Sven.Savage

23022 inlägg · 8530 besökare

Historik

·
Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Osj02: Funderade lite på HockeyNews ranking. De delar ut 1-5 stjärnor för vardera
• Vakter
• Backar
• Forwards
• Coacher

Det är ju ett standardupplägg och ofta hoppar man ju över det sista - coacherna.

Jag skulle vilja ta ett steg längre. Skulle nog föreslå att man också bedömer hur laget blir i sin helhet, hur det kommer att fungera tillsammans, hur väl de passar in i det spelsystem som laget kommer att köra med. Där alla ingår.

Eller så tar man in det per lagdel. Jag vågar t ex påstå att två vakter - där Wallstedt är en av de mest lovande vi sett på många år, samt Berguven bakom Luleås utespelare är BETYDLIGT bättre än 3 stjärnor. T o m Berguven själv, kompletterad med en random reservvakt skulle lyfta Luleå detta till 4 stjärnor för såväl går han in i det perfekta Luleå, jämfört om han skulle spela för något random bottenlag typ Göteborgs Cowboys etc.

Eller så inser man att avdelningen ledare är extremt viktigt och OK, jag accepterar att man använder 1-5 stjärnor för ledare i andra klubbar, medan den klubb Bulan leder borde tilldelas en skala upp till tio stjärnor; minst.

Medan Apan utan några tränare överhuvudtaget, bara ett gäng fjärdesortering där de alla delar samma plus att de har norrbottnisk erfarenhet men sammantaget förstås är rena hallaballoutjafskombinationen - borde ha minus fem stjärnor, förstås.


Här har vi HockeyNews ranking, där Luleå får högst poäng i serien (förstås).

Målvakter: ★★★
David Rautio
Jesper Wallstedt

Kommentar: Joel Lassinantti är ett oersättligt tapp och kommer att bli saknad i Luleå den kommande säsongen. Klarar erfarne David Rautio verkligen att axla det stora ansvaret i över 40 matcher? Unge talangen Jesper Wallstedt gör sin första riktiga säsong på den här nivån, och man ska nog inte förvänta sig för mycket av en 17-åring. Känns som att Luleå gamblar lite här.


17-årige Jesper Wallstedt fick i vintras SHL-debutera – ska han lyckas slå sig in i seniorhockeyn på allvar nu? Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Backar: ★★★★★
Victor Berglund
Oscar Engsund
Erik Gustafsson
Eddie Larsson
Nils Lundkvist
Pontus Själin
Daniel Sondell
Fredrik Styrman

Kommentar: Luleå har en till stora delar intakt backsida från fjolåret, om man bortser från tappet av Jesper Sellgren, som med stor sannolikhet spelar borta i Nordamerika nästa säsong. Beskedet att Nils Lundkvist stannar i Luleå även kommande säsong kom som en magnifik present sista helgen i juni. Med Lundkvist kvar får Luleå, som har SHL:s tätaste försvar, en dimension till. Frågan är vem av Lundkvist och Växjös Joel Persson som gör flest poäng i powerplay? Just Växjö är det lag i SHL som kan mäta sig med Luleås backsida.

Forwards: ★★★★
Jonas Berglund
Isac Brännström
Jack Connolly
Einar Emanuelsson
Petter Emanuelsson
Karl Fabricius
Linus Klasen
Noel Gunler
Filip Hållander
Arttu Ilomäki
Carl Mattsson
Niklas Olausson
Juhani Tyrväinen

Kommentar: Även här har Luleå behållit stora delar av kärnan från fjolåret, och med tanke på hur det gick så är det inte mer än rätt. Man har dessutom spetsat till med fixstjärnan Linus Klasen, som säkert är revanschsugen efter en sämre säsong i Schweiz. Han kommer bli viktig, inte minst i powerplay. Bra mix av ungt och gammalt, och totalbetyget blir en fyra. Visst frågetecken för bredden, här skulle behövas en forward till, men det kanske kommer från juniorleden.


Linus Klasen är tillbaka i Luleådressen efter sex år i Schweiz och Lugano. Foto: Bildbyrån.

Ledarstaben: ★★★★★
Thomas Berglund
Roger Kyrö
Henrik Stridh
Gusten Törnqvist (målvaktstränare)

Kommentar: Luleås ledarstab har visat sig komplettera varandra väl. Hårdföre Thomas ”Bulan” Berglund har fingertoppskänsla när det gäller att få ut max av sina spelare, medan hans assistenter, Roger Kyrö och Henrik Stridh kompletterar honom väl med sitt lugn. Toppklass i SHL!

KOMMENTAR (Savage): En överljuvlig trupp, helt enkelt, och naturligtvis kommer detta Luleå att gå ÄNNU BÄTTRE än i fjol då vi var överlägsna. Visst, Lassi saknas men Berguven bakom dessa utespelare är inte alls långt bakom Lassi, verkligen inte! OK för att Sellgren hade varit välkommen kvar, men nyrekryteringarna på backsidan lovar gott - och att Lill-Nisse väljer att ta ytterligare ett år hos oss är ju så otroligt imponerande - Gudars Skymning, vad ska grabben visa upp i år! Och att släppa några extraforwards till köpelaget Skurk-Öret är skitsamma, knappt värt att nämna i samma andetag som vi vet att vi får hem en Linus! Inte bara det att han lyfter hela anfallet, utan också det faktum att nu jävlar får vi ett PP, änk-ligen!

Häääärliga tider, stråååålande tider. Tomorrow belongs to us!
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Läste att Slettvoll som Aptränare publicerade en dikt som insändare i Norran, där han uttalade sig om apsupportrar i form av en "journalist" (se länk).

Som alla på snacket vet är apor tydligen mycket för sin egenartade appoesi men Slettvoll tycks ha träffat väldigt bra när det gäller diverse - nu tack-och-lov livstidsavstängda - aptroll; citerar några strofer:

• Ensam och verklighetsfrånvarande du sitter i din skrivarstund.
Våldet och hatet sprutar likt fradgan ur en galen hund....

• Spott, spe och förakt! Det är din standard-kliche.

• Du är och förblir en tragisk figur.
Fångad du sitter - i egen bur.

• Många har du under åren kränkt.
Du säger: ”På detta har jag ej tänkt”.
Nej, intellektet är inte alla förunnat.
En del har vår herre helt försummat.

• Stackare! Du bär en ständig ångest i din spruckna själ.

• Du gapar och du skriker och hoppas att bli botad.
Tyvärr, din ångest är på djupet alltför rotad.

• Ta dig i spegeln ett titt
där strålar dumhetens blick.
Du ser en pajasfigur,
en apa som klättrar i sin bur.
Uppladdat:

450x277-skarmavbild-2016-11-26-kl-081309_2.png

+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Osj02: Mycket trevlig bedömning.

Luleå är förstås topprankade i Champions också, även om regerande mästarna Göteborgs Cowboys anges etta av princip; helt riktigt och något som gällt i Champions förutom efter år ett då regerande mästarna Luleå rankades "32" och fick skitsvår väg.

Alphockyen på franska rankar ju Europas inklusive Rysslands bästa lag där CSKA från Mockba sätts som nr 1 före Luleå vilket är tveksamt.

I vilket fall har även andra nu förstått vilket lag som toppar.

Och det är inte ett lag som symboliseras av indiander eller apor.

Men av stålmän.

Kan det bli bättre?
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Dramalamat om Frölunda "Indians" fortsätter. Nu framkommer det att andra internationella lag som kallar sig indianer, rödskinn och så vidare och påstår att det är en hyllning till den amerikanska ursprungsbefolkningen också donerar pengar till denna befolkning, t ex för att subventionera deras sjukvård som är på bedrövlig nivå.

Frölunda däremot skänker inte ett korvöre.

Efter åren med bindgalne Bros kallades vi för Vilda Västern, förklarar man, och när alla lag på 90-talet skulle hitta på någon symbol för att bli "amerikanskkkka och moderna"v hade vi cowboys och indians att välja på. Vi tyckte indianerna var tuffare så vi valde det.

Ingenting av detta har något med hockey att göra förstås, men det är förstås symptomatisk för laget med glappande klockor som alltid styrts av hockeyinkompetenta ledare som bara velat ha något att göra medan de väntar på att sparkbollen drar i gång.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sofia Reideborn har vaktat fem säsonger i SDHL och lyckats bli nr 16, 21, 15, 10, 9 i vaktligan.

Ingen stjärna precis...

Senaste året har hon förklarat att Damkronorna hade helt fel som strejkade och att damer drar ingen publik och bör därför inte ha speciellt betalt.Nu kommer hon ut med att "det händer att damhockeyspelare är ihop med annan damhockeyspelare i samma lag" och de måste sluta med detta om de ska behandlas som "proffsiga".

Stocksunds hockeylag svarar med att sparka henne.

Själv är hon förvånad: "Så j-a skitbra som jag är borde jag få säga vad jag vill". Hon han inte ens berätta att hon framöver tänkte spela i en historiskt, klassisk mask a la Ku Klux Klan.
+3
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
M.Lemiux: Jo. Tror att Burkölen varit klara favoriter mot Oskars eller Trottoarkanten. Även MooDoo hade haft bra chans, Timrå hade nog också haft möjlighet.

