Brynäs IF

705114 inlägg · 7953 ämnen

Höga löner ?

« · 1621875 · » Till forumet


Sv: Höga löner ?

EskilstunaLasse:

Kloka ord, håller med

O visst kan detta vara en ideologiskt frågeställning, Marknadsekonomi/"planekonomi"...

Men de enda som blir feta just nu är tyvärr spelarna + finallagen...övriga lag går back...o jag är inte så säker på att intäktssidan o övriga kostnader kan utvecklas så otroligt mkt...

Kommentera

Sv: Höga löner ?
Nu spelar Norge mot Italien. Blir intressant att se Olden.
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Zzz: Men 40-45 mille ger ju ett snitt på över 2 mille per spelare och då räknar vi med de spelare man släpper fram via rookiekontrakt. Det jag menar är att en spelare som huserar i 3: eller 4:e linan i ett SHL lag håller ju en nivå som "skaplig" spelare i AS där lönerna är mycket lägre. Så varför skall en sådan spelare vara värd den dubbla eller till ooch med trippla lönen bara för att han kritar på för ett SHL lag?

Granis lön (om uppgiften nu stämmer) på 160 plopp i månaden för en roll som "finne i röven/energispelare/tuffing eller vad man nu vill kalla honom gör en väldigt orolig för utvecklingen. En utveckling som bara kan rendera i dyra biljettpriser utan att produkten blir ett dugg bättre. Så om vi "förlorar" såna spelare till andra ligor FINE, men de är inte värda det priset.

Så med ett lönetak på 40-45 mille tror jag att man kan bygga lag som både kan ge en underhållande produkt för publiken och samtidigt få en jämnare serie där samtliga lag i serien kan slå varandra. Just för att ett fåtal lag inte har utrymme att få in hur många stjärnspelare som helst under sitt tak. Dessa hamnar i andra lag i SHL och vi får en jämnare serie.

I NFL, finns ett uttryck "Any given sunday" som jag gillar. Menas att vilket lag kan slå vilket lag som helst, när som helst. En sanning med modifikation visserligen men man har i alla fall uppnått något viktigt. Att inte ett fåtal klubbar kan köpa ihop alla de bästa spelarna medan resten inte har mycket att komma med. Ett bra exempel på det är den spanska högsta ligan där ett par lag har dominerat i decenier och har de bästa spelarna. Inte en utveckling jag vill ha, inte ens om Brynäs var den förening som dominerade. Jag åker inte 20 mil enkel resa för att se Brynäs avverka en match mot ett mycket sämre motstånd och vinna klart utan någon större ansträngning. DÅ får vi verkligen fog för ord som serielunk och liknande,

Kommentera

Sv: Höga löner ?

Zzz:

Ska försöka sammanfatta min ståndpunkt för lönetak;

- SHL-spelare är bortskämda

Här ser jag en "moralisk" risk...som Sundlöv uttryckte det; hur motiverande är det för en arbetslös/vanlig arbetare att åka upp t LA o se ngn glida runt m deras årslön i månadslön?

Är "showen" SHL-spelare bjuder på dubbelt-trippelt bättre än Allsvenska fotbollsspelare? Gissar att löneskillnaden är sådan...

- "Inga" klubbar är lönsamma över tid

Krasst sett kan SHL aldrig konkurrera m NHL, o/el drömmen om den

Aldrig konkurrera m KHL löner

Återstoden av spelare håller nu SHL-klubbarna på o budar ihjäl sig på o lönetaket är väl ett halvtaffligt sätt att säga "låt oss besinna oss..."

En ren nettolönjämförelse haltar ju också betänkligt då SHL måste trycka på fördelarna spelarna har här; KHL - otryggt, AHL - ett liv i buss etc...

