Sven.Savage

20336 inlägg · 8234 besökare

Historik

·
Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Läser att ryssar klagar på den finska vinsten med uttalanden om att Lejonen är trååååkiga.

Känner vi igen det? Från när Stockholmsbaserade media bestående av självutnämnda experter i Cmore och tabloiderna - ledda av initiativtagaren roooos i aftontrasan, förklarade att den hockey som Rönken genomförde i Luleå Hockey var så tråååååkig, att det var "lika spännande som att sitta och se målarfärg torka".

Jag tycker att det var talande uttalanden. Som illustrerade hur lite dessa uttalare förstod av hockey. Ungefär som de som ser sin första match någonsin, och inte förstår mycket annat än att när det blir mål, då kramar spelarna varandra och de i publiken som håller på det lag som målat vrålar och gläds.

Fortfarande kan man läsa "tyckare" - speciellt på cyberläktaren internet - som kommer med liknande, utan att förstå, att de väsentligen lyckas med att erkänna att "jag hajjar inget av hockey, men förstår att när det blivit mål har något hänt".

Har man sett mycket hockey brukar man förstås ha lärt sig att det finns så mycket annat som är viktigt och som man försöker följa; att det i varje byte finns händelser och skeenden som är avgörande för hur matchen kommer att gestaltas och avgöras. Och lyfter man det till de övergripande funktionerna anfallsspel och försvarsspel så är båda förvisso viktiga, men oftast är ett starkt och lyckat försvarsspel och förmågan att inte släppa in mål det som har störst betydelse. Och att se ett lag lyckas med det är fascinerande och underhållande.

Ta en sådan som apan jocke lindström, som vissa "tyckare" påstår vara SHL:s bäste spelare. För mig är han något av det trååååkigaste man kan se. Tillför ingenting alls, snarare förstör, genom att ta en plats som andra skulle använda för att spela hockey. Det enda lindström kan tillföra är att om han får puck 5-10 meter från målet och ingen motståndare stör honom, men en klump av med- och motspelare skyller honom för vakten, samtidigt som det finns luckor i målet - då är han duktig på att pricka in pucken i dessa luckor och kan därför måla, ibland. Men för övrigt är han helt osynlig, meningslös att titta på.

Ett samspel lag som i försvar jobbar intensivt och i kombination med varandra och ser till att motståndarna helst inte får ha puck annat än med ryggen mot målet, och när motståndarna lyckas få läge för skott, ser till att med klubba eller puck eliminera målchans, eller flyttar sig så att det som bjuds på blir skott på distans där vakten ser pucken - det uppskattar och beundrar jag. Det är inte tråååkigt utan underhållande i högsta grad.

Visst kan man se och beundra individuella prestationer med eller utan puck men spelare, som bara kör hockey för sig själva, är vanligen mycket trista att se på is, medan ett lag som TILLSAMMANS levererar riktig hockey - sedan må det vara i anfall eller i försvar - det är jäkligt kul att se.

Hockey ÄR ett lagspel, och att se Finland radera ut Sverige och Ryssland, som spelare för spelare är överlägsna de finska, det ÄR riktig hockey och det ÄR underhållande.

Lika underhållande som det varit att se ett försvarsstarkt Luleå vissa säsonger leverera sådan hockey att motståndarna i stort sett givit upp om Luleå tagit ledningen i match.

Men jag inser att man måste förstå hockey för att förstå det.

Och inser att det kan man inte kräva av en fyraårig pojk som fått följa pappa för att första gången se match.

Men det är trist att de allra flesta s k hockeyjournalister inte begriper mycket bättre.

Detta finska lag levererar en underbar hockey och det finns massor av spännande kunskap och förståelse för hockey att få, genom att studera lejonen.

Nu ska de upp till final mot ett Kanada, som Finland visserligen slog i första matchen i gruppspelet, men som nu är varnade och mycket väl vet vad de kommer att möta. Speciellt sedan Finland effektivt sparkat ut både Sverige och Ryssland ur VM.

Kanada ÄR varnade och den otroligt intressanta frågan för finalmatchen är om Kanada lyckas hitta ett spel som kan besegra det finska laget. Det är möjligt att de kan lyckas med det. Möjligt, men inte helt säkert.

Lyckas Kanada blir det väldigt spännande att förstå hur de gör det. Olyckas de, har vi ett nytt Miracle on Ice, i klass med vad US of D:s lag av collegepojkar lyckades med i OS 1980.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
DansbandsWolf: Tänk att de blåvita lejonen - som spöade i Kanada i VM:s öppningsmatch för laget - nu vinner mot stjärnspäckade grannar, först Sverige och sedan Ryssland.

Vilken bragd!
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jag och Peja hade ju en tidigare bra diskussion, som initierades av att hockeyförbundet bötfällt Luleå Hockey med 25 000 SEK, sedan Luleå släppt in publik för att fira SM-Gludet sedan våra damer vunnit mot DamPungen "eftersom skaderisken var hög" eller något liknande.

Nu visar det sig att Luleå Hockey överklagar med motiveringen att "Dessa firanden har genomförts när den officiella delen av ceremonin varit avklarad, vilket innebär att både spelare i motståndarlaget och domare redan lämnat isen. Alltså då idrottsarrangemanget varit avslutat. "

Hmm, känns som en väl motiverad överklagan. Blir intressant att följa.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Fruktansvärt tryck av Ryssland in på 60.00 men Finland står emot och vinner med 1-0! Vilken match, vilken finländsk insats, vilka hjältar!

Sedan ska vi ha Kanada-Tjeckien i nästa semifinal och tänk att Schweiz var bara 0,4 sekunder från att slå ut Kanada!