Kändes riktigt, riktigt illa att de inte fick spela om det och lika illa att Trottoarkanten och Oskars hur orättvist som helst blev kvar i SHL utan att ha gjort rätt för det.

Tänkte att Ölen nog inte skulle ha chans att upprepa det kommande säsong 2020-2021, dessutom nu svårare när bara ett lag från allsvenskan går upp.

Men nu verkar det allt mer som att man kanske kan bli lika starka i år. Kul! Vet inte om laget kan vara igång redan när vi möter dem, men det finns ju en risk att de kan bli svåra, när de nu får chans att möta inofficiella svenska mästarna Luleå Hockey. Blir kul att se!

"Bara" 31 dagar till dess att vi får se Luleå Hockey på is igen!

13 mil söderut har ett årligt återkommande jippo med gratis fiskdamm och ansiktsmålning ställts in - officiellt för att undvika coronasmitta, men igen-kligen för att Apan behöver snåla och spara pengar, för att subventionera ApPea skrytbygge av lyxrestaurang som saknar gäster förutom de trashankar som gläntar på dörren och undrar "Hur mycket kostar fulölen?". I kombination med Näsans våldsamma köpfest då han under tre år slösade bort 30 miljoner på bekväma primadonnor.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Här är den kompletta listan träningsmatcher som C More planerat sända på sina olika kanaler, enligt listning på hockeynews för fyra dagar sedan:

12 augusti, 18.00: Luleå–Björklöven (C More Hockey), Oskarshamn–Linköping (Sportkanalen).
13 augusti, 19.00: Frölunda–HV71 (C More Hockey), Örebro–Djurgården (C More Live).
14 augusti, 19.00: Leksand–Timrå (kanal bestäms senare).
15 augusti, 15.00: Växjö–HV71 (kanal bestäms senare).
18 augusti, 19.00: Örebro–Leksand (C More Hockey), Växjö–IK Oskarshamn (kanal bestäms senare).
20 augusti, 19.00: Örebro–HV71 (C More Hockey), Brynäs–Djurgården (Sportkanalen).
26 augusti, 19.00: Brynäs–Örebro (C More Hockey).
27 augusti, 18.00: Rögle–HV71 (Sportkanalen), 18:00: Skellefteå–Luleå (kanal bestäms senare), 19.00: Frölunda–Malmö (C More Live), 19.00:Linköping–Djurgården (C More Live 2).
29 augusti, 15.00: HV71–IK Oskarshamn (C More Hockey).
3 september, 19.00: Frölunda–Rögle (C More Hockey).
5 september, 16.00: HV71–Linköping (C More Hockey).
8 september, 19.00: IK Oskarshamn–Örebro (C More Live 3), HV71–Växjö (C More Hockey).
9 september, 19.00: Luleå–Skellefteå (Sportkanalen), Rögle–Frölunda (C More Hockey).
10 september, 19.00: Malmö–Växjö (C More Hockey), Leksand–Brynäs (kanal bestäms senare), Örebro–Linköping (Sportkanalen).
11 september, 19.00: IK Oskarshamn–Rögle (C More).
12 september, 16.00: Linköping–Växjö (C More Hockey).
15 september, 19.00: HV71–Djurgården (C More Live).

Naturligtvis ville ingen se Apan, men de kommer med på två matcher ändå. Eftersom de möter inofficiellt regerande mästarna, Luleå Hockey...
Uppladdat:

450x299-treapor_28.jpeg

+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Osj02: Jo, det jag sett är att matchen Lule-Ölen sänds på C More Hockey.

Bara 32 dagar kvar nu...

Vi möter ju Apan i två träningsmatcher senare men där hade det inte meddelats var de två matcherna skulle sändas dock.
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
"Bara" 33 dagar kvar nu:

2020-08-12 18:00 Luleå Hockey - Burkölen (C More)

Börjar inte matchtemperaturen att stiga något, nu när man räknar dagar, timmar och minuter innan det är dags att se Norrbottens och Västerbottens bästa lag mötas? Visserligen från den virtuella H-läktaren, men ändå.
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Wilhelmsson: Hä hä, strålande vision.

De kunde kombinera det hela med en offentlig avbön, förslagsvis i stället för låtsas-första-isträningen, som de i år beslutat "ställa in".

Den ene efter den andre apan träder fram och ber om syndabot:

Javisst, vi har ljugit om att vi spelar med en majoritet spelare från "blygden" men sanningen är den att vi myglade oss upp i Elitserien med 95% köpespelare.

Javisst, år efter år vräker vi ut att "hockeyintresset i Skellefteå är större än någonsin, nytt rekord!" men sanningen är den att vi tappar folk efter folk och numera ekar det tomt i kommunaldopingsladan med - visserligen rekord: men bottenrekord.

Javisst, vi låtsas vara "blygdens lag" men sanningen är den att vi aldrig på mannaminne haft en tränare från Västerbotten utan vi köper väsentligen från Norrbotten, där de begriper sig på hockey.
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Ur led är tiden.

För att stå ut efter det inställda slutspelet funderade jag på att faktiskt titta på sparkboll, som jag i princip avstått från i många år eftersom jag prioriterat den begränsade tid jag haft tillgänglig för hockey.

Så funderade på att hänga på Hammarby i sparkbollsallsvenskan, men det gådde inte alls så bra. Igår kollade jag in Milan-Juventus med hopp om att få se Zlatan krossa den uppblåste ronaldoputten och efter en första 0-0-period följt av att den gamla damen gick ifrån till 0-2, ordnade det ju sig när Milan smällde in 4-2 på hybrisronaldos lag.

Men det är en klen ersättning.

Räknar dagarna till dess att man får se riktig hockey.

34 dagar kvar nu. Innan vi får se Luleå Hockey mot Burkölen.

Känns extra fint att Norrlands just nu två bästa lag kommer att mötas:-)
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Det sägs att Boustedt gjort enorma insatser för utveckling av junisar i Sverige.

Så kan det mycket väl vara, jag vet inte. Men jag vet att det alltid finns en risk att de som är jävligt duktiga på något avancerar uppåt i karriären ända till dess att de nått sin inkompetensnivå. Där blir de vanligen kvar i det oändliga och ställer till med skada.

Boustedt följde uppenbarligen det spåret och från att ha varit uppskattad för sina insatser för junisutveckling blev han på några år mäktigast på förbundet. D v s ligan skötte sig själv mer eller mindre och ägde sina frågor, men förbundet hade mycket annat att pyssla med.

Förbundet har ju en styrelse som ska ha det yttersta ansvaret men där hade de haft en PK-indränkt västerbottning som märktes bara för att han inte märktes och sedan petade man in den nye, som fr a håller sig undan allt.

Så Boustedt kunde utan problem ta makten över kansliet och över förbundet. Och då fyllde han på med sina hockeykompisar från fr a Djurgårn.

När man första gången insåg hur illa det var ställt var när han använde sin makt till att sabotera vår landslag Kronorna och Damkronorna.

Han satte gnomen Mårts att basa för TK och lät denne bli kvar längre än någon annan, trots att vederbörande gnom var så uppenbart oläplig och fick alla NHL-svenskar emot sig - de inte ens svarade i telefon när de såg att det var gnomen eller någon gnomkompis som ringde.

Än värre vanhanterade Boustedt damkronorna, när han på långtidskontrakt släppte loss den helt galne pensionären Porkkabork att saboterade landslaget och damelithockeyn för åratal och åratal framöver.

Och allt detta kom han undan med, eftersom förbundsstyrelsen och ordföranden var så svaga att de inte förmådde lyfta ett lillfinger mot Store Boustedt.

Men sedan visade sig att Boustedt och hans gårdarkompisar skötte kansliet som vore de feodalherrar från medeltiden. Gjorde som de ville helt enkelt och framför allt hanterade kvinnor med en filosofi strax höger om hur beduinhövdingar för tusen år sedan gjorde.

Boustedts kompis från DIF som han satt att ansvara för Tre Kronors organisation var på match i Sthlm i svensk koskenkorvakupp och befann sig i spelargången där landslagen vandrade igenom plus alla andra människor i närheten. Då får han syn på en ung, vacker flicka, nyanställd på kanslitet. Och kommer på den goda idén att med sin överförfriskade överviktiga kropp pressa in den lilla flickan mot väggen och börja jucka fläskkroppen mot flickan.

En extremt uppskattade medieansvarig på förbundet ser det hela och polisanmäler nämnde juckare.

Juckaren blir rasande, lämnar förbundet och polisanmäler förbundet för att ha blivit "ojuste behandlad".

Boustedt å sin sida sparkar omedelbart den som anmälde - som dessutom är fackligt skyddsombud på kanslitet - och förklarar att det handlar om "arbetsbrist" efter 20-30 år.