För att råda bot på detta tror jag mig tom vara beredd att överge min annars bergfasta tro på marknadsekonomin

Bjuder (som vanligt) på lite lästips

Kommentera

Sv: Höga löner ?
Bara lönetak som nämns hittills, maxtak alltså. I Nordamerika är man även pigga på att ha en minimumgräns. Kanske vi får se här också? Det skulle synka med SHL:s andra skärpta krav på klubbar som ska spela i ligan framöver.
Kommentera

Sv: Höga löner ?

EskilstunaLasse: Sant, men det skrevs om 40-45 mille så det känns lite lågt med tanke på vad vissa klubbar har i budget enligt tidigare artiklar i kvällspressen. Men det får man väl ta med en nypa salt.

Precis, SAIK jobbar helt rätt. En leading line som folk vill se och tycker är värda pengarna, samt en stomme med spelare med hjärta för klubben som supportrar och sponsorer kan relatera till. Helt rätt och smart.

Kommentera

Sv: Höga löner ?

Zzz: Återigen. Innan man vet på vilken nivå lönetaket skulle hamna på så kan man ju inte säga att man inte skulle ha råd att konkurrera med Schweiziska ligan mfl.

Ett exempel är SAIK som bränner väldigt mycket stålar på sin leading line och fyller ut med billiga egna produkter. Bevisligen ett väldigt framgångsrikt koncept oom man ser på en sportsliga biten.

Visst har vi minimilöner i rookiekontrakten. Men jag menar att skapa ett utrymme att höja den nivån en smula.

Kommentera

Sv: Höga löner ?

EskilstunaLasse: Jag är rädd att det blir ännu svårare att behålla spelare som inte bara ser KHL som ett alternativ utan nu kommer också Schweiz återigen upp och snor toppspelare. Lönerna måste ju upp på en nivå att SHL är det första alternativet efter NHL och KHL, men det måste ju såklart ske i den takt det är ekonimsikt hållbart. Sen har ju andelen konstiga nyförvärv minskat även om vi fick en liten puckel igen förra säsongen iom att reglerna för transatlanterna ändrades. Men till skillnad från några år sedan satsar ju i princip samtliga lag på sina juniorer och det tyder ju på att goda exempel smittar av sig.

Minimilöner har vi väl nu iom rookiekontrakten. Tror också en spelare är garanterade ersättning efter ett visst antal matcher. Håller med dig om ersättningarna från NHL, men det är ju en fråga i sig. Tror det är snudd på omöjligt att få igenom någon vettig ersättning där.

Visst finns det många exempel på inkompetenta klubbledare, och det är för deras skull man nu reglerar. Man offrar möjligheterna för kompetenta ledare och klubbar för att sätta en ram för idioterna.

Kommentera

Sv: Höga löner ?

Zzz:Jag köper dina argument. Men jag tror inte att ett lönetak skulle förstöra svensk ishockey, tvärt om.

Visst skulle det mycket väl kunna göra att de bästa spelarna sökte sig till andra ligor men samtidigt skulle vi slippa många "konstiga" nyförvärv av utsländska spelare som huserar i tredje och fjärdelinorna och är inget annat än en överbetald ballast som står i vägen för unga svenska spelare.

Ett lönetak behöver ju inte utesluta saker och ting helt heller i och med att det beror på vilken nivå det landar på. Samtidigt måste man ju kika på minimilönerna med. Ett sätt att locka våra unga spelare att stanna inom svensk ishockey. Visst, de spelare som NHL har på sin radar blir svåra att behålla oavsett lönetak eller inte. Där har SHL och IIHF lite att jobba med. det ska fan KOSTA att sno över talanger för att "skola" dem i AHL eller någon obskyr liga "overthere".

När det gäller klubbarnas "professionalitet" så finns det allt för många exempel på det motsatta. Där klubbar panikhandlar dyra spelare för att vända en dålig trend rent sportsligt. Precis som det finns klubbar som budar på allt med en klubba och en hjälm, exempelvis "Köpsjö".

