1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

577860 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #2529255

Sv: Silly Season 2023-2024
Nån med plus som kan dela? :)
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Silly Season 2023-2024
HKN:

Det här är en intervju, men nog är jag skeptisk till att kalla det en stor intervju.



En sportchef i SHL kan sällan zona ut och vara ledig. Men det går att säga att det finns andra sportchefer i landet som har en mer hektiskt tillvaro än Kimmo Kapanen i Timrå.

För i Medelpad råder det lugn och ro.

Målet var att sluta topp tio i grundserien och när 52 matcher hade spelats landade Timrå så högt upp som på femte plats. Det följdes visserligen upp av ett uttåg i kvartsfinalen mot Örebro men det finns ändå en stadig grund att stå på inför hösten.

– Det var en lyckad grundserie. Vi skulle försöka att vara ett slutspelslag och hela tiden vara över topp tio-gränsen. Det var jäkligt positivt och man kan verkligen vara nöjd med hur vi spelade. Vi spelade lite upp och ner, vi var stekheta i perioder och sedan förlorade vi fyra-fem raka men vi kom alltid tillbaka. Vi visade att vi kan vinna och verkligen vara ett slutspelslag, säger Kapanen.

Kimmo Kapanen tog över efter Kent Norberg som Timrås sportchef i slutet av maj förra året.

Då hade flera tongivande spelare som återvändande lagkaptenen Anton Lander anslutit på ett flerårskontrakt och han är inte den enda i ”kärnan” som sitter på ett flerårigt kontrakt. Exempelvis har Jonathan Dahlén, Anton Wedin och Emil Pettersson kontrakt till 2027 och spelare som Axel Rindell, Joonas Lyttinen och Magnus Pääjärvi – som värvades in under säsongen – är kontrakterade säsongen ut.

– Det är inte så många nya spelare som kommer komma in. Vi tycker att vi har en bra grund. Vi måste jobba hårdare, få spelet att bli snäppet bättre och träna hårt i sommar och vara mer än redo när serien börjar. Kontinuiteten är viktig för oss just nu.

Det blir med andra ord långtifrån samma typ av nyförvärv som det var i fjol?

– När jag kom in (förra året) var laget nästan färdigt. Vi har långa kontrakt också och det är en investering som Timrå har gjort. Vi kör på och försöker bara hitta de sista bitarna. Men vi är väldigt nöjda med situationen som vi har här.

De sista bitarna, vad är det ni letar efter där?

– Som målvakt har vi fått in Tim Juel. Jacob Johansson får kanske inte slita lika mycket som förra säsongen. Där är jag nöjd och de kommer kriga varje dag för att visa vem som är bäst vilket blir intressant att se.

– På backsidan är det lite frågetecken om vem som ska in. Det blir mycket samma som tidigare. Jacob Stenqvist kommer inte vara här men jag tror att Axel Rindell kommer spela en lite större roll nästa säsong och få chansen att vara ledande i powerplay.

Just nu är sju backar under kontrakt men man letar efter ytterligare en, en tvåvägsback.

– Vi vill skriva med en spelare som kan spela både powerplay och boxplay. Nu väntar vi lite och avvaktar läget som är just nu. När finalerna i SHL och hockeyallsvenskan är slut vet vi kanske lite bättre vad vi behöver.

– På forwardssidan vill vi vara lite starkare. Där får vi Anton Wedin kommer tillbaka (från skada), Oliver Johansson är frisk och stark och vi vill ha en till som verkligen är skridskostark.

Kapanen betonar också vikten av spelare med ledaregenskaper som kan gå i bräschen. Han tar nuvarande lagkaptenen Anton Lander som exempel.

– Sådana karaktärer som verkligen jobbar varje dag för Timrå, det är viktigt att hitta sådana personer.

Sportchefen pratar även om lagets juniorverksamhet och yngre spelare som kan ta ett kliv.

– Oliver Johansson spelade några matcher förra säsongen samt Dennis Värmhed. Det är spelskickliga spelare som kan tillföra något till oss. Vi kommer köra hårt med dem hela sommaren och höstsäsongen och efter jul är förväntningarna att de verkligen kommer platsa och kan utmana någon rutinerad spelare. Ett mål är att juniorprogrammet fungerar bra.