Hockeysverige (utanför kretsen gamla djurgårdare) kan inte acceptera detta och massor av gamla ledare och spelare förklarar i ett öppet brev att den medieansvarige - som de alla känner och uppskattar - blivit icke korrekt behandlad och kräver ändring.

Och då inser styrelsen att de måste göra något. Och sparkar änk-ligen Boustedt.

Jahaja. Han borde ha sparkats många år tidigare - eller rättare: han borde INTE ha promoverats upp till sin inkompetensnivå.

Nu har vi fått reda på att ersättare blir Mr Stark från korgbollsförbundet, tidigare i Pölsan.

Blir det bättre?

Man hoppas ju, men det vete fan. Så j-a många idiotiska hanteringar av förbundet i många år nu och det kan knappast ordna sig för att en person byts ut, låt vara den med mest makt.

Jag är tyvärr inte säker på att det blir så mycket bättre. Ja, med ljuset på kommer de förstås att skärpa sig något när det gäller kansliet. Men allt det andra? Frågor rörande SHL vs. Allsvenskan, svensk hockey vs. NHL, hanteringen av landslagen och speciellt Damkronorna?

Tveksamt.
+1
Kommentera


Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Osj02: Yes! Såg någon självutnämnd hockeyexpert diskutera Burkölen kommande säsong med Kenttä, och menade att "ja backar och forwards har ni" men eftersom ni tappat vakten kan ni få det tungt.

"Det löser sig nog" svarade Kenttä.

Vilken klippa!

MooDoo och Timrå hoppas förstås mycket på kommande säsong. Men Kenttäs pojkar blir svåra att slå:-)
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Och så kan vi börja se fram mot TV-sända träningsmatcher, inför start av SHL och CHL.


12-aug-20 18:00 Luleå Hockey - Burkölen C More Hockey
27-aug-20 18:00 Apan - Luleå Hockey TBD
09-sep-20 19:00 Luleå Hockey - Apan Sportkanalen

Nedräkningen har börjat. Om 35 dagar får vi se Luleå Hockey spela hockey. Och möter Västerbottens bästa hockeylag. Innan vi senare får varva ned genom att "möta" tjolahoppsanplatslaget Apan.
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Och så har Kenttä skaffat vakt också. Asplöven, Oskarslöven, Burkölen - allt pojken rör vid lövar bli Glud.

Det känns verkligen tråkigt att det till våren blir direktupp/nedflyttning så vi missar chansen att se Burkölen krossa Apan.
Uppladdat:

406x300-88.jpg

Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Annars kunde det ju vara lite intressant att fundera på om alla klubbar valde att spela med samma symbol. Ja, alla klubbar utom en vill säga.

Det kunde ju vara en stark markering mot kommunaldopade plastlag.
Uppladdat:

385x300-skarmavbild-2018-01-30-kl-121457_5.png

+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Anders Klang: Men ibland kommer tiderna tillbaka och marknadsförs som retro. När de nu tydligen funderar på saken kanske de väljer den vägen. En hammondorgel som fläskar på med hissmusik så snart det är avblåst. Eller stjäla idén med bullvippor från gnaget; småflickor som dansar på läktarna vid varje avblåsning. Plus att alla spelare kör med hockeyfrillor.

Nej, du har rätt. Var sak har sin tid. Men något jag gärna skulle se tillbaka någon match per säsong vore inför nedsläpp en helt nedsläckt Delfin med tomtebloss.
Uppladdat:

450x299-bloss.jpg

Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
bisterfinnen: Jo, det blir väl VF, antagligen.

Om de inte kommer på att det finns ett par helt sagolikt vackra symboler som konstigt nu tycks vara lediga att sno.
Uppladdat:

407x300-images.jpeg

450x240-unknown.jpg

+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Osj02: Jo, de kanske kunde variera namnet efter aktuell strategi? Köra Fusklunda på bröstet när de planerade låta klockan galla. Eller Fulunda när de levererade drygt en hjärnskakning per match? Eller så vill de visa sig kreativa, spännande och nydanande: Östra Frölunda.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Anders Klang: Jo. Plötsligt hade man Luleå Hockey, Stadspuben och Frasses Skrovmål (eller Järnvägsgrillen om man kom därifrån) - och varje kväll var en varm kväll, även om det var -30°C ute.
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Noterar att Frölunda Indians utreder namnfrågan. Ett gäng amerikannnnska lag gör ju så, eller har redan bytt, för att bli av med namninslag som redskins, indians och så vidare eftersom det uppfattas inte speciellt PK numera.

Frölunda hänger förstås på, eftersom de gärna vill verka amerikannnska.

Men vad borde de byta till?

Frölunda Cowboys?

Glenn söver sjö och strand?

Commotio cerebri?

Frulunda Indians?
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Anders Klang: Underbart! Så vackert, så överljuvligt beskrivet av hur ett riktigt hockeylag växer fram när Klangs IFK och mitt LSK förenades efter Groko-Åbergs legendariska insats och hur sedan alla våra norrbottniska söner kom hem för att lyfta Luleå Hockey förbi Boden, Piteå och både IFK och AIF från Kiruna.

En fantastisk saga, en sådan som plastlag som Apan bara kan drömma om:-)
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Och så har vi Champions.

När Luleå var Europamästare hade man "glömt" att regerande mästarna skulle topprankas vilket innebar att vi rankades nr 30 eller så i nästa turnering med en svår väg det året.

Numera har man ju rättat till det och Köplustan har därmed nr 1 medan Luleå i CHL är topprankat som nr 2, samma plats i Europa vi har från den etablerade rankingen av Europa där bara CSKA är framför oss.

Ändå hade vi oturen att lottas in på en svår halva men vad fan - det ska nog ordna sig ändå. Vi inleder med att möta Hamburg, en gammal bekanting som vi slagit ut tidigare år.

Irriterande nog myglade sig Apan in på gratisbiljett till CHL igen. De slutade ju så uselt i SHL så det skulle inte räckt men eftersom SM-slutspelet ställdes in smet de med ändå. Nu möter de Zug i första omgången och vi håller tummarna för att de då sparkas ut direkt. Inget av de övriga lagen och länderna vill ju se denna Apa - som spelar inför helt tomma läktare i Skellefteå även när det INTE pågår coronautbrott - kvar i vår turnering.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Wilhelmsson: Jo. Klasen och Nisse känns som fantastiska förstärkningar:-) Och värt att påpeka att otroligt snyggt av Skuggan och Bulan att så tidigt identifiera våra finska blivande världsmästare och signa de båda för två år - dvs även de känns som en skänk från ovan när vi ska ta oss an kommande säsong.

Målvaktssidan blir mycket spännande att följa. Jag känner mig rätt säker på att de kommer att kunna hantera spadarna på SHL-toppnivå men visst behöver vi se det innan vi vet.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
M.Lemiux: Hej där! Jo, det kändes riktigt, riktigt illa att bli lurade på konfekten. Att inte få se det slutspel där Luleå Hockey skulle segla fram och sparka ut motståndare efter motståndare till dess att vi bara själva var kvar och skulle få lyfta, och hälsa välkommen hem, till "Le Mans" som varit på vift under 24 år.

Visst. Bucklan Ska Till Luleå och där borde den nu finnas av såväl moraliska som sportsliga skäl. Och för mig räcker det. Jag utgår från att vi är svenska mästare 2020.

Men det kan ju inte lätta på sorgen att vi inte fick se och följa slutspelsmatcherna.

Mycket tråkigt.

Fast det kan vi ju något leva med - om vi får se de matcherna till våren 2021.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Om jag förstått rätt har vi nu sett sista kvalspelen mellan bottenlag från SHL och topplag från allsvenskan, när nu Burkölen och MooDoo inte fick spela bort Trottoarkanten och Oskars, som följd av den inställda säsongen.

Efter seriespelen 2020-2021 kommer i stället bottenlaget i SHL och topplaget i Allsvenskan att byta plats mot varandra helt utan kval. Förutom då kvalspel om vilket lag som är sämst respektive bäst i serierna.

Det känns lite trist. Synd att det inte blir kval till våren utan att Burkölen flyttas upp medan Apan flyttas ned; utan att vi får se Ölen piska Apa i fyra snabba matcher.
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
DansbandsWolf: He he, du lyfte fram Apans nye tränare; Falken, sedan Tommy Dalton vägrade förlängning.

Antagligen har Apan ju år efter år försökt värva Luleåprofiler som Rönken och Bulan. De har ju sett att vi år efter år plockat in våra legendspelare, som Rönken, Bulan, Skuggan, Burra, med flera med flera, och med fantastiska resultat.

Men ingen har velat komma till Apan. Fast nu har de lyckats!

Andreas Falk från Huddinge - som faktiskt spelade för Apan två säsonger i allsvenskan inklusive i det lag, bestående av 95% köpespelare och tränade av en yngre Tommy Dalton, som myglade sig upp i Elitserien - och därefter tio säsonger för HV och Köln.

Men för några år sedan fick han vara med i Luleå två säsonger, innan Bulan skeppade honom.

Och det är tydligen tillräckligt för att Apan skulle slå till. Gissningsvis fick de honom rätt billigt. Ett mer kostsamt alternativ hade förstås varit att plocka in Wallson igen. Men han valde ju att träna Västerbottens bästa hockeylag. Burkölen.

Billighetsalternativen står som spön i backen hos Apan och det beror förstås på att ApPea bränt en massa pengar på lyxskrytbygget Aprestaurangen som ingen besöker, samt att samme ApPea helt sjukt släppte loss en köp- och sälj-Näsa att bränna 30 miljoner på tre år för helt osannolikt sjuka spelaköp av bekväma primadonnor.

Efter många år med den vilsna fru distriktsläkaren som "lagläkare" plockade de ju i fjol in en lämplig läkare, en ortopedkirurg, men han har nu fått gå och gissa vad? Nu tar de in fru distriktsläkaren igen, som övergripande medicinskt ansvarig.

Då vet vi vad vi kan vänta oss. När en apspelare vrickat lilltån kommer fru distriktsläkaren efter match förklara att vederbörande är svårt skadad, troligen av elakartad galopperande coronaebola, och kräva att motståndarlagets alla spelare skulle stängas av på livstid.

Som vanligt.
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
bisterfinnen: Ja, nog är det härligt att se hur apfritt Hockeysnacket är sedan attackpoeterna kastats åt helvete. S K Ö N T !
+3
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Osj02: Och så blir det underbart att se Linusen Klasen tillbaka hemma:-) Har ju förstått att hela familjen rotat sig rejält nere i sydtyrolen efter alla år och det är inte konstigt. Nu stannar ju frun och barnen kvar i skolan där så det gör ju det hela liiite osäkert - kan Linus verkligen palla två år utan familjen?

Och OM han gör det, kanske den andra Linusen kommer hem 2021-2022?

Ojojoj...
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Wilhelmsson: Ja, Lassi tar chansen att håva in lite stålar och det är han mycket värd. Lite osäkert hur det blir på vaktsidan nu 2020-2021 men jesper slår nog igenom bigtime som så många unga vakter gjort när de fått chansen bakom Luleås fina uppsättning utespelare. Och dessutom har vi Berguven som utan vidare kan hantera en förstaspade. Vi får säkert seriens bästa vaktande - som alltid - det är Luleå Hockey, det!
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
DansbandsWolf: Jo, det där alpgänget som rankar lagen i Europa har ju lite knepiga hyss för sig, men den här gången har de ju fått det hyggligt rätt. Frågan är om gamla ryska armélaget verkligen ska/kan rankas före Luleå, så braiga som vi är?

Däremot braigt av dem att haja att Apan ska dråsa rakt ned genom tabellen. Som de planerar göra nationellt; snart blir det allsvenskan, sedan marsch iväg mot gärdsgården och höjdarmatcher mot byske, clemens, lejon och annat patrask.
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
DansbandsWolf: Ja, det blir spännande och beröm till vår ledning att de lyckats rekrytera dessa stjärnor. Hoppas de går in i laget lika bra som alla andra gjort, och inte konstigt att alla vill spela för den klubb som gjort mest för damhockeyn i landet - regerande världsmästarna Luleå Hockey:-)
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Osj02: Ja, coronakronorna tackar vi för, även om dessa blivit ojämlikt för att inte säga orättvist fördelade. Som alla inser är ju serieöverlägsna Luleå med stor sannolikhet det lag som förlorar mest på att slutspelet ställdes in och ändå får blåbärslag som t ex Apan lika mycket ersättning som Luleå för det.

Likaledes dundrar Apan på över att de "gick plus i år" men det beor förstås på att de inte förlorade pengar på säsongens sista match, eftersom Apan då spelade bort. Och fick stryk av Luleå förstås, men hemmalaget förlorade pengarna på att få spela utan publik. Hade tur-Apan spelat hemma sista omgång skulle de förstås ha slutat minus också i år.
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Wilhelmsson: J, helt fantastiskt att få se Nisse i Luleå en säsong till! När Bulan våren 2018 släppte in Nisse var han härlig att se, men mycket ung. Till förra säsongen hade han ökat på sig med muskler och dessutom var det jesper som fick guldsitsen att lira backpar med Erik.

Men i fjol smällde det till rejält! I par med Erik blev Nisse bara bättre och bättre och det var underbart att se hur Luleå lyckats fostra en sådan kommande storbak i NHL.

Men alltför många har gått över för tidigt och man hoppades att Nisse skulle ta ett ytterligare år hemma för att skaffa sig mer rutin och ännu bättre förutsättningar för att snabbt etablera sig som stjärna i NHL. Fast när han gjorde det så överljuvligt bra redan i fjol trodde man att det var kört.

Men så kom detta med covid och som läget just nu är är det svårt att veta exakt hur säsongen 2020-2021 kommer att gestalta sig i NHL. Och det blev väl tungen på, för Nisse att besluta sig stanna kvar.

Och vi tackar för det.

Men hur blir det?

Fortsätter Bulan köra Nisse och Erik tillsammans? I så fall kommer förstås båda att bli t o m ännu bättre än i fjol.

Eller kommer han att sätta den nyrekryterade unga talangbacken med Erik och låta Nisse vara mogen för att leda ett eget backpar?

Kanske testar både.och. Spännande blir det i vilket fall.
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Några månader extremt upptagen med annat - och å andra sidan har det ovarit hockey. Sedan Luleå tog SM-gludet 2019-2020 informellt.

Frågan är hur det bli när SHL startar i september. Det blir med all sannolikhet UTAN publik och frågan är hur länge det ska pågå. Det beror förstås på utvecklingen av covidutbrottet - som just nu är begränsat eftersom luftdroppsmittor sprids sämre under somrar då färre luftburna luftvägsvirus sprids; dessutom är folk oftare ute än inne, vilket betyder att de smittämnen som utsöndras till största delen omedelbart ventileras bort.

Visst. Hockey på riktigt kräver publik men jag, som ser många av Luleås matcher olive kan ju stå ut med att få göra det utan publik - när alternativet är ingen hockey alls.

Kanske lugnar det sig under hockeysäsongen 2020-2021, kanske får vi se en återkomst med begränsad publik? I vilket fall härligt att ligan beslutat köra igång i vilket fall. Några månader kvar bara...
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Vi besegrade aptrollen!

De två aptrollen saboterade Svenska Fans hockeysidor för Luleå och Skellefteå och dessa sidor dog.

För sex åren invaderade trollen Hockeysnacket med samma målsättning, men den här gången misslyckades de. Efter sex år och fem steg har de besegrats:

1. 2014-06-23 APTROLLEN INVADERAR APSIDAN
De båda trollen sprider sitt skitsnack och blir livstidsavstängda på flera av snackets sidor. Men fortsätter härja på apsidan till dess att civila åklagarmyndigheter får upp ögonen för hatbrottslingarnas brottsliga verksamhet. Apsidan får en ny moderator, som visas vare ett tredje troll och så småningom dryper han av och lämnar över moderatoruppgiften till ett av originaltrollen. Denne raderar allt som skrivs av andra men tillåter det andra originaltrollet att lägga in vad skit som helst under förklaringen att det är "poesi".

2. 2019-05-08 UPPROP: MATA INTE TROLLEN
Till slut är råttet mågat och ett antal skribenter förenar sig för att hantera trollen som troll ska hanteras: mata dem inte! Se uppropet underst.

3. 2019-06-15 TOLV SKRIBENTER HAR ANSLUT SIG.
Sven Savage Luleå Hockey, Vombat Luleå Hockey, Osj02 Luleå Hockey, Dansbandswolf Luleå Hockey, bisterfinnen, Modo, KulaShaker, Brynäs, Rytter, Modo, Jaca, Björklöven, Zappaholic, Brynäs, Daddeh, Luleå Hockey, M.Lemiux, Luleå Hockey, Knegare, Skellefteå AIK har alla tagit beslutet att inte mata trollen och de blir tämligen ensamma på apsidan, som "utvecklas" till slut att bara innehålla idiotiska trollerier av det värsta hatbrottslingstrollet.

4. 2020-04-15 APBOKEN STÄNGS NED.
Efter ett knappt år där apsidan bara innehållit skit stängs denna sida ned.

5. 2020-05-25 DE TVÅ APTROLLEN STÄNGS AV PÅ LIVSTID.
Aptrollen fortsätter sin hatbrottsliga verksamhet på en annan sida som inte använts senaste decenniet. Därmed sätter de sina sista potatisar och de båda trollen stängs av på livstid.

VI VANN!

2019-05-08 UPPROP: MATA INTE TROLLEN YODA MARKLUND OCH FARBROR BARBRO 1.0
Dessa signaturer har, under olika namn (möjligen är det en bara en enda person), på olika hockeysidor i mer än tio års tid saboterat för oss som älskar och vill tala med andra om hockey. Nu räcker det!

Ett effektivt sätt att bekämpa internettroll är att nonchalera dem.

Om ingen kommenterar vad de skriver ger de till slut upp, och söker sig till andra sidor där de kan provocera för att lyckas skada, håna, och förolämpa andra i stället för att sabotera möjligheterna för oss att tala om hockey på ett vettigt sätt.

