1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

480548 inlägg · 4078 ämnen

Silly season

« · 1898024 · » Till forumet


Sv: Silly season
Björn Hellkvist, 41, blir Modos trettonde huvudtränare på elva år.

Skåningen med de hårda nyporna har fått uppdraget att ta klubben tillbaka till SHL:

– Det är kittlande att försöka genomföra någonting som betyder bra saker för många, inte bara för Modo, säger han.

I en lång intervju berättar Hellkvist om de tuffa sjukdomsåren, hans rykte som arrogant och dryg, när Modo ska vara tillbaka i SHL samt om Peter Forsberg har hört av sig.

När jag ringer kommer det direkt och spontant:

– Ringer du mig, vad har jag nu gjort?

Jag berättar att det bara handlar om en vanlig intervju:

– Det låter ju betydligt trevligare. Började fundera på om jag hade varit inblandad i något annat den senaste tiden.

Björn Hellkvist är uppsluppen, tillmötesgående och verbal.

Ganska långt ifrån den bild som tecknats de senaste åren, inte minst under tiden i Malmö.

– Jag har blivit gammal, det är skillnaden… Inget strategiskt beslut eller så.

För en utomstående kan du stundtals upplevas som både lite smådryg och arrogant. Är det någonting du känner igen dig i eller kan förstå?

– Folk som känner mig tycker nog inte alls så, jag är rätt laidback. Men visst kan jag förstå att jag kan uppfattas så av andra.

Är det en image du medvetet har byggt upp?

– Det är nog bara så jag är. Jag kan nog se arg ut utan att vara det och då tar folk ett steg tillbaka. Ibland kan det vara en fördel att ha såna ögon, men det är inte alltid så bra. Det beror på vilken människa man pratar med, vissa vill ha väldigt tydliga direktiv.

Har din ledarstil förändrats de senaste åren?

– Det tror jag absolut. Samtidigt beror det på vad som ingår i min arbetsbeskrivning. Ska man driva med järnhand krävs en viss ledarstil. I Malmö genomdrev vi en kulturförändring som var näst intill brutal, men som var ett absolut måste. Skruvade ner lönerna rejält och krävde att alla jobbade hårdare. Då får man anta en typ av roll. I Oskarshamn, och nu i Modo, har jag förmånen att jobba mer med unga spelare och då är det en helt annan arbetsbeskrivning. ”Bingo med operationen”
För den breda hockeypubliken blev Björn Hellkvist uppmärksammad när han diagnostiserades med nervsjukdomen Parkinson. Det hände när han var en ung huvudtränare i Rögle säsongen 2011/12.

Hur påverkas du i dag av det du varit med om?

– Ingenting, måste jag svara. Jag gjorde den där operationen och det har blivit bingo, något jag är evigt tacksam för. Vilka människor det är, förresten, hela teamet på neurologen i Lund. Jag gör en besiktning där en gång om året och det verkar vara bra.

Nu med några års distans, vad minns du av den tiden?

– Knappt någonting, det är bara som en dimma där jag hade fullt upp att överleva. Hade jag inte fått den operation jag fick hade det nog gått helt åt helvete. Då hade jag nog inte suttit här i dag. Klart det ger perspektiv. Det var en sjukt tuff resa. Allt i hjärnan var borta. Jag fick lära mig att åka skridskor igen när jag kom in som tränare i Malmö.

En något överanvänd fråga, men hur förändras man?

– Alla frågar samma sak och jag har egentligen inga kloka ord att sätta på det.

”Inte rädd för att få sparken”
Du gick i princip rakt från den här nära döden-upplevelsen, med allt vad det innebar, till att med järnhand genomföra en ”brutal kulturförändring” i Malmö. Hur var den övergången?