Även fast Timrå sitter relativt lugnt i båten kan det komma att bli ett spektakulärt nyförvärv i form av Filip Hållander. Timrå-produkten har ett utgående kontrakt med Pittsburgh Penguins och Sundsvalls Tidning har skrivit att han bara är detaljer från att komma överens med Timrå, uppgifter som även Sportbladet har tagit del av.

– Han är ett namn som vi gärna tar in i Timrå. Men han är under NHL-kontrakt just nu och vi måste vänta tills säsongen är slut för att kanske prata lite till. Vi får se vad som händer men det är absolut en spelare som vi gärna ser i Timrå.

Är det så att ni håller en plats för honom?

– Just nu, absolut. Han är nummer ett på vår lista, det kan jag säga. Men sista bitarna måste lösas.

Är han er drömvärvning?

– Jadå, det är ingen hemlighet. Absolut.

En annan spelare det har pratats om är Modos David Bernhardt. Örnsköldsviks Allehanda avslöjade i slutet av januari att Bernhardt är överens med Timrå. Skulle Modo däremot gå upp i SHL har backen fortsatt ett gällande avtal med Modo.

Vad kan du säga om honom?

– Intressant namn är det enda jag kan säga. Låt han spela finalerna nu och respektera att det är viktiga matcher med Modo.

Två spelare vars kontrakt har gått ut är Albin Lundin och Elmeri Eronen.

– Jag har pratat med Albin och Albins agent och vi jobbar på med det. Vi har lite pengar på bordet över till forwardssidan. Nu diskuterar vi med honom, det kan jag säga. Är vi nära eller inte, det vet jag inte än. Men hos båda sidor finns det en vilja och de närmaste dagarna kommer visa lite mer.

När det kommer till Eronen är det mer av en ”pengafråga”, säger Kapanen.

– Om det går så gör vi det men just nu måste vi vänta och se om det är möjligt. Det är för många frågetecken just nu. Men om vi löser allt så absolut, varför inte? Han var en viktig back för oss. Vi får se vad som händer.

Finns det någon som var med förra säsongen som du tror kan ta ytterligare kliv?

– Axel Rindell är en spelare som verkligen kan få ett stort genombrott. Det finns mycket att ta ut både offensivt och defensivt. Vi förväntade oss kanske lite mer produktion i det offensiva spelet men överlag var han bra.

– Men det finns många i vårt lag. Jag litar på att kärnspelarna kommer fortsätta att vara kärnspelare och jag hoppas på till exempel Jonathan Dahlén. Han kom till oss i september och får han en jäkligt bra sommar bakom sig kommer han att vara ännu bättre. Han har möjlighet att vara den bästa spelaren i hela ligan så vi jobbar på att han ska nå toppformen och att han visar vad han kan. Han är riktigt bra redan nu, så klart, men jag vet att det finns ännu mer att ta ut.

Finns det någon risk att någon att någon av de tongivande spelarna i laget trots allt kan lämna?

– Vad jag vet så stannar alla. Det är inget på gång att någon ska någonstans. Det är endast NHL som kan ta någon spelare.

Den här säsongen blev det som sagt kvartsfinal för Timrå. Kapanen vill inte komma med någon uttalad målsättning men han berättar att det jobbas långsiktigt för att laget ska kunna utmana under många år.

– Jag vill inte lova något. Vår målsättning är att vara ett slutspelslag. Vi vill bara bli bättre. Betyder det en bättre placering eller något annat? Här i Timrå försöker vi bygga steg för steg och vi tog ett jäkligt stort steg den här säsongen. Vi vill vara en organisation som spelar slutspelshockey och som någon gång kan gå hela vägen. Vi vill bara bygga vidare och vara en utmanare, det är målet. När vi vinner vet vi inte än men jag hoppas att vi är mer än redo nästa säsong för att ta det klivet.


Nä, Aftonbladet har verkligen kryddat rubriken.
Låst ämne