Jag ställer mig bakom aktionen för att stoppa dessa troll genom att:

1. Jag skriver under detta upprop (genom att kopiera hela detta inlägg och lägga in det som mitt svar inklusive att jag lägger till min egen signatur).

2. Om jag vill kommentera Skellefteå AIK, gör jag det på andra sidor än Skellefteå AIK:s sida, eller använder Hockeysnackets alternativa tråd för Skellefteå AIK (garanterat fri från Yoda och Barbro): https://www.hockeysna...eftea-aik/

3. Jag kommenterar inte något som trollen skriver, vare sig på Skellefteå AIK:s sida eller på andra sidor.

4. Upptäcker jag att någon, någonstans - även om det skulle vara på Skellefteå AIK:s sida - kommenterar något som trollen skriver, lägger jag in detta upprop som kommentar, för att informera dem om aktionen att inte mata trollen. Då väljer jag den senaste version jag känner till där vi som ställt oss bakom uppropet skrivet under.

5. För övrigt skriver jag ingenting alls på Skellefteå AIK:s sida. Inte ens om Yoda eller Farbror Barbro skrivit något vettigt, eftersom jag vet att kommunikation med dem ofelbart leder fram till att de kommer att skada, håna och förolämpa mig och andra.

Jag älskar hockey. Och jag vill gärna diskutera med andra som älskar hockey. Men jag vill inte att trollen Yoda och Barbro ska förstöra för oss andra
+11
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Svanru: Jo. Sammanlagt tio kandidater. Men när Luleå varit på topp känner jag att intet annat lag kunnat hota oss i bäst av 7 eller ens bäst av 5 matcher. Varje lag som mött oss - när vi varit på topp - har vi besegrat tämligen enkelt. Jag har främst undrat om vi skulle kunnat vinna mot Röglet men numera känner jag mig övertygad om att vi skulle fixat även röglarna.

Å andra sidan vet vi vad vi sedan länge vetat. Att...

Warulfven är Warulfven.

Men antingen accepterar man att vi officiellt inte har någon svensk mästare detta år, eller så kan man välja att inofficiellt se någon klubb som mästare. Och med Luleå hela 14 poäng och 26 plusmål före er Ulfvar finns det bara en kandidat.

Men i vilket fall - ha en underbar vår och sommar och så hoppas vi att detta covid-19-elände är över så snart som möjligt att vi återigen kan ses på denna virtuella läktare och följa vår härliga hockey:-)
+4
Kommentera

Luleå HF > Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Ja, det känns skönt att vi änk-ligen lyckades och blev bäst i landet! Fantastisk insats av Bulan och pojkarna. Nu får vi se hur det fortsätter, men vi kan lugnt räkna med att landets härligaste och nordligaste klubb blir att räkna med i fortsättningen också:-)

Corona eller inte Corona. Luleå hockey överlever alltid och den ljusnande framtid år vår!
+9
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Svenska mästare i ishockey har utsetts ända sedan 1922, då IK Göta blev första mästaren.

Ibland har mästerskapets delats ut efter serieresultat - precis som sparkbollen fortfarande gör, även om det testat slutspel - ibland har mästartiteln utdelats efter slutspel.

Säsongen 2019-2020 hade slutspel planerats men det fick kronvirusinställas och därför utsågs den överlägsne vinnaren av serien (se tabell nedan) till svenska mästare.

Svensk mästare 2019-2020 - LULEÅ HOCKEY!

Att det fjolliga förbundet som inte sagt att j-a vettigt dugg senaste åren inte hajat det skiter jag fullständigt i. Jag törs påstå att jag förstår hockey bättre än de nollorna.

Och därmed anser jag att denna tråd "Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUdet!" har spelat ut sin roll. Det tog sju år att lyckas, men nu är vi där. Nu får vi skapa en ny tråd för framtiden.
Uppladdat:

449x300-skarmavbild-2020-03-17-kl-193330.png

450x247-skarmavbild-2020-03-17-kl-193344.png

450x253-skarmavbild-2020-03-17-kl-193358.png

+4
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Blister Brigade: Ja, du har ju delvis rätt.

Hockey är inte på liv och död.

Det är viktigare än så.

Och min historieskrivning är redan klar: Luleå Hockey ÄR svenska mästare 2019-2020. Le Mans är vår. Folk må påstå annat, det skiter jag i:-)
+4
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Charliejfz: Kunskap är en färskvara. Utbrottet i Italien har dag för dag tillfört en massa kunskap speciellt hur det kan gå när landet varit illa förberett. Italien har idag registrerat hela 27 980 fall av covid-19 och än obehagligare 2 158 dödsfall, dvs närmare 8% av alla diagnostiserade fall är dödsfall. Räkna med 0,9% som Korea hittat genom ett väldigt stort testande kan man dra slutsatsen att Italien idag - med lika utbredd testning som sydkoreanerna - skulle ha >200 000 smittade.

Engelsmännen har nu räknat fram att de kan riskera runt 250 000 dödsfall pga SARS-CoV-2 dels pga infektion med detta virus, dels pga dödsfall orsakade av brist på sjukvård pga att resurserna slukas av covid-19-vård. Skulle man applicera detsamma på Sverige innebär det 40 000 dödsfall. Riktigt obehagligt.

I skrivande stund har hela EU+UK stängt skolor, förutom Finland som stänger i morgon, Sverige som nu stänger gymnasium och uppåt och UK som inte stängt alls.

Mycket svårt för enstaka länder att stå emot när nästan alla andra går i en annan riktning och om inte expertisen i ett land pekar i en sådan riktning kommer regeringarna med stor sannolikhet att göra det ändå.

UK har ju officiellt försvarat sin linje med att låta infektionen komma och pågå, men att skydda de som har högst risk att få allvarlig sjukdom, och med tiden kommer den att blåsa förbi eftersom fler och fler tillfrisknar efter mild sjukdom plus ett okänt antal genomgår infektionen helt utan symptom; och alla dessa därefter blir immuna. När tillräckligt stor andel av populationen är immun innebär det att s k herd immunity uppstår; de snabba och stora utbrotten försvinner.

UK:s tanke har dock varit att de skulle kunna etablera en mer kontrollerad epidemi, som pågår fram till herd immunity, men där den går mer långsamt så att alltför stor belastning på sjukvården inte uppstår och där de med störst risk under tiden skyddas. Anta t ex att pga covid-19 kommer ett stort antal att behöva sjukhusvård men det kan sträckas ut mer jämt över tre månader jämfört med att majoriteten klipper till på tre veckor; då kan belastningen på sjukvården bli fyra ggr högre vid det senare scenariot och om det tidigare skulle innebära att sjukvård precis orkar med - då innebär det senare utbrottet att belastningen blir fyra ggr högre än sjukvårdsapparaten orkar med.

Ja ungefär så. Men utvecklingen i Italien har varit så skrämmande att även UK fått revidera sin uppfattning och räkna med att ett liknande scenario inte kan uteslutas där heller.

Kommer stängda skolor att stoppa upp utvecklingen? Jo visst kommer det att ha viss sådan effekt. Men finns det biverkningar? Ja, när det gäller grundskola och förskolor har du plötsligt 1,5 miljon barn i åldern 1-15 år att hantera. En del kommer att klara sig själva men andra kommer att behöva någon som tar hand om dem. T ex föräldrar, som stannar hemma från sitt arbete och eftersom det kommer att gälla en andel som jobbar inom sjukvården kommer vårdens resurser att bli ännu mindre. Eller far- eller morföräldrar som i sin tur tillhör den verkliga riskgruppen och även om barn med all sannolikhet tycks ha mildare och ofarligare sjukdom samt vara sämre smittspridare, kommer det ändå att öka risken för att gamla mormor blir smittad och svårt sjuk...

Inte enkelt att lösa. Min uppfattning av regeringens uttalanden att de nu går ut till skolor och kommuner för att ta ställning till vilka åtgärder dessa skulle kunna ta till är att regeringen verkligen förbereder sig för detta steg men försöker kunna genomföra det i bättre ordning för att försöka undvika så mycket av biverkningarna som möjligt.

Går det? Det vete fan.

Åtgärder måste vidtas för att begränsa utbrottet på något sätt och det gäller framför allt att söka få långsammare utveckling (men det italienska exemplet har verkligen givit andra länder en tankeställare om de kan lyckas med det, samt att skydda de med högre risk dvs framför allt de äldre.

Kommer vi att lyckas? Det vete fan, det också.

För närvarande finns det samhällsspridning, dvs folk insjuknar utan att ha importerat smitta från annat land, eller av familjemedlem/liknande som varit till annat land, i ungefär 20% av fallen i Sverige och det är framförallt i de tre storstadsregionerna sådant förekommer, mindre ofta bland de övriga regionerna; men det kommer förstås.