– Det var en utmaning. Sanningen är att jag var så ”fed up” över att inte få jobba med hockey. Jag sålde reklamskyltar och höll på att dö inombords. Jag hade varit och träffat Kallinge/Ronneby när Patrik (Sylvegård) ringde då jag satt i bilen på väg hem. Och det är klart att Malmö lät lite bättre än Kallinge/Ronneby. Jag sa till Rögle att antingen tar ni in mig i coachstaben igen eller så skiter vi i det och jag väljer Malmö. Så blev det och jag förstår Rögle fullt ut i deras beslut, men jag ville vara öppen och ärlig med dem.

Mirakulöst nog tog sig Hellkvist tillbaka till livet och inte minst tränaryrket. Efter tre år i Malmö, ett i Danmark och en säsong i Oskarshamn ska han nu leda Modo.

Öviks-klubbens trettonde huvudtränare sedan 2008.

– Om jag hade varit rädd för att få sparken hade jag inte valt att tacka ja till det här uppdraget, säger Hellkvist.

Tagit över Särkijärvis boende
Just nu är han hemma på en snabbvisit hos familjen i Skåne (hustrun fyller 40 år), men har redan stationerat sig i Örnsköldsvik:

– Ja, jag har flyttat upp, har fått en jättefin lägenhet nära vattnet och arenan. Jag tog faktiskt över ”Säckens” lägenhet.

”Säcken” är förstås Hans Särkijärvi, som tränade Modo förra säsongen, men lämnade efter bara ett år.

– Jag har snackat med honom efteråt, han är go som fan, ”Säcken”. En jäkla bra kille.

Var det du som kontaktade honom?

– Nej, han ringde och frågade om jag var intresserad av hans tankar. Och då är jag inte dummare än att jag lyssnar.

Annars hör man ofta om nya tränare och ledare som inte vill veta så mycket om vad som har hänt utan bara vill titta framåt?

– Det har man inte råd med, tycker jag. Prestige och sånt får man lägga åt sidan. Har du hållit på så länge, som till och med jag har gjort nu, så finns det ingen anledning att gå och hålla på hemligheter. Jag har inget att hålla på från min tid i Oskarshamn. Jag är bara tacksam om de som tar över vill veta något, man hoppas lämna ett arv i de klubbar man har varit.

Vad hade Särkijärvi för analys av sitt år i Modo?

– Det stannar mellan oss. Hade SHL-erbjudanden
Att Hellkvist skulle lämna Oskarshamn efter en framgångsrik säsong var inte någon överraskning. Att det blev för allsvenska konkurrenten Modo, och inte för ett SHL-jobb, var lite mer överraskande.

– Att jag skulle röra på mig var en process som började tidigt. Till skillnad mot för ett år sedan insåg jag att det fanns många anbud att bläddra bland. Personligen trivdes jag jättebra i Oskarshamn men möjligheten att röra sig till större klubbar lockade. Med min profil, och hur jag jobbar, var Modo det som passade mig bäst.

Hur många andra anbud hade du?

– Det är ointressant, jag har gjort mitt val och fokuserar helt på det. Det här kittlar mig.

Men det fanns anbud om huvudtränarjobb i SHL?

– Ja.

Ändå valde du Modo i allsvenskan?

– Ja, jag ville ha detta projektet.

Hur funkar en skåning i Örnsköldsvik?

– Det går nog bra. Jag tycker om snö, berg och kyla. Är som tjuren Ferdinand i Skåne. När skåningar tycker om att ligga på stranden och titta på rapsfält drar jag mig undan. Tycker om riktig svensk natur.

Vad lockade med Modo?

– Jag vill egentligen inte fokusera på historia, inte så mycket på framtiden heller. Men Modo mår bra av att komma tillbaka till SHL och jag tror inte att SHL mår jättedåligt av att Modo kommer tillbaka. Det är kittlande att försöka genomföra någonting som betyder bra saker för många, inte bara för Modo.

”Kittlande och utvecklande”
Hur viktiga är de äldre och traditionstyngda klubbarna för SHL?

– Rent resultatmässigt betyder inte tradition någonting, det handlar om att göra bra saker. För hockeyn i stort tror jag det betyder väldigt mycket att ha en själ. Svensk hockey är bra på att utbilda spelare, ledare och tränare. För att lyckas fortsätta med det behövs en typ av själ och den tycker jag att de här klubbarna står för.

Och Modo ska tillbaka?

– Det hymlar jag inte med, det är därför jag flyttar hit. Om jag får bestämma blir det så.

Hur lång tid tar det då?

– Ja, säg det… Jag har skrivit tre år (2+1) och klubben har en uttalad målsättning att vara tillbaka när man fyller hundra år (2021).

Hur ser du på förväntningarna som finns i en hockeystad som Örnsköldsvik?

– Härligt, det ska vara förväntningar. Det finns en enorm kompetens här, det är många som kan oerhört mycket om ishockey. Det är både kittlande och kan säkert även vara utvecklande. Att lyssna och kanske ta en fika med någon av de här gamla storspelarna.

Har Peter Forsberg hört av sig då?

– Nej, han har nog fullt upp med sina skor.

Men du tackar inte nej om han vill gå ut och ta en fika?

– Nej, han har säkert många roliga historier att berätta från sin karriär.
Kommentera


Sv: Silly season
Jacob Lagacé släpps från Mora. Kan det vara en vettig/rimlig värvning?
Kommentera

Sv: Silly season
J F K: Jo men det jag menade, till en början.
Kommentera

Sv: Silly season
Otto1: Nja. de skulle initialt bo kvar i alla fall. på sikt är det inte omöjligt att de flyttar hem, men det beror nog mest på barnen...
Kommentera

Sv: Silly season
J F K: Sedinarna sa väll att dom skulle bo kvar i Vancouver efter att dom avslutat karriären om jag inte uppfattat det fel. Att flytta hem en säsong och sen flytta tillbaka bara för att spela en säsong med någon klubb är det nog inte många som gör.
Kommentera

Sv: Silly season
J F K: Såklart är det så, men det ena utesluter ju inte det andra i detta fall. Jag tycker heller inte om de som i vår gästbok, genom åren, diskuterat runt Zäta ang. detta och håller han till ett löfte när han var 20år ung. Mycket händer under 15 år men jag vet att Zäta har ett fantastiskt stort Timråhjärta, även om han aldrig kommer att göra en match till med oss.
Kommentera

Sv: Silly season
kulltorp: Nog fasen handlar det om hjärta för klubben om man väljer att spela i allsvenskan till mycket lägre lön. nog fasen måste man ha visst hjärta för klubben om man väljer den, när andra alternativ i elitserien som Susse, svarten och salle kunnat göra på den tiden. självklart.

däremot är det inte nödvändigtvis brist på kärlek till klubben om man som sedinarna prioriterar annat (familjen i det fallet).

men visst fan skulle det handla om hjärta i massor om Toby skulle spela en säsong i allsvenskan med Modo.
Kommentera

Sv: Silly season
kulltorp: Verkar vara ett känsligt ämne att ta upp, min önskan är den att det vore fint om dom kunde det, jag har aldrig krävt det. Detta är ett forum där man får ta upp saker som man brinner för, utan att man ska få ovett från någon. Varför ska det bli en höna av en fjäder, jag respekterar andras åsikter utan att vara negativ till deras tyckanden om önskemål om spelare mm. Nu så är du ju Timrå fan och vill väl ditt lags bästa, lika så min önskan om Modos bästa. Låt oss inte bli ovänner, utan låt detta bli var och ens åsikter.
Kommentera

Sv: Silly season
kulltorp: Prestera som hemvändare kan man ju bevisligen göra, men inte utan att vara motiverad. Jag håller helt med om att "modohjärtat" inte avgörs av huruvida man kommer tillbaka och spelar eller inte. Det är klart att det är jätteroligt om någon som har mycket hockey kvar i sig kommer tillbaka, men att antyda en förväntan eller rent av ställa krav på att så bör ske efter en karriär är inte vidare trevligt alls.
Kommentera

Sv: Silly season
Costanza: Sasse Sandström Urban Nordin och Mikael Ståhl
Mikko Leinonen -Lars Molin- Pelle Lundqvist
Kommentera

Sv: Silly season
hanzon: Det du inte verkar fatta, då du har snöat in dig på att allt är svart eller vitt, är att det har inget med Modohjärta att göra om spelarna gör ngn säsong i Modo eller inte. Hjärtat för Modo kan vara lika stort ändå.
Man kan inte begära att ett NHL proffs som lagt all sin tid på sin karriär och försakat familjen, ska vilja kuska runt i obygden i Sverige för att spela en säsong med allsvenska matcher med Modo.
Hur kan ngn begära det?
Och motiverande skulle det vara? Skulle man prestera ngt av vikt?
Kommentera

Sv: Silly season
hanzon: Avstår. Tack.
Kommentera

Sv: Silly season
bisterfinnen: Du får gärna förklara för mig, tack.
Kommentera

Sv: Silly season
bisterfinnen: Förstår du vart jag vill komma om snacket om MoDo-hjärta?
Kommentera

Sv: Silly season
bisterfinnen: Har du något problem med mitt sätt att se på saken, jag tror att du håller med mig att det är jäkla snyggt av fd Modo spelare att göra en säsong för moderklubben efter proffsåren.
Kommentera

Sv: Silly season
hanzon: Sedinarna? Om dom spelat en säsong i MoDo kontra inte? Foppa om han inte gjort ett försök i MoDo? Enström?
Kommentera

Sv: Silly season
Går det åt helvete för Modo Dam eller vad? 7 spelare just nu.
Kommentera

Sv: Silly season
bisterfinnen: Jag reflekterar bara över vad tidigare Modo spelare gjort, alltså avslutat sin karriär här hemma.
Kommentera

Sv: Silly season
hanzon: Och om han nu lägger av, utan att avsluta i MoDo, så betyder det? (Ang MoDo-hjärta).
Kommentera

Sv: Silly season
J F K: Tro som du ja.
Kommentera

Sv: Silly season
J F K: Jag har en känsla att Toby kommer att spela i Modo, att vi är i HA har ingen betydelse för ett riktigt Modo hjärta, tvärtom!
Kommentera

Sv: Silly season
Eller: Jag är rätt övertygad om att det är Tobys sista säsong i NHL. Däremot att han skulle välja att spela för Modo är mycket osannolikt, men givetvis inte helt avskrivet. Tror det kommer ned till familjesituationen och att han kanske som sedinarna väljer att prioritera de som fått stå på sidan.
Kommentera

Sv: Silly season
Tarasov: Sevärt ja, bra hockey, mycket adrenalin och hårt spel. Det kan ju bli Hedman mot Enström i finalen! Skulle vara roligt för ”Tobbe” om han tog guldet IFALL det nu är hans sista säsong i NHL.
Kommentera

Sv: Silly season
Nucky:
Kan rekommendera ett abb på viaplay, man får både stanley cup/VM. Winnipeg är mkt sevärda.
Kommentera

Sv: Silly season
Tarasov: Om Tobbe skriver på för Modo ska det fan resas en staty av honom utanför Fjällräven.
Då kan man prata om hjärta för klubben i nivå med Foppa.

GALET stort skulle det vara, speciellt när man tänker på att han just nu spelar StanleyCup-slutspel med ett av NHL's bästa lag.
Vilken hype det skulle bli!
Kommentera

Sv: Silly season
{5647
Berglund/Walfridsson är rimligen bättre än för två år sedan, samma borde gälla Wahlgren/Karlström. Bara där är förutsättningarna bättre utan att något för den skulle är givet. Såg Jetsmatchen häromdan, vore kul att få skriva ”Tobbe är klar”.
Kommentera

Sv: Silly season
RagnarLodbrok: Samtidigt har Leksand tappat mycket mer än oss också. Jag sällar mig till dem som tippar Modo topp fem i vinter. Känslan är den bästa av de tre sillys vi spenderat i allsvenskan och det beror faktiskt till absolut största delen på Hellkvist.

Dessutom känns laget mindre spretigt och mer homogent på något sätt. Kanske inte bättre spelare för spelare, men nu är alla värvade för att spela hellkvist-hockey, inte för att de ser bra ut på papperet och sedan hoppas man att det löser sig.

Jag har också en stor tro på både Berglund och walfridsson som båda kan göra en riktigt bra säsong och ge oss tre jämnade backpar än tidigare år.
Kommentera

Sv: Silly season
Tarasov: Ja backsidan har inte uppgraderats alls, om nu inte Enström kommer.
Men även C sidan ser inte bra ut om vi nu ska utmana om att gå upp.Kolla Leksand dom har värvat spets. Vi har värvat 1 spets i Johnson.Men det kan kanske bli bra ändå.
Kommentera

Sv: Silly season
Frontschwein:
Svårt och säga såhär i maj innan man sett laget spela, eller lagen på nedre halvan i SHL spela. Till börja med får man se hur laget står sig i allsvenskan, klarar man topp 3-4 där, så kan man säkerligen utmana lag på nedre halvan. Akilleshäl är osäkerheten på backsidan, känner mig lite osäker på Aronsson och hur stora steg de yngre kan ta. Målvaktssidan ser bra ut så länge Hanses håller, bland Fw har vi ett bra djup och även lite spets här och där,känner mig rätt säker på att den kommer funka.
Kommentera

Sv: Silly season
Frontschwein: affischnamn helt i klass med hamnfestens "artister" . Kom hit och se Pandora, Star Pilots , Da Buzz och Idoltrean 2012. Vid midnatt öppnar öltältet som säljer tre hjärtan till överpris i plastmuggar medans en aspackad kamferdrops kör playback.. hur fan tror Modo att folk vill lösa årskort eller ens biljetter för att se THE heart of hockey med en silikongrå laguppställning som bara citygruppen och gamla fylltrattar tror har en chans att rubba lagen i nedre halvan av SHL. Stort tack till svarten och Johansson som spelade ut oss ur SHL med deras dumsnålhet och usla ledarskap. . Motivera gärna hur årets skitlag ska kunna ta oss till SHL? Säg inte tränaren för en sminkad gris är alltid bara en sminkad gris.. ja , jag är bitter. Har väntat på en Sorts center, och vi får Kalle jellvert som sista pusselbiten.. herregud..
Kommentera

Sv: Silly season
Boston - Tampa Bay. Använd länken nedan för att se matchen. Glöm ej Adblock och Pop Up-blocker.

www.reddit.com/r/NHLStreams/comments/8hgyto/game_thread_bruins_at_lightning_300_pm_et/?st=jgv4m15i&sh=659dd4b7
Kommentera

Sv: Silly season
Tarasov: Annars brukar ju standard vara. Förnamn: William/Oscar/Ludvig/Albin/Emil/Victor

Efternamn: Byström/Öhman/Ericsson/Carlsson/Hägglund

Gör valfri namnkombination på för och efternamn och du har skapat självaste grannens grabb.
Kommentera

Sv: Silly season
Costanza: Modo legenden big mac!
Kommentera

Sv: Silly season
Smurfen: Kul att fått se de här figurerna lira live. Visst har jag glömt några, förutom backarna?
Zuccarello-Sundström-Skröder
Näslund-Forsberg-Wernblom
Sedin-Sedin-Weinhandl
Salomonsson-Svartvadet-Kuusela
Brashear-Påhlsson-Hinote
Kommentera

Sv: Silly season
Är man skadad eller är man skadad när man ligger i TV soffan och lusläser Modos laguppställning så här på lördagskväll trots att man inte har träffat särbon på ett gäng dagar 🤔🤔 !!

Normalt beteende eller är det ”skjut mig varning ” på en ??
Kommentera

Sv: Silly season
Hälge: Har lite dålig koll på dom gatorna hur dom var på den gamla goda tiden.
Men Valla därimot !!
Kommentera

Sv: Silly season
Smurfen: Vintergatan och Stjärnhusvägen. Det är grejer, det.
Kommentera

Sv: Silly season
Costanza: Exakt samma betraktelser som mig. Spontanidrotten är död och mitt hjärta blöder
Kommentera

Sv: Silly season
Costanza: Själv bor jag bredvid gamla brandstation i Ö-vik och där inne på gårdens innergård och dess gräsmatta har det redan varit ett gäng fotbolls matcher sen snön har smält bort och så lär det nog bli resten av sommaren !

Eftersom man bor där man bor så har man ju även daglig koll på den klassiska Vikingavallen och dess isytan under vintern.
Kan verkligen meddela att den isytan är ganska så välbesökt under vinterns alla dagar.
Å det värmer ju en som är uppvuxen på Valhalla där både gräsmatta och isyta var fullbelagd med gårdens ungdomar förr i tiden !
Kommentera

Sv: Silly season
Costanza: Håller med i allt du skriver. Fan man bodde på skolans rink (fast inte fan vart jag proffs för det). ;) Men dagens barn leker knappt utomhus!
Kommentera

Sv: Silly season
MorganaLefaey: Du, har gått på alla gator i Själevad då jag varit hemma. Ser inte ens en unge ute nån gång. Såg dock lite familjeaktivitet på Mycklingstjärnen och på skolan på fin is. Ser likadant ut här i Umeå. Är nog samma för fotboll, tennis och annat på sommaren. Ska dock inte säga så mycket, då vi själva fastnat hemma i ett menlöst klickande :-)
Kommentera

Sv: Silly season
MorganaLefaey:
Haha. Sen är det det något som ofta kommer fram i efterhand, vi kan liten utesluta att det finns folk som tränar på sitt skott en hel sommar utan att de blir succé för det.
Kommentera

Sv: Silly season
Tarasov: ja där ser man.
Det som gör mig lite orolig är att jag knappt ser nå landhockey , skott mot garagedörr och väldigt lite hockey på kvarters-isen.
Men kanske bara bor på fel ställe. Eller så sker allt på stora Rinkar och inomhus.
Kommentera

Sv: Silly season
MorganaLefaey:
Det jag minns av Bengtsson hos oss var att han ofta låg rätt och gjorde sitt jobb med den äran, skall tydligen haft ett extremer värde på VO2
Maxtestet. Men saknade lite ”edge” offensiven. Förra sommaren skall han tydligen tränat rätt hårt på sitt skott.
Kommentera

Sv: Silly season
Tarasov: Där kan man snacka om krokig väg och överraskning. Hur många lär ha trott att han skulle studsa upp och göra nära på 1p/match
Kommentera

Sv: Silly season
Gäsp:
Han sa att han tänkte jobba mkt med sitt skott i sommar, det hoppas vi. Får man drömma så en utveckling likt Christopher Bengtsson kanske.
Kommentera

Sv: Silly season
Costanza: Apropå Jellvert så kanske Modo har funnit en ny Molin där? För det var väl inte många som hade några större förväntningar på honom när han kom.
Kommentera

Sv: Silly season
Monno: Tidigare så kunde Modo låna ut juniorer till HA för att få speltid men nu när Modo själva lirar där så undrar man ju vad lösningen är, att låna ut till ettan kanske. Skämt och sido så borde talangfulla juniorer kunna få större förtroende och mer speltid nu i HA.
Kommentera

Sv: Silly season
MorganaLefaey: De kanske ska köra curling istället om de vill ha det sopat framför sig. Sen är det ju så att varje generation vill göra annat vägval än sina föräldrar. Kan vara så att Lill-Werner inte går igång på att sitta och meta i Ö-vik som sin farsa, då de själva läst om alla möjligheter i världen. De bör dock vara redo för en reality-check, världen och kraven utanför den skyddande bubblan har inte förändrats nämnvärt.

Annars blev jag överraskad att Jellvert på J20-nivå producerat bättre än Dahlén, Ottosson, Bratt och Nylander. Finns potential helt klart.
Kommentera

« · 1898024 · »