Kommentera

Sv: Höga löner ?

tjugo8: Marknaden måste få bestämma vad en spelare får kosta, ingen klubb tvingas betala några översummer för någon spelare. Är det verkligen ett ekonomiskt problem att det åker runt en massa överbetalda spelare som inte bjuder upp till show?

Tänk om Brynäs hade ekonomi för 60-70 mille i lönebudget. Är det då rimligt att man blir tvingad ner tilll 40-45 miljoner för att klubbar med sketen ekonomi inte ska handla över tillgångarna för att komma ikapp sportsligt? Det måste finnas andra sätt att reglera detta.

Kommentera

Sv: Höga löner ?
EskilstunaLasse: Jag håller med om det du säger, men jag gillar inte att man hindrar vissa klubbars möjlighet till sportslig framgång. Jag tycker att klubbarna måste vara tillräckligt professionella för att klara av detta. På sikt blir det ju någon form av självsannering som i all marknadsekonomi. Att NHL har lönetak är en sak, dom är marknadsledande vad gäller löner och det spelmässiga. Men att sätta lönetak i Sverige är som jag ser det att erkänna att man inte klarar av att konkurrera under kontrollerade former, reglera oss annars köper vi ihjäl oss. Tyder på inkompetens.
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Zzz:

Klart det ska vara lönetak

Frågan är inte enb intäkter/kostnader utan även vad är det rimligt att en SHL-spelare tjänar?

Hur länge ska klubbarna trissa lönerna för att försöka konkurrera m andra ligor?

Finns så många överbetalda i shl som inte bjuder upp t show för fem öre...

Är ganska säker på att ligan klarar sig utan "stjärnor" (säg topp 10-20 i poängligan) utan kan ersätta dem m killar m ett djävulskt krigarhjärta som lämnat allting kvar på isen när lamporna släcks...gärna lokala förmågor..

Kommentera

Sv: Höga löner ?

Zzz:Det beror ju på hur man väljer att disponera lönerna. Väljer man att lägga mycket pengar på en förstakedja så blir man ju tvungen att släppa fram fler billiga juniorer. Vilket jag tror skulle vara positivt för svensk ishockey överlag.

Jag tror även att skillnaderna mellan lagen skulle minska. Vi skulle slippa se lag som Växsjö som genom sitt väl fördelaktiga lån av kommunen kan köpa ihop ett lag. Det skulle främja lag som satsar på en bred och påkostad juniorverksamhet. Vilket även det främjar svensk ishockey.

Man skulle även kunna sänka biljettpriserna så att vanligt folk har råd att se ishockey live oftare.

Visst skulle stjärnorna välja andra ligor men är det värt priset?

Kommentera

Sv: Höga löner ?

tjugo8: Jag gillar inte tanken med lönetak, hur positiva hade vi varit till en begränsning om Brynäs hade den största spelarbudgeten? Det måste finns smartare sätt att komma åt klubbar som inte sköter ekonomin. Ett kallt och hårt system utan undantag där klubbar automatiskt degraderas om man inte har balans i ekonomin ackumulerat tre år eller liknande. Självklart måste man också täppa till bokföringstekniska trix men jag ser hellre ett såndant system.

Varför inte ha ett lönetak där varje klubb får undanta fem spelare. På så sätt får vi eventuellt ännu större stjärnor till SHL men lönen för spelarna i 3-4 kedjorna begränsas kraftigt, jag gissar på att det är något sådant man vill uppnå. Enbart ett övre tak ger ju en begränsning på hur stora stjärnor vi kan få chansen att se i SHL.  