Intressanta siffror att ta hänsyn till:
Land fall dödsfall %
Italien 27980 - 2158 - 7,7%
Wahington 904 - 48 - 5,3%
Hubei 67799 - 3111 - 4,6%
UK 1553 - 55 - 3,5%
Spanien 9942 - 342 - 3,4%
Frankrike 6655 - 148 - 2,2%
New York 967 - 10 - 1,0%
Sydkorea 8320 - 75 - 0,9%
Shanghai 358 - 3 - 0,8% (325 tillfrisknade...)
Sverige 1121 - 7 - 0,6%
Danmark 932 - 4 - 0,4%
Norge 1347 - 3 - 0,2%
Tyskland 7272 - 17 - 0,2%
Finland 277 - 0 - 0,0%

Ålderfördelningen i ett land kommer att ha betydelse men om man förutsätter att den är ungefär densamma från land till land (vilket den förstås inte är) skulle man vänta sig att finna samma % avlidna ungefär. Låt oss anta att Sydkorea genom massiv testning är riktmärke med 0,9%.

Hur ska man då tolka Italiens 7,7%?

Ja, den rimliga tolkningen blir den att Italien jämfört med Sydkorea har 7,7/0,9 = 8-9 ggr fler fall än de rapporterat. D v s runt 250 000 fall. På det sättet kan man göra en uppskattning av hur många fall har varje land, egentligen? På det sättet kan man göra en uppskattning av hur många fall finns i ett land och när det antalet ligger långt över det antal de själva rapporterar inser man att många inte är testade och upptäckta och att det således förekommer en ej utbyggd testning alt. en spridning i samhället som man inte alls har koll på.

När antalet dödsfall är lågt blir det förstås att räkna eftersom osäkerheten blir hög, men ju fler dödsfall, desto säkrare bedömning.

Man kan förstås också räkna på hur många fall som konstaterats per invånare; ett betydligt bättre sätt att uppskatta hur stort utbrottet är. Men för t ex Sverige, som nu väljer att speciellt i de största städerna prioritera att undersöka de som läggs in på sjukhus blir det mindre användbart. Skulle alla misstänkta fall, även de som har ganska mild sjukdom, testas kan vi lugnt räkna med att vi skulle kunna registera 1500-2000 fall i Sverige i dag, och med all sannolikhet många fler.

Vi kan således dra slutsatsen att i Italien ballade det iväg och en bred samhällsspridning etablerades innan de började ta till de extrema åtgärder de idag måste använda sig av.

Kommer det att gå likadant i andra länder?

Ja, man måste ju vara beredd på olika scenarios men vi har ändå fördelen att ligga långt efter Italien i utveckling och vi har börjat ta till vissa åtgärder tidigt, jämfört med Italien. Frågan är hur stor betydelse det kan få och hur mycket lindrigare vi kan komma undan om vi gör det?
• var hemma när du är sjuk
• inga folksamlingar >500
• stänga alla skolor (det kommer nog)
• testa alla som läggs in på sjukhus med akut infektion (för att skydda mot sjukhusspridning)
• undvik besöka äldre även om du är frisk

Ungefär. Räcker det?

Nja, det har hänt mer än så. Utan att Regeringen lagstiftat om det har folk dragit egna slutsatser. Tunnelbanor/bussar i Sthlm ÄR tommare nu. Restaurangerna tappar de flesta besökare. Man har handskar på sig ute, tvättar händerna efter kontakt, jobbar på distans etc.

Visst. Här görs mycket mer än vad som gjordes i Italien (där de inte gjorde ett j-a skit utan lät alla smittade sitta på sjukhusens akutmottagningar och hosta på andra, Oh la la) men hur mycket bättre kommer det att gå för oss?

Det är ett experiment som pågår i många länder för närvarande...de som lyckas hålla nere siffrorna någorlunda under våren, följt av lite mindre spridning under sommaren, kommer att få räkna med nya utbrott till hösten. Medan de som drabbas värre nu, kan få det lugnare framöver.

Enda sättet att helt stänga ned epidemien på kort sikt blir att sätta varenda människa i världen i karantän...

Och som ett observandum - se på Shanghais siffror. De identifierade få fall för att vara en storstad på trettio miljoner och de flesta av dessa är redan friska. I skrivande stund tycks en av de säkraste platserna att befinna sig vara...Kina.

TILLÄGG
Förresten, kollade lite ytterligare på de där britternas undersökning - där de (efter inklusion av den italienska explosition om spridningstakt) befarade 250 000 dödsfall om de lät infektionen löpa amok, räknade fram att med alla restriktioner pålagda dvs stängs skolor och hela skiten skulle hamna på kanske 20 000 dödsfall, eller kanske ännu lägre möjligen bara några tusen. Men det skulle också innebära att de skulle ha så många fortsatt mottagliga att de framöver skulle vara tvungna till fortsatta liknande åtgärder. Hur länge då?

Länge. Till dess att upprepade mindre utbrott slutligen lett fram till ett läge av herd immunity. Eller till dess att ett säkert vaccin skulle vara tillgängligt (vilket förstås är mycket svårare än det s k "svininfluensa-pandemivaccinet).

Jag tror att det är väldigt många som är mycket intresserade av vad storskaliga undersökningar med antikroppstester kommer att visa. Hur många hade egentligen infektionen; typ kan det ha varit typ 10% av befolkningen i Hubei? Vilket skulle betyda att närmare 99% hade mycket mild sjukdom eller ingen sjukdom alls. Och är alla som har fått antikroppar immuna?

Den kunskapen hoppas man kommer snabbt nu eftersom det kan påverka prognoserna och handlingsmöjligheterna duktigt.
+3
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Tarasov: Jo. Ju mer jag tänker på saken, desto mer irriterad blir jag över hur förbundet hanterat kvalet.

När det gäller slutspelet och Luleås möjligen Röglets missade SM-tecken är det trist att vi missade chansen och äran. Jag kan tycka att det mest närliggande hade varit att utnämna Luleå till svenska mästare. Ungefär som de gjort med sparkbollen i England, dvs utnämnde Liverpool som hade en rejäl ledning när man avslutade.

Så personligen tänker jag anse att Luleå blev svenska mästare säsongen 2019-2020 :-)

Förutom Le Mans ingick väl en del prispengar också, men det kan vi klara oss utan.

Men det är betydligt värre när det gäller kvalet, för vid sidan av äran handlar det där om massor med pengar, t ex SeMersavtalet där allsvenska lag bara får några miljoner medan Ligan delar på 40-50 milj per lag.

Att då förbundet bara tar beslut utan att ens vänta in allsvenskan analys och förslag stinker riktigt jävla illa.

Man kunde tänka sig alla möjliga förslag men framför allt borde man ha avvaktat och sett på utvecklingen.

Hur ser det ut med utbrottet om någon-några månader?

Som det nu ligger till hade vi det värsta utbrottet i kinesiska regionen Hubei. Där har man rapporterat 68 000 fall på en region med drygt 60 miljoner invånare. D v s där har man rapporterat c:a 0,1% av befolkningen blev infekterade. Varav 4,6% avled.

Men genom andra data, t ex att Sydkorea efter masstestning haft c:a 0,9% dödlighet inser vi att i Hubei måste de haft åtminstone 340 000 fall, men att framför allt lindrigare sjuka hade man inte tid att upptäcka.

Men det stannar inte ens där. Frågan är hur många fall kan de verkligen ha haft, om man också haft detaljerad koll på inte bara sjuka utan också på sådana som haft inga symptom alls, eftersom också sådana förekommer.

Det finns ett sätt att ta reda på det. Nuvarande tester bygger på att i prov från luftvägarna påvisa smittämnet dvs SARS-CoV-2. Vilket man bara kan göra hos de som just nu har infektion. Men för de som infekteras kommer deras immunsystem att bilda antikroppar mot SARS-CoV-2 1-2 veckor efter symptomdebut. Det har tagit tid att utveckla antikroppstest men nu börjar de komma ut på marknaden. Och det torde inte dröja innan storskaliga undersökningar av människor i t ex Hubei kan genomföras. Om det då visar sig att kanske 10% (det kan vara mindre, det kan vara mer) av befolkning haft infektionen innebär det att man bättre förstår sjukdomsspektrum. Då blir dödligheten i t ex Hubei "bara" 1/2000 eller 0,05%. Vilket skulle kännas rätt bra.

Nåja, det var bara en bakgrund. Såvitt vi vet och all kunskap tyder på det så kommer den som har genomgått infektion och fått antikroppar att vara immun mot att bli sjuk igen.

Så...när vi sett hur stort utbrottet blivit i Sverige - det kommer att bli större än nu, mycket större! - och dessutom fått möjlighet testa antikroppar, kanske vi hamnar i läget att folk med intyg om immunitet kunde vara publik...:-)

En helt annan approach kunde vara att köra hela skiten, slutspel, kvalspel ungefär som ett OS. Lagen sticker iväg till någon ort med ett antal tillgängliga ishallar och det kan vara var som helst i världen. Kanske Ryssland? Då kunde man kombinera inledande testning av spelarna samt 14 dagars karens och de som då är fortsatt friska och test-negativa får köra. Och så spelas ett flertal matcher per dag och parallellt så kunde man fixa det på någon vecka. Och allt sänds över nätet:-)

Jaja, jag inser att det inte blir aktuellt men i vilket fall jävligt snabbt och inte alls genomtänkt beslut av förbundet när det kunde avvaktat rätt länge faktiskt.