Vilken bragd!

Det känns jäkligt fint att två av spelarna i den finska truppen från augusti kommer att spela för Luleå Hockey!
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Halva tredje perioden spelad i semifinalen Finland-Ryssland och Finland gör 1-0, och det är inte alls orättvist.

Visst är Ryssland bra, men Finland har ett lagspel som är VMs bästa, t o m i särklass bästa. Plus en riktig målvakt, som alltid när det gäller Finland.

Nu öser Ryssland på framåt för att kvittera och Finland kämpar för att stå emot.

Att Finland slog Sverige ansågs helt oväntat, men nu har de skickligt stått emot ryssarna med ett tätt och perfekt försvarsspel, där de släpper till långskott på sin vakt, som tar allt sådant.

Men efter målet har Ryssland vaknat och kör järnet mot tröttkörda finnar. Kan Finland stå emot?
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
bisterfinnen: Ja just det! Fint att du har koll, tack! Han hade minimal syn på ena ögat, läser jag.

Värre förstås om man har försämrad syn på båda ögonen, men det blir ju så störande att det inte går oupptäckt. Är ena ögat bra kan man länge kompensera någorlunda med det, men att inte kunna köra båda för distans blir aldrig riktigt bra.

Samma synfel - ena ögat - hade Erik Granqvist och han har berättat att han inte såg puckarna från 10 meter och längre ut. Men eftersom hans elitkarriär bestod av att öppna båsdörr bara, då han var tvåa bakom Jarmo Myllys i Luleå, som tog alla spadar, var det ingen som upptäckte det.

Tyvärr inte så lätt att hantera det där. När ena ögat har mycket sämre syn än det andra och det korrigeras med glasögon eller linser får de två bilderna från de olika ögonen olika storlek i lillhjärnan och det kan inte allltid hanteras mellan öronen. Har för mig att storleksskillnader upp till 4% kan hanteras bara, men sedan blir det inte lösbart riktigt. Vanligen väntar man in att synen försämras även på det bästa ögat och när det "hunnit ikapp" lite kan det åtgärdas.
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jaca: Håller med, det ser vi fram emot. Och det är ju två av de som kommer till Luleå som lirar i VM för Finland faktiskt.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Vombat: Ja, nu blir det tydligen Schweiz några år för Grönborg. Vet inte riktigt vad han ska kunna göra där? Coach för klubblag är ju rätt annorlunda uppdrag, jämfört med förbundkapten, men vi får väl se. Hans bästa egenskap har väl varit att han haft utmärkt relation till NHL-spelarna. Speciellt jämfört med gnomen Mårts som var sämst på det där genom alla tider.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Mike.F: Jo. Nu går det rykten om att Finland hade scoutat fram akilleshälar på Henke, och i någon omfattning kan det väl vara Henke+backarna de talar om.

Väldigt talande att Finland målar x 5 på Henke genom skott, ofta från distans, vilket är lägen man inte direkt väntar sig ska bli mål på målvakter numera. Ibland undrade man nästan om det var så att Henke behöver glasögon? För ett antal år sedan fanns det ju en svensk vakt som oförklarligt bommade långskott som ansågs tagbara, varpå någon upptäckte att han såg fan inte skotten;-)
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Ja, eller hur! Jag tycker att åren med gnomen Mårts vid rodret gjorde att man tappade intresset för VM men hoppades nu att det åter skulle bli chans att se vårt kära Tre Kronor spela ihop sig och glädja oss mot starka motståndare. Det anses ju att Finlands boss ägde sönder Grönborg i coachningen och så var det nog - Grönborg gjorde en rätt slät figur på många fronter tyvärr.

Vi håller tummarna för bättre kommande år.
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Lejonen spöar Tre Kronor med 4-5 genom att snabbt måla i förlängningen. Visst var det ett snyggt skott från kanten uppe i sista bortre kryssmaskan. Men ska inte Henke kunna komma ut lite längre för att stänga av bättre? Inte helt säkert eftersom det möjligen fanns risk att finnen skulle ha valt att passa.

Tre Kronor kommer med något som media utsett till vårt bästa landslag någonsin. Men gör ett uselt VM. Spöar de lättaste med stora siffror men torskar mot Tjeckien, krossas av Ryssland och får stryk av ett Finland, med en massa debutanter utan NHL-spelare.

Förra VM, när Henke stod, ansåg jag att Markan skulle ha haft spaden. Det gjorde jag nu med. Visst anser jag att Henke varit vår bästa vakt någonsin. Men det är länge sedan nu.

Och harrejavvlar vilket taskigt försvarsspel utespelarna bidrog med. Flera passiva, slöa, tittar på i stället för att agera. Pinsamt att se för oss som är vana vid starkt försvarsspel bland SHL-lagen.

Nåja. Kul att Finland med två spelare som ska lira med Luleå till hösten får spela semifinal, även om råstarka Ryssland naturligtvis kommer att krossa Finland.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Finland gör en halv Kanada och pangar in 4-4 efter att ha tagit vakten.

Tre Kronor har alltså "satsat" på att lira försvarsspel under tredje perioden, dvs köra hårt med vårt sämsta verktyg.

Och tappade till slut in kvitteringen.

Jag tycker ju att Henke skulle ha tagit både 0-1 och 3-3 men antar att vennerstig och vissa andra kommer att hävda att Henke vid sidan av det räddade 30-40 otagbara mål.

Vilket jag inte sätt.

Tre Kronor kör med en vakt som inte är tillräckligt bra och med ett försvarsspel som är pinsamt slött. