Svenska Hockeyligan

7507 inlägg · 377 ämnen

Elitserien

« · 454375 Till forumet


Elitserien
Det är många som tycker att Elitserien ska utökas med två lag så att det blir fjorton. Varför det, finns det två lag i allsvenskan som kan höja nivån på Elitserien så att det blir bättre spel och därigenom ett slagkraftigare Tre Kronor? Jag tycker tvärtom - ta bort två lag så att Elitserien verkligen blir en serie för eliten.

Vilka ska bort då? Naturligtvis de sämsta och minst omtyckta, jag föreslår MoDo och Luleå.
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind: Förr var det 1 elitserie med 10 lag och 4 div 1 serier. Varför ändrade man från 10 till 12 lag och varför har man 2 allsvenska serier nu?
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind: Du är ju helt enkelt freudiansk av dig. Genom att fjärma dig så mycket som möjligt från det du älskar försöker du begå självbedrägeri.
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind: Dit förslag låter inte heller så dumt faktiskt, fast jag personligen står för utäknng, men jag har aldrig tänkt på motsattsen.

Är det inte fel att bara välja ut två lag som ska åka ut? Vi säger så här, om Ishockey förbundet genom för förslaget till nästa säsong. Så borde de två smästa lagen i Kvalserie lämna elitserien, annars blir det orättvisst.
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind:
Man kan ju gå ännu längre och utesluta elva lag, och bara behålla det bästa - och naturligtvis måste man passa på att samtidigt stänga elitserien då.
Kvar blir ju då Färjestad (som är hetaste förespråkare för stängd liga), men jag har ännu inte klurat ut hur derbygrupperna ska se ut.
Kommentera

Sv: Elitserien
difzi: Hmm? Utandningsprov på dina fingrar tack.
Kommentera

Sv: Elitserien
Metal Guru:

Det kanske vore läge att göra något drastiskt och skrota derbygrupperna då också?
Kommentera

Sv: Elitserien
knaskamilla: Ja, det vore inte dumt !
Kommentera

Sv: Elitserien
knaskamilla:
Nej, det är ju kretativa vet jag.
Vad sägs om att FBK's tjedjekedja spelar i samma derbygrupp som målisen och backpar nummer två? Och avbytarbänken möter förstafemman och domartrion några extra gånger. Glennert kan vara speaker, och sälja korv i pausen. Fest åt folket!
Kommentera

Sv: Elitserien
Metal Guru:

Underbar idé, men i hasten skrev du nog fel - jag förstår att du menar Brynäs IF. Men blir det inte alltför likt hockeyn innan Elitserien då?

Stänga Elitserien vägrar jag att gå med på, hur ska det då bli någon vitalisering inom hockeyn? Nä, i denna nya liga som du föreslår så ska det bästa laget självklart vara kvar medan klubben som kommer sist åker ut. Möjligen kan det vara en kvalserie för lite extra spänning.

Derbygrupperna ska också bort, låt alla möta alla och så avgörs det i en spännande finalserie liksom nu.
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind:
Vitalisera hockeyn kan vi göra genom att utveckla idrotten. Tycker att ditt "alla möter alla" låter bra.
Tänk en åttkantig rink, med ett mål på varje kant. Ett mål som hål i mittcirkeln, och ett mål i jumbotronen. Sedan in med alla tio lagen på en gång, och puckar åt alla. Sen är det bara att ösa.
Glennert kan vara speaker, och sälja korv i pausen. Fest åt folket!

Tio lag?
Ja vi slår ihop Djurgårn och Tälje, och Frölunda och HV, och Leksand och Skellefteå. Har alltid velat se en elitserie med Södergården, Frö71 och Lekteå.
Kommentera

Sv: Elitserien
Gör så här i stället, slå i hop den finska och svenska ligan.. så att den blir som i NHL.. och i slutspelet så möts den finska och svenska mästaren.. en Nordisk Hockey Liga... :-)
Kommentera

Sv: Elitserien
j a g be r om u rs ää k t o m j ag gå t töv e rt s yr me n nuha r ja g t a gi tmi nat a bl et te r o chm å r my k e t bät re so mn i s e r
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind: Jag föreslår att Pölsan och Pölsan förpassas så långt bort ifrån ES som det bara går. Alltså kommer ES att bestå av 11 nuvarande ES-lag och två fn allsvenska lag - jantagligen Korvkiosken och Schtaan, och inga derbygrupper så vi får en lika normal serie som finnarna har.