Apropos inget. Italien är nu uppe i antal fall per invånare ungefär 50% av det som drabbade Hubei. Helt sjukt jobbigt, tur man inte arbetar på sjukhus där, vilka val det måste bli "vem ska leva/vem ska dö?" när sjukvården inte räcker till... Strategien i Sverige är ju att det inte ska explodera som i Italien utan att det ska sträckas ut över längre tid så att sjukvården och speciellt intensivvården orkar med och räcker till. Nu kommer förstås den absoluta majoriteten av fall att bli lindriga och inte att behöva sjukhusvård. Men vi har - vad är det? - en miljon pensionärer och ju äldre desto troligare att de blir svårt sjuka. Och blir det tillräckligt många sådana samtidigt desto större risk att sjukvården inte räcker till. Visst, det kommer att bli svårt sjuka bland yngre också, även om den risken är mycket, mycket mindre.

Jaja, åter till ordningen. Jag tycker att förbundet ligan ska bli skadeståndsskyldiga till allsvenskan. Och det gäller i första hand Trottoaren och Oskars, relativt Burkölen, MooDoo och de andra.

Man kunde tänka sig följande ersättningar nästa år:
• SHL-lag 1-12 ersättning A
• SHL-lag 13-14 ersättning B
• Allsvenska lag 1-2 ersättning B
• Allsvenska lag 3-8 ersättning C
med A>B, kanske 2B=A samt C i fallande skala (kanske i snitt B/6) efter tidigare tabell samt inledande kval. Där Trottoarkanten och Oskars pyntar halva sin ersättning till BurkÖlen och MooDoo medan sänkt ersättning med c:a 5% åsamkas SHL-lagen 1-12.
+3
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Och nu var det klart. All jävla hockey ställs in och Trottoarkanten och Oskars blir kvar i SHL medan BurkÖlen, MooDoo och de andra lagen inte får chansen.

Nog för att jag varit med om många korkade beslutet av det svaga och PK-känsliga förbundet men det här var droppen.

"Vinnare" är nedanstående Tjomme, sportchef för Trottoarkantens IF, som snabbt gick ut och förklarade att slutspelet måste stoppas annars kommer folk att dö som flugor till höger och vänster typ.

Och då representerar han Trottoarkantens IF, som varit så usla att de inte fan har något om slutspelet bland Sveriges bästa hockeylag att göra.

"Väldigt många ligor i Europa har fattat beslut att stänga ned och det finns en anledning till det.Jag har spelare i min organisation som har diabetes och är därmed i en riskgrupp. Ska jag som hans chef utsätta honom för de här riskerna? Jag vill inte ta de konsekvenserna, säger Thomas ”Tjomme” Johansson."

Och nyheten kastades förstås omedelbart ut av den kände trottoarrunkaren trasroosen.

SANNINGEN? Tjommen såg en chans att mygla kvar Trottoarkanten i SHL, tog den, och nu har han lyckats.

För oss är det viktigaste just nu att göra det vi kan för samhället i stort, men också att sätta hälsan först för spelare, ledare, funktionärer och publik, säger Anders Larsson, ordförande hos Svenska Ishockeyförbundet.

Jahadu; du glömde nämna det jag skriver om nedan; att väsentliga orsaker är att ligan vill stänga av ekonomiska skäl och eftersom många klubbar i SHL har osportsliga vinster att vinna om ligan stängs ned och kvalen stängs ned. Speciellt trottoarkanten förstås.

Allsvenskan har INTE lagt fram samma förslag utan önskat få analysera situationen och inhämta experbedömningar.

Men Allsvenskan blir överkörda. Igen. Anders Larsson och vissa SHL-klubbchefer behöver inga expertbedömningar eftersom de vet allt själva.

Jag tycker att det är för jävligt. Jag tycker INTE att Trottoarkanten och Oskars skulle få en fribiljett till SHL nästa år och en j-a massa miljoner av SeMer-pengarna. Eftersom de helt enkelt inte förtjänat det! Inte ett jävla dugg mer än BurkÖlen, MooDoo och eventuellt andra lag.

Jag tycker att det är så jävla osportsligt att man kräks. Man borde ha väntat in Allsvenskans synpunkter, så jävla bråttom var det inte!

Man kunde exempelvis ha funderat på att jämföra det tagna beslutet med nedanstående alternativ:

Lotta vinnare mellan Burkölen och MooDoo genom att lägga 121 kulor märkta Burkölen och 111 kulor märkta MooDoo i en korg (motsvarande poäng i allsvenskan. Drag en vinnare (1).

Kör sedan ett lotteri, också det baserat på poäng i Allsvenskan, för lotteriförloraren i allsvenska finalen och de andra sex allsvenska lagen, för att få fram vinnare 2.

De två vinnarna lirar i SHL nästa säsong, tillsammans med de 14 lag som spelade i årets SHL.

Eller så lottar man mellan vinnare 1 och 2 samt SHL:s lag 13 och 14.

Allsvenskan skulle säkert hellre tagit det förslaget än det nuvarande puerila. Trottoarkanten och Oskars hade förstås varit beredda att ta första varianten; 16 lag i SHL. Men motsatt sig det andra förslaget; lottning. I vilket fall undrar jag om inte lag 1-12 från nuvarande SHL skulle varit beredda att tvinga fram alternativ 2, men ockås köpt alternativ 1; även om det då skulle inneburit att fördela SeMer-pengarna på 16 i stället för 14 lag.

I vilket fall: ett förbannat uselt beslut togs av ett uselt förbund idag och de allra största förlorarna är BurkÖlen och MooDoo, som mycket väl kan ha förlorat typ 25 miljoner kronor på det här j-a påhittet.

Medan Trottoarkanten applåderad av Trottoarkantsrunkare jublar. USCH!

Jag konstaterar att det är medlemmarna som äger klubbarna och att medlemmarna tillsammans kan påverka klubbarna i en riktning varpå de tvingas påverka det fjolliga förbundet i samma riktning.

Det jäste utav helvete bland medlemmar i hockey-Sverige när förbundet och ligan körde över övriga hockey-Sverige genom det egoistiska avtalet med SeMer, i syfte att roffa åt sig everyhopa.

Och nu skiter nämnda parter igen i Allsvenskan.

Vill vi ha det så här?
Uppladdat:

323x300-skarmavbild-2020-03-15-kl-173033.png

+12
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Dembo: Jo du har förstås rätt. Men nog fan hade det varit imponerande att se och höra 400 utspridda gårdarsupportrar på Hovet dra igång "Full Fart Framåt, Djurgårn!"

Men c'est la vie. Que sera, sera och alla andra säg, man får nöja sig med nu.

Själv tänker jag, på klingande pitmål, att "Jaaaa, it järhe som he skol."
+3
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jag hoppar över 5000 ord och detaljbeskrivningar för att förklara att jag anser att man kunde ha fortsatt hockeyn utan publik och att det faktiskt fanns möjlighet ha fortsatt med 10% publik utan pekar på en annan sak.

Några faktorer som jag anser fått starkt inflytande på beslutet att stänga ned hockeyn är definitivt inte alls att "ta samhällsansvar, skydda spelare och supportrar" utan krassa ekonomiska motiv och vidare också rent osportsliga motiv.

Många klubbar har förstås räknat in de inkomster man skulle få på slutspelsmatcher och kvalmatcher och om de genomförs utan närvarande publik försvinner dessa inkomster och bara ytterligare utgifter, främst resor, ibland arenahyra med mera. Och därför finns det ett incitament att lägga ned hockeyn. Krasst ekonomiska skäl alltså.

Och så över till de osportsliga. Jag konstaterar att när detta inträffade kastade sig företrädare för Trottoarkantens IF ut i media och ylade att "vi måste stoppa detta, för att folk inte ska dööööö".

Jag översätter dessa ylanden till "nu försöker vi stoppa detta, för då öppnar sig en chans till att vi får vara kvar i SHL!".

Likaledes kastade sig Malmoe-ledare ut i debatten och ylade som Trottoarkentens ledare och jag översätter ävden dessa ylanden till "lika bra att lägga ned skiten eftersom vi insett att Malmoe bara har pyttechanser att nå framgång i slutspelet."

Men de översättningar jag ger ovan lyfter man förstås inte.

I stället blir det att "hockey utan publik är ingen hockey!"

Ja, va fan! Det har ju vi supportrar med emfas hävdat i åratal och krävt ändrade publiksiffror, ändrade avtal med SEmER och så vidare. Men då har ligan helt skitit i det och klappat sig på plånboken för att få maximalt av SeMer och struntat i att publiksiffror rasat på sina håll rejält. Klubbarna KUNDE ha gått fram med billigare priser eller initierat avtal där hemmasupportrar med SeMer-abbonnemang skulle ha fått se matcher hemma till ingen eller begränsad kostnad för att åstadkomma och leverera en bättre produkt - fullsatta matcher. Visst, det hade reducerat vinsterna från SeMer-intäkterna men i övrigt hade alla blivit vinnare.

