju likt spelarna tid att vänja sig dom också..Det ju ett helt nytt sätt för dom att dömma på..Men du har rätt i det att dom hittar mycket utvisningar som inte finns samtidigt som dom måste kompensera mer..det är så det verkar iallafall.....
Kommentera

Sv: Domar debatten
Lahti var pinsam att se idag, matchen mellan Timrå och Brynäs vart totalt sönderblåst. Han hittade utvisningar som inte fanns, ok att det är bra att domarna försöker få bort alla hakningar, fasthållningar och interference, men när man inte ens får haka upp klubban på motståndaren är det ren parodi.. Det värsta var ändå att han blundade för de mest solklara, som när en Brynäsare slashade av klubban på Robert Carlsson, ännu värre var det i situationen före då han delade ut 2+10 min till Crippe Söderström efter en klockren tackling.. Makalöst!
Kommentera

Sv: Domar debatten
Frella: Varje utdömd hakning/fasthållning/interference har inte varit en följd av spelförstörande moment. Mer än en gång har man sett en spelare göra en positiv insats, han har tagit kampen och vunnit den på ett schysst sätt. Bara för att bli "belönad" med en tvåa för att domaren tyckte han höll klubban i en suspekt höjd, eller vad vet jag vad han tänker. Om spelarna slutar ta för sig som en anpassning till den pajasnivå som domarna stundtals håller idag vet jag inte vad för idrott som kommer utspelas på isarna. Inte är det hockey i alla fall.

Och jag gillar inte alls argumentet att ok, nivån är för låg nu men det blir säkert bättre om ett tag när domare/spelare hittar balansen. Förmodligen stämmer argumentet, men hur många matcher ska halvt förstöras innan dess? Bara för att någon kom på att det skulle göras en förändring över en natt?

Beslutet skulle naturligtvis ha tagits i god tid innan säsongens start, eller skjutits upp till nästa säsongs start. Det skulle gått ut på remiss till de parter beslutet påverkar (domare, spelare, ledare, utvecklingsansvariga, domarbas etc.) så att man hade synpunkter från samtliga att stödja sig på. Man skulle utarbetat TYDLIGA riktlinjer och utifrån dessa tagit fram ett rejält utbildningsmaterial till domarna. Det otroligt snabba genomförande man valde har ju bara lett till att ingen egentligen vet vad som är utvisning och inte...
Kommentera

Sv: Domar debatten
OskarB: Varje hakning/fasthållning/interference är väl ett spelförstörande moment? Sen kan man givetvis inte blåsa som vissa ur domarkåren gör nu då vissa faktiskt blåst för just det du säger, men den största nackdelen är väl att de flesta ur domarkåren helt saknar spelförståelse vilket bidrar till väldigt skumma utvisningar. Men som jag sagt tidigare tror jag att nivån kommer gå till sig till det bättre inom sin tid, och spelarna använda klubban mindre för att få stopp på sin motståndare.

Tänk vad mycket roligare och se en back trycka en spelare med kroppen än att backen hakar fast under armen på spelaren och glider med denna ner i kortsargen. Som man faktiskt kunde göra förut.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Frella: Håller för övrigt med om att tanken är rätt, men genomförandet har inte varit det. Det har gått för fort, med för lite förberedelser, för lite och för otydliga instruktioner/utbildning och det har inte haft den breda förankring en sådan förändring bör ha.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Frella: Som jag skrev har man gått från en del av skalan till en annan. Nu tittar ju domaren till så fort en spelare lyfter bladet från isen, och blåser utvisning så fort en spelare nuddas med densamma (använder du extrema beskrivningar får väl jag göra det med). För att förtjäna en utvisning ska du förstöra spelet, inte bara delta i spelet.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Stigsson: Jo, och nivån är för hård i nuläget. Men den är på väg åt rätt håll. Stora backar måste börja spela med kropp nu istället för som förut kunna glida med med hjälv av klubba eller händer. Det kommer skapa mer ytor för lirare. Jag tycker det är bra, oavsett om det så är NHL-proffs här eller om det är våra ordinarie lirare som gynnas.

Det är inte direkt kul att se ett lag som MIF ifjol som slog icing hela matcherna och som hakade sig igenom desamma. Likförbannat hade man med den gamla nivån ändå lika många utvisningar oavsett hur spelet sett ut.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Frella: Nu är det ju så för tillfället att man inte behöver linda klubban 25 varv runt motståndaren utan det räcker att visa att man har en klubba för att den randiga skall blåsa.
Kommentera

Sv: Domar debatten
OskarB: Jag tror att med denna nya nivå kommer gynna spelet i längden. Spelarna måste återigen lära sig att spela fysiskt utan att virra klubban runt sin motståndare 25 varv. Nu lusläser ju vissa domare regelboken och det blir viss parodi, men jag tror så småningom att de också kommer förstå att det inte håller i längden.

Det största problemet som jag ser det är de ökade filmningarna, där kommer domarna få ett helvete om de inte tar ut för filmning nu också med den nya hårda nivån.
Kommentera

Sv: Domar debatten
Frella: Jag tror inte bara det handlar om att spelarna ska lära sig den nivå domarna nu håller. Alla är ju trots allt i grunden rörande överrens, bort med det spelförstörande!!

Tidigare var det hakningarna och fasthållningarna som var boven i dramat, nu har det svängt till att domarna förstör spelet. Man pekar ofta på NHLs bedömning som ett föredöme. När Fredrik Olausson säger att han aldrig sett något som liknar nivån domarna nu håller är man väl knappast i närheten av den? Jag menar, spelarna är ju inte dumma i huvudet. Det tar inte tio omgångar att anpassa sig. Kanske fullt ut, men de första stora stegen tar man ganska fort.

Låt spelare, tränare och domare gemensamt diskutera sig fram till vilken ishockey man vill ha. Just nu bestämmer domarna fullt ut, och man tog sig den friheten mer eller mindre över en natt. Hur mycket instruktioner kan de ha hunnit få?
Kommentera

Sv: Domar debatten
NallePhu:
Måste finnas massor av NHL dommare över nu under lockouten, vore kanske lämpligt att dom tog sig hit,,,,,,,,,,eller ?
Kommentera

526189 · »