Äntligen, äntligen blir Pölsan förintad. *Längtar*
Kommentera

Sv: Elitserien
Metal Guru: Jag rycker att man istället ska slå ihop Skellefteå och Piteå. Alla lag drömmer väl om att få möta Skiteå? Det kan ju inte bli annat än seger.
Kommentera

Sv: Elitserien
Kickan:
Det är ju geografiskt riktigare. Och ett mer slagkraftigt namn än vad jag föreslog.
Men jag ser nog hellre att Leksand ändå löses upp i nånting som är på behörigt avstånd.
Kommentera

Sv: Elitserien
Metal Guru: Korvkiosken och Pölsan kan gå ihop i allsvenskan. De kan bli Korvpölsan eller Pölsakorven. Då slipper vi huggarmördarkorven även framöver, vilket vore önskvärt. Skellefteå och Piteå får gå upp istället och bilda Skiteå, så vi fortätter att vara 12, alternativt bli Skiteå 1 och 2 om vi skall slippa derbygrupperna och har 13 lag i ES istället.
Kommentera

Sv: Elitserien
Kickan:
Hahaha, tramsa på ni. Hur ni än gör så kommer Brynäs att chefa. Som alltid.

PS.Tråkigt hur ett seriöst inlägg så till den milda grad spårar ur - men så är det med lulingar och modoiter: Charmiga men enkelspåriga.
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind: Just det. ungefär som de senaste säsongerna, elle? *hoppas, fast egentligen skall det helst gå ännu uslare*

Det finns inget som är så ont som Pölsan. Näst efter det kommer Korvkiosken som är det lag som orsakat oss flest hockeyinvalider.
Kommentera

Sv: Elitserien
Kickan:
Hahaha, nu har du väl fått fel svampar i korgen? Naturligtvis hatar en tungsint luling allt och alla, det förstår jag. Men menar du på allvar att du älskar MoDo mer än Leksand och Brynäs? Jag är skeptisk.
Kommentera

Sv: Elitserien
Måste återkomma till våra älskade derbygrupper. Som säkert någon fler än jag vet så består grupperna denna säsong av följande lag, som jag kompletterat med aktuella poäng:

Norra gruppen:
* MODO Hockey 15
* Brynäs IF 15
* Luleå HF 12
* Timrå IK 12

Mellangruppen:
* Färjestads BK 14
* Mora IK 7
* Djurgårdens IF 4
* Leksands IF 1

Södra gruppen:
* Linköpings HC 24
* Frölunda HC 23
* HV71 22
* Södertälje SK 7

Det krävs ingen större analysförmåga för att inse att Södertälje har fått en mycket orättvis lottning och att de är de stora förlorarna genom att så ofta få möta topplagen. De för närvarande övrigt sämsta lagen i Elitserien har hamnat i samma grupp och har därför chansen att ta poäng av varandra. Färjestad ser ut att bli de stora vinnarna på derbygruppsjönseriet - de sitter i en mycket trevlig position genom att ha många möten mot just dessa bottengäng.

Finfin idé det här.
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind: Nä derbygrupperna borde ha tagits bort för länge sen. Det var ju Stockholmslagens påfund en gång i tiden för att få in pengar men med ett och ett halv 08-lag som dessutom inte knappt halvfyller sina arenor så är det en relik.

Bort med dom!!!
Kommentera

Sv: Elitserien
Salle: Det är väl inte Stockholmsklubbarnas påhitt utan ett gammal påhitt från NHL. Du vet ligan där pengar är viktigast, eller hur är det?
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind:
ÄNTLIGEN! ÄNTLIGEN! ÄNTLIGEN!
har någon på ett statistiskt förtoendeingivande sätt faktiskt visat att Leksand är vinnare i årets Elitserie!

Jag mailar över detta till masken@Ejendals på stört!
Kommentera

Sv: Elitserien
Frisco:  Conferencerna i NHL har ju samma "lösa" geografiska indelning som grund men dom spelar mindre roll då dom spelar nästa dubbelt så många grundmatcher som ES-lagen. Sen vette f-n om man kan snacka om derby emellan dom heller. Där är det ju mer urgammal rivalitet a´la BIF-LIF, Löven-Schtaan som gör att det blir extra sug på vissa matcher. Om man kan få ett sug till redan utsålda arenor.