Och naturligtvis är en match utan publik på plats en betydligt sämre tillställning. Men för alla vi som ser matchen på nätet: skulle vi föredra match utan publik eller ingen match alls? Svaret är tämligen givet. Spelarna som intervjuades tillfrågades om hur det var att spela utan publik och alla beklagade det men "när man går ut på isen är man i bubblan och spelar hockey och just då är det utan betydelse att det inte finns vrålande publik. Så upplevde jag det framför datorn: det var ovant och trist att publik saknades men när det spelades hockey var det vad man tittade på och behövde knappast publikbilder där och då.

Så sammanfattningsvis beklagar jag vad som nu skett. OK, jag kan förstå att hockeyklubbarna inte har kompetens att att begripa och värdera skillnaderna för smittskyddseffekt mellan en hockeymatch i Skellefteå och en sparkbollsmatch i Milano. Men för övrigt anser jag att det beslut som tas, tas av ekonomiska och osportsliga skäl, och att ansvaret mot publik och supportrar inte finns speciellt högt på dagordningen.

Och dessutom att sådana klubbar som Pölsan, Pungen och Trottoarkanten samt Oskars överhuvudtaget ska få vara med om beslut avseende ett slutspel, som de inte har ett skit att göra med; det irriterar mig. Eftersom t ex Trottoarkantens "tyckande" påverkas av det faktum att kan de bidra till att stoppa slutspelet, innebär det också en god chans att också kvalspelet avbryts - och Vips! kan Trottoarkanten mygla sig kvar!

Hur hade mitt förslag varit?

Undersök möjligheten att spela slutspel utan publik! För att ta sitt ansvar mot alla de supportrar som vill se dessa matcher på nätet och TV:n även om läktarna är fulla med tomma stolar som t ex är legio hos en viss sekt.

Lyft en riktad fråga till Folkhälsomyndigheten om risken av att två lag spelar hockey mot varandra utan publik, såväl avseende risk för spelarna som för samhällsnytta.

Och låt för fan inte de avdankade fyra lagen inklusive de kända myglarna Trottoarkanten ha ett jävla dugg med besultet att göra; eftersom de inte har något med saken att göra.

Hade de tio klubbarna gått den vägen är jag övertygad om att det skulle ha kunnat bli slutspelshockey. Tyvärr blir det nu inte så och det beror enligt mig på en salig röra av okunskap, hysteri, osportsliga intressenter, snålhet och bristande ansvar mot supportrar.

Mycket tråkigt!

Och bland de som kan antas förlora mest rent sportsligt på detta är bland annat:

• Luleå och Rögle som haft de allra bästa chanserna att vinna. Kan räkna in Warulfven också, kanske, kanske HV med. Men resten av de tio slutspelslagen har nog ganska väl insett på senare tid att de kommer inte fan att räcka till och då kan de hellre slippa skämmas för det och spara pengar dessutom.

• BurkÖlen och MooDoo, och i någon mån Timrå och andra, om de nu förlorar den chans till avancemang de har rätt till. Vete fan hur det där slutar. En del föreslår att de översta lagen flyttas upp till en utvidgad SHL men då kvarstår att t ex Timrå missgynnas. Ja, fy fan det blir krångligt.

Men övriga lag förlorar betydligt mindre och kan som t ex Trottoarkantens IF "vinna osportsligt" på detta. Drar man sig inte för att köpa och sälja trottoarkanter för att lura landets skattebetalare på pengar så är det förstås inte konstigt att man tar chansen även nu...
+6
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Osj02: Ja, det får man åtminstone vänta sig :-) Plast-Apans köpementalitet har ju byggt på att för slutet av säsong och slutspel köpa, köpa och köpa och nu får de inte dra nytta av där de lagt huvudparten av pengarna, genom att skattemygelfinansiera slutet av serien och köpa loss som värst innan deadline.

Deras vilda köpfest under tre år med Näsan som köpgalen galning och trettio miljoner back, samtidigt som de låste allt kapital i hybrissektens översteprästs ApPeas misslyckade lyxrestaurang innebar ju att de, trots kommunaldopingen, fick låna pengar mot dyr ränta för att ens kunna betala anställdas löner.

Med i princip tom kassa har de ändå gått fortsatt all-in bland legoknektar i hopp om att kunna kamma in inkomster på hemmamatcher under slutspelet. Men nu får de pussa bye-bye till de apdrömmarna.

Vi väntar med intresse på att få se deras ekonomiska sammanställning om några månader. Är säker på att du har alldeles rätt - det blir fetback igen:-)
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Dembo: Jag håller med du. Väntat, men trist.

Men eftersom alla gärna följer skocken bäääääh för det är enklast hade motsatsen varit mycket överraskande, när nu hockey och sparkboll lagts ner överallt.

Kan regeringen stå emot att hitta på stängda gränser, skolor och allt som helst, när nu andra stänger?

Jag tror det, men bara fan vet.

Klubbarna motiverar det med att "hockey ska spelas med publik" vilket i mångas supportrars öron kan klinga vackert. Men allvarligt talat tror jag att den egentligen meningen är att "hockey ska spelas med inkomster" och att många/de flesta inte alls var beredda att ta de förluster som ett slutspel utan publikinkomster skulle innebära.

Ja, fyfan. I detta läge beklagar jag att vi inte haft stängda gränser för alla jävlar som nödvändigtvis måste åka till alperna för att festa loss under våren; hade vi stängt då skulle vi inte haft inställt hockeyslutspel nu. Kan vi inte fakturera de alperna-lallarna?

Vad innebär detta nu?

• Ingen får Le Mans i år?

• Apjävlarna får plötsligt sista fribiljetten till CHL nästa säsing?

Satan-i-gatan detta j-a kronvirus.
+3
Kommentera

MoDo Hockey > Sv: Apropå ingenting...
NuMo: Jo, munskydd är ju en väldiskuterad sak. Från officiellt håll har man haft inställningen att det skyddet inte är säkert utan "andningsskydd" ska användas. Och under våren har man haft inställningen att vid t ex provtagning ska provtagare ha full skyddsmundering. Nu riskerar ju materialet ta slut så man har faktiskt fått ändra sig nu och vid provtagning köra WHO-rekommendationer dvs visir eller t ex glasögon + munskydd.

Men att gå och bära samma munskydd hela dagen blir nog inte så bra skydd. Annat för, som du indikerar, att den som själv är sjuk och hostar eller nyser nog inte smittar lika bra om det sker mot ett munskydd.

Och därmed får det räcka. Nu har jag besvarat en del frågor och funderingar, men nu ska jag ut och gräva jord. Också en spännande sysselsättning:-)
+4
Kommentera

MoDo Hockey > Sv: Apropå ingenting...
Amitiel: I princip får man räkna med att man blir immun. Immunförsvarets hjälplymfocyter, mördarceller och neutraliserande antikroppar riktade mot just detta virus ger ett så effektivt skydd att det innebär att skulle en tidigare infekterad bli utsatt för smitta igen kan det snabbt bekämpas och man kan även förutsatta att den inte kan smitta någon annan.

Så är det i princip för s k RNA-virus, till skillnad från DNA virus som i vissa fall kan etablera en latent, vilande infektion som kan aktiveras senare. Typ herpes. Ett undantag är så kallade retrovirus, t ex HIV och HTLV, som är RNA-virus men har förmågan att bilda DNA-varianter vid infektion och därmed bli kvar.

Hur är det med nya "varianter" av coronavirus? Ja, i likhet med ett annat rna-virus; influensa, kan nya varianter tillkomma. När det gäller influensa sker det så kontinuerligt att ny "influensa" seglar över världen årligen. För coronavirus har det inte skett så, men nog finns det nya varianter. T ex har du de mer räliga SARV-coronavirus (som snabbt försvann sedan det dykt upp i Kina för typ 15 år sedan) och MERS-coronavirus (som fortsätter smitta människor, nästan uteslutande i Saudiarabien där dromedar bär detta virus utan att bli sjuka); dessa två coronavirus är mindre smittsamma än SARS-CoV-2, men ger svårare sjukdom. Plus ytterligare fyra humanpatogena coronavosrus, betydligt snällare. Men de flesta corona förekommer bland andra djur, och speciellt fladdermöss bär på en hel del. I fisk- och djurmarknaden i centrala Wuhan där epidemin bröt ut såldes bl a levande fladdermöss och ansågs vara en delikatess. Men det djur som är naturlig bärare av SARS-CoV-2 har ännu inte identifierats.

Så sammanfattningvis. Ännu vet ingen om man blir immun, men med all sannolikhet kan man räkna med att det är så. Däremot kan varianter som man inte är skyddad mot dyka upp så småningom. Bäst att bygga bort skiten dvs ändra på miljöer som behövs för smitta, i förhand.
Kommentera

·