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Höga löner ?
EskilstunaLasse: helt enig. Vi har ju sett flera ggr hur lag har förköpt sig. Sen tigga efter pengar hos både kommun å stat. Det vill nog lagen med rent mjöl i påsen slippa konkurera mot. Blir bäst i långa loppet för hela hockeyligan.
Kommentera

Sv: Höga löner ?
tjugo8: Med risk för att det kortsiktigt blir spelarflykt men i långa loppet är det bra.
Kommentera

Sv: Höga löner ?
Bra där SHL !
Kommentera

Sv: Höga löner ?
tjugo8: 9:a Skellefteå och 10:a Luleå....
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Enaranger:

Kollade HVs senaste årsredovisning, de hade totala personalkostnader på 95 miljoner...De lägger knappast 50 miljoner på "icke-sport" Tror mer på siffrorna nedan

SPELARNAS LÖNER

  I miljoner kronor (inklusive ledarlöner på cirka 7 miljoner, samt sociala avgifter 33%). Siffrorna är från förra säsongen då AIK låg i allsvenskan. I år har AIK ökat sin lönebudget med cirka 14 miljoner kronor.

1. HV 71 78,9

2. Frölunda 77,9

3. Färjestad 71,5

4. Linköping 67,3

5. Djurgården 58,8

6. Timrå 56,3

7. Modo 55,7

8. Brynäs 54,9

9. Skellefteå 52,1

10. Luleå 48,5

11. SSK 39,6

12. AIK 20,4

Kommentera

Sv: Höga löner ?
@MrMadhawk: Leksand har ju redan blåst Malmö i veckan när de slantade upp 100k x 12 månader x 2 år till Robin Jacobsson. Så kör Himelfarb nu med :)
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Men Harju slavar säkert i Brynäs för under 100.000/mån...

Han o Sjögren har ju så olika meriter o Brynäs är så mkt mer attraktiv som förening o sedan är Sundlöv en så mkt bättre förhandlare än LHCs dito

18 tim

Av domen mot Mattias Sjögren framgår också att han tjänar mellan 200 000–250 000 kr i månaden.

Kommentera

Sv: Höga löner ?

Treklövern1912:

Vet inte mer än vad @Gunnar56 skriver i länkade artikeln

"Schweiz

Ligger strax under SHL i betalning. Toppspelarna (oftast importer) har god betalning. I snitt ligger en importspelare på en årslön av cirka 250 000 schweizerfranc netto och det motsvarar cirka 1,8 miljoner kr netto.

Oftast betalar utländska klubbar så kallade nettolöner. Just netto är lite av ett skällsord i Sverige. Men nettolöner är fullt lagliga bara det framgår i avtalet vem som betalar lagenlig skatt.

Nu finns det inte så många importspelare i högsta ligan i Schweiz. Deras regelverk säger ”max fyra på isen varje match” och det innebär att lagen sällan har fler än just fyra importer. Schweiz har även lättare att sätta dessa begränsningar eftersom landet inte tillhör EU.

Så toppspelarna har i stort sett en likvärdig betalning som i SHL. Men spelare 10-22 har lägre lön i Alplandet."

Kommentera

Sv: Höga löner ?
tjugo8:Hur är lönerna i Schweitz ?
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Fortsätter plussa för Idrottens Affärer och @Gunnar56

"Nu ska sägas att det har varit vettlösa reaktioner på SHL:s förslag till förändring. Visst, ”wild cards” köper inte jag heller, men de övriga SHL-punkterna har full substans, tycker jag. Man ”bråkar” alltså kring ett av sju förslag. Märk förslag som inte ens har hunnit till remiss eller förhandling."

"Spelarna i SHL har de tredje bästa lönerna i världen efter NHL och ryska KHL. Inte illa för ett land med 9 miljoner invånare."

"En SHL-spelare tjänar i snitt 90´- 100` kr i månaden"

"En landslagsspelare kring 150´- 200´."

Kräket kan fortsätta gissa vidare i sin bubbla...

Kommentera

Sv: Höga löner ?
tompap71: eftersom ni skriver att det är taxerad inkomst så kan Wille ha t.ex. fastighetsaffärer, travvinster eller andra inkomster via verksamheter där han investerat ekonomiskt och kan hämta ut vinster på årsbasis, bonusar eller aktieutdelningar etc.