Derbygrupperna i ES var ett Djurgården-förslag om jag minns rätt.
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind: Det där visar ju bara på det antal poäng lagen tagit totalt sett i matcher mot varandra, inte inbördes i varje enskild derbygrupp. För att det ska bli "rättvist" måste du ju räkna ut varje lags inbördes möte mot just de lag som ingår i respektive derbygrupp. Såhär blir det:

Norra
1.Luleå11 0 0 02-0+23
2.Brynäs11 0 0 25-7-2
3.Timrå 11 0 0 03-2+13
4.MoDo10 0 0 12-3-10

Mellersta
1.Färjestad32 0 1 013-4+96
2.Djurgården21 0 0 16-8-23
3.Leksand20 0 1 13-7-41
4.Mora10 0 0 11-4-30

Södra
1.Frölunda11 0 0 011-1+103
2.Linköping10 1 0 03-2+12
3.HV 71 10 0 1 02-3-1
4. Södertälje10 0 0 11-11-100

Det är svårt att göra en analys såhär tidigt, men utan att vara expert torde man ju kunna förstå att Leksand och SSK kommer att missgynnas av att ha två matcher fler mot "bättre" motstånd.
023
7-23
213
3-10
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind: Ska du visa derby-tabeller så är det väl just inbördes möten du bör sammanställa. Vi är obesegrade i vår grupp. ;)
Kommentera

Sv: Elitserien
ståpäls:
Jo, som DreamTeam just påvisat är vi ju alla det i vår grupp. Utom MoDo förstås - de är obevunna.
Kommentera

Sv: Elitserien
Dream Team:
Tvärtom, att visa hur det gått i respektive grupp bevisar ingenting. Hamnar alla starka lag i en grupp och alla svaga i en så blir naturligtvis poängfördelningen ganska lika. Enligt ditt resonemang så skulle därmed sådana derbygrupper vara rättvisa.
Kommentera

Sv: Elitserien
Dream Team: Norra gruppen kan inte stämma , alla lag her enligt din tabell spelat en match var .Det blir summasummarum 6 poäng att fördelas i gruppen , men du har fått tre lag på tre poäng .
Det är helt omöjligt + att i mellersta ska nog FBK ha 7P .
Om dom vunnit två och speladt oavgjort efter full tid mot Leksand .
Nu har jag inte orkat kollat alla resultat , men ser att dom två grupperna stämmer inte siffermässigt .
Kommentera

Sv: Elitserien
Alisandali: Kan inte felen bero på att några av "derbymatcherna" som spelats varit "seriematcher" om du fattar vad jag menar.
Kommentera

Sv: Elitserien
Dream Team: Såg vid en närmare koll att det lilla felet i norra guppen var bara att Brynäs ska ha spelat tre matcher , inte en .
Och då stämmer den .
Men FBK ska nog ha 7 pinnar .
Ursäkta att jag la mig i , din uträkning .
Men den såg lite konstig ut vid första anblicken , hade jag kollat lite mera hade jag inte skrivit förra inlägget .
Kommentera

Sv: Elitserien
Alisandali: Du har ju helt rätt. Brynäs har spelat tre matcher och inte en som jag skrev tidigare. Och Färjestad ska ha sju pinnar, inget annat. Bra observerat! ;-)
Kommentera

Sv: Elitserien
Dream Team:
Jaja, + - hit och dit, är vi klar med det där nu? Låt inte grundfrågan skymmas av detaljer - du ser inte skogen för alla tallar.
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind:

Säger som så många sagt förut; bort med derbygrupperna! Om man nu måste ha ~50 matcher får man väl ta in två lag till då...
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind: Att det råkar vara tämligen jämt mellan lagen i respektive derbygrupp i det här läget beror väl mest på att det spelats så få matcher. Att det skulle vara jämt när det spelats ett större antal omgångar är tvärtom väldigt osannolikt. Tabellerna sedan säsongen 2002/03 har väl om något visat hur topplagen har kunnat dra fördel, respektive bottenlagen har förlorat p.g.a gruppindelningen.

Säsongen 2002/03: I den norra gruppen var Timrå ett topplag detta år. Överraskande så det stod härliga till, p.g.a att laget tvingades till kvalspel säsongen innan. Luleå var ett lag som låg i mitten av tabellen genomgående och MoDo tog sig som sjunde lag säkert till slutspel. Det sista laget i den här gruppen, Brynäs, hade det rätt så tungt. Näst sist i elitserien och blott 13 poäng och sista plats i gruppen. Talande, eller?

Mellersta: Ganska så jämnt skägg mellan två topplag, FBK och DIF. Leksand och SSK gjorde sig icke besvär, vare sig i gruppen eller i elitserietabellen. Även här stämmer ordningen i derbygruppen helt överens med hur tabellen slutade.

Södra: Elitseriesuveränen detta år, Frölunda, gjorde i stort sett rent hus med sina konkurrenter i sin grupp. Den enda "snedfördelning" vad gäller poäng finner man mellan HV 71 och MIF. Jönköpingslaget säkert till slutspel som sjätte lag, medan MIF missar playoff som tionde lag. Likväl tar skånelaget fler poäng i sin grupp än smålänningarna.

Raskt över till nästa säsong, 2003/04:

Den norra gruppen hade detta år återigen Timrå i topp. Men det var väldigt jämnt mellan alla fyra lag. Blott 10 poäng skilde toppen från botten. Likheten i huvudtabellen är slående. Mellan Timrå på sjätte och tionde plats skiljer det tretton poäng, efter 50 omgångar - att det är jämnt mellan lagen även i de inbördes mötena är väl talande om något?

Mellersta: Här går det inte att finna något mönster alls. DIF och FBK bäst i tabellen, även så i derbygruppen. Fördelningen mellan lagen i de inbördes mötena stämmer dock inte alls. Bottenlaget i elitserien även detta år Leksand hade i vilket fall ingen som helst nytta av att man plockade mer poäng i de inbördes mötena mot SSK - 7 kontra 5 - det blev respass till allsvenskan i vilket fall.

Södra: Här är viktfördelningen överensstämmande igen. HV, Indianderna och LHC i topp, Malmö i botten, i "båda tabellerna".

Förra säsongen, 2004/05:

Norra gruppen: Jämt så det förslår i derbygruppen, men knappast så i tabellen. Timrå ännu en gång bäst av de fyra, hela 46 poäng före Brynäs. I derbygruppen skilde det blott 10 poäng de båda emellan. Timrå plockade sina poäng mot annat motstånd detta år, alltså.

Mellersta: Färjestad suveräna, Mora inte lika lyckade. På båda "fronter".

Södra: MIF tog sammanlagt 1 poäng, en pinne (!) mot de båda topplagen Frölunda och LHC ifjol. Man knåpade blott ihop 9 poäng i sin derbygrupp. En nackdel att man just låg i den gruppen? Välj själv. Mellan topplagen var det annars jämt. Det skilde blott 2 poäng mellan göteborgarna öch östgötarna i derbygruppen. I tabellen var det inte lika jämt - Frölunda hela 15 poäng före.

Jag skullem alltså säga att det mycket väl avgör vilken grupp amn tillhör, ja, om man nu har ett bra lag eller inte. Ett bra lag drar fördel utav det, medan ett sämre lag direkt tappar på föredelningen av lag. Sett över 50 matcher, eller 18 som det blir i respektive grupp torde göra ett rätt trovärdigt utslag över vilka som vinner på detta och inte.
Kommentera

Sv: Elitserien
Dysso: Va är det för fel med derbyn......Det ska ju vara så....Det är ju kul när det händer att det kan bli derby.....
Kommentera

Sv: Elitserien
Dj_Pooh81:
Just det. Det är på grund av det jag är så glad att inte Leksand är i vår derbygrupp. När Brynäs och Leksand möts är det därför ett otroligt intresse och ett sanslöst tryck på matcherna. Skulle vi däremot mötas varannan vecka skulle inte många orka bry sig.
Kommentera

Sv: Elitserien
westerlind:
se'n kan man ju fråga sig hur hot det är för en Gävlebo att ladda till bortaderbyt mot Luleå. Är det 80 mil? Enkel resa, alltså...
Kommentera

Sv: Elitserien
Dj_Pooh81:

"kul när det händer att det kan bli derby" ?

Du vet att alla lag möts 4 gånger även utan derbygrupper va?
Kommentera

Sv: Elitserien
Dysso:
Tror han vet att du vet det inte han vet..;)
Kommentera

Sv: Elitserien
gud: Inte bara det, han är en hon också!
Kommentera

Sv: Elitserien
Dysso: Ja det vet jag väl.....Men det är kul ändå ju
Kommentera

Sv: Elitserien
Sitter och funderar på vilket lag som har flest utländska spelare. Kan själv kolla upp det, men jag ids inte gå in på alla lags hemsidor. Kanske det finns ett enklare sätt.
Kan någon som inte är lika lat som mig själv kolla upp det? (8^(/)
Kommentera

Sv: Elitserien
73Sjöbba: Tänkte genast på Mora och dom har 10st, tror att LIF sitter på 10st också. Sedan så har jag inte orkat kollat något mera
Kommentera

Sv: Elitserien
65selander: Jag kan ju fylla i MoDo med 8st.
Kommentera

Sv: Elitserien
Salle: 7st med Sulku som har varit skadad sedan förra säsongen.

LHC har 6st och endast finnar!
Kommentera

Sv: Elitserien
Vi måste absolut starta en namninsamling, mer importer i Elitserien!
Kommentera

Sv: Elitserien
65selander: Timrå har nio stycken som truppen ser ut i nuläget.
Kommentera

Sv: Elitserien
65selander: Jag skrev MoDo har 8st och du svarar "7st med Sulku som..."

Fattas nånting i det inlägget va?
Kommentera

Sv: Elitserien
65selander: Kollade just upp Djurdårsen, dom har 3 st finnar
Kommentera

« · 454375