Detsamma gäller ju alla, de som tjänat pengar förr och investerat dem väl kan ju cash:a ut mer än de blir avlönade av för sina tjänster inom Brynäs IF...
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Brynäslegenden:

Jag tror det, bokar resor, fixar snacks till bussen o sånt där...

Kommentera

Sv: Höga löner ?
tompap71 o Peja: Wille jobbar väl som en slags lagledare i föreningen nu?
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Peja:

Blev inte Wille omplacerad till sportchefsassistent då? Vilket å andra sidan gör att din fråga måste ställas igen. ;)

Kommentera

Sv: Höga löner ?
tompap71: Håller med och instämmer i dina tidigare inlägg i frågan. Tror dock att en del personer är rejält överbetalda. Det skulle exempelvis vara intressant att få reda på vad en person som Wille Löfqvist har sysslat med efter att han inte längre fick hålla på med restaurangen.
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Peja:

Det fick han säkert, men det faller ju på sin egen orimlighet att Molin med nytt kontrakt skulle tjäna mer än en sådan som Thuresson t ex.

Kommentera

Sv: Höga löner ?
tompap71: Kontraktet kan ju ha varit skrivet med automatisk lönehöjning med visst antal % kommande säsong.
Kommentera

Sv: Höga löner ?
tompap71: Han fick säkerligen lön även innan han skrev A-lagskontrakt också, även om den var liten.
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Brynäslegenden:

Ok, i mitten på april alltså? Då skulle han tjäna ca 100.000/mån för att siffrorna ska stämma, bra betalt för en junior med första kontrakt det. ;)

Kommentera

Sv: Höga löner ?
tompap71: Emil fick sitt första A-lagskontrakt innan den fjärde finalen mot SAIK .
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Honken:

Man kan ju gissa att det är så iaf, han kan då inte ha tjänat alla pengarna i Brynäs.

Kommentera

Sv: Höga löner ?
tompap71: Där kom svaret på gåtan Molin:)
Kommentera

Sv: Höga löner ?
Brynäslegenden: Sist vi såg nåt sånt här, var väl i expressen, som länkats till tidigare, max 2år sedan. Då låg väl de bäst betalda i Brynäs på 2-300.000, hyfsade höjningar om den som är bäst betald idag ligger på nästan 1,8miljoner...... Nån lista ljuger skulle jag tro. Emil Molin är dessutom väldigt bra betald.... Skumt.
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Brynäslegenden:

Fast det där är ju taxerad inkomst 2012 o inte årslön nu, kan vara viss skillnad.

Vad gäller Harju var ju han t ex avlönad av Luleå vårsäsongen 2012, hur stor del av årslönen det är vet vi inte. 

Molin, hade han ens A-lagskontrakt med Brynäs 2012? Hans taxerade inkomst är förmodligen de 89000 dollar Dallas gav honom i signingbonus. 

Betyder att Alexander Larsson plockade ut 576k i Timrå att han har det pröjset i Brynäs med?

Den där listan gör en inte mycket klokare om vad spelarna verkligen tjänar...

Kommentera

Sv: Höga löner ?
tjugo8: Ja, allas löner brukar man beräkna brutto och inte netto.
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Ojdå, skrev visst i veckan.. Det ska ju vara månaden såklart.

Är alldelles för influerad av Premier League spelarnas löner där man skriver veckolönen.

Här är alla siffror i laget.

Observera att det är årslönen som visas. Harju tjänar alltså 146 000 i månaden ;)

Brynäs Assistant Coach Larsson, Jan 676000


Brynäs Bertilsson, Simon 617000


Brynäs Brodin, Daniel 260000


Brynäs Djoos, Christian 56000


Brynäs Enterfeldt, Sebastian 770000


Brynäs General Manager Sundlöv, Mikael 685000


Brynäs Goalie Coach Alcén, Per-Erik 353000


Brynäs Granström, Jonathan 967000


Brynäs Gunderson, Ryan 842000


Brynäs Harju, Johan 1752000

Brynäs Head Coach Jonsson, Tommy 1040000


Brynäs Holmqvist, Johan 1126000


Brynäs Jacobsson, Robin 357000

Brynäs Kilström, Lukas 697000


Brynäs Larsson, Alexander 576000


Brynäs Lauritzen, Sebastian 1279000


Brynäs Lindgren, Alexander 6000


Brynäs Löf, Simon 366000


Brynäs Molin, Emil 758000


Brynäs Nordquist, Jonas 148600

0
Brynäs Ollas, Jesper 588000

Brynäs Persson, Dennis 371000


Brynäs Rödin, Anton 0


Brynäs Starkbaum, Bernhard 356000


Brynäs Sundqvist, Jörgen 1695000


Brynäs Team Manager Löfqvist, William 719000


Brynäs Thuresson, Andreas 602000


Kommentera

Sv: Höga löner ?

Steenm:

Tar ut i lön för beskattning !!!!!!!

Kommentera

Sv: Höga löner ?
Enligt AB tjänar Jörgen Sundqvist tredje mest i hela SHL. Känns ju overkligt - och extremt ovärt. Johan Harju tvåa och Jonas Nordqvist 16:e (!). Men när man synar listan tar man den med en ENORM nypa salt, då en spelare som Holloway inte ens är med på topp-100.
Kommentera

Sv: Höga löner ?

Carl Lejonkräk:

Varför skriver du en massa skit om saker du inte har någon koll på?

Det här forumet tjänar inte på onyanserat gissande från din sida på saker som kan fastställa m fakta.

Både spelarnas egna fack och div hockeymedia hävdar att ex topp-spelare i shl tjänar ca 350-500.000/mån, varför tror du då att tidningarna hittar på siffror istället för att använda kontaktytor, källor, miljöer de vistas i dagligen för att luska fram de rätta lönerna +/-10% ???

Och i just detta fall gällde det officiellt taxerad inkomst 2012

Harju hade 1.752.000 sek

Det blir ca 146.000/mån, ingen aning hur Legenden räknade...

DOCK; "visar vad de valt att ta ut i lön, inte vad de tjänat. Spelarna avsätter nämligen olika delar av lönen i pensionssparande."

Kommentera

Sv: Höga löner ?

Säsongen 08/09 gjorde Harju 49 poäng, det är hans bästa notering någonsin i Elitserien/SHL. Förra årets poängskörd, 28 poäng, kommer faktiskt på plats två tillsammans med hans säsong 07/08.

Jag tycker lönesumman låter helt otrolig och tror inte på den. Men har Sundlöv lagt dom pengarna på en sån spelare så blir jag fan spyfärdig.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Höga löner ?
Carl Lejonkräk: Ja, verkligen, om det är inkl. arbetsgivaravg. så ligger lönen på drygt 480.000:-/mån, vilket är för högt det oxå tror jag.... Ingen i Brynäs tjänar de pengarna om du frågar mig, men jag kan ha fel såklart.
Kommentera

Sv: Höga löner ?
Honken: som vanligt så ska vi nog ta Aftonbladets uppgifter med en nypa salt.
Kommentera

Sv: Höga löner ?
Brynäslegenden: 176.000:-/v ger ju en månadslön på 704.000, det kan ju aldrig stämma.... Då är han nog bäst betald i hela SHL?
Kommentera

Sv: Höga löner ?
Zzz: sportbladet
Kommentera

Sv: Höga löner ?
Brynäslegenden: Vart hittar du dom uppgifterna?
Kommentera

Sv: Höga löner ?
Brynäslegenden: Är det ens möjligt... det ger drygt 700' i månaden 
Kommentera

« · 1621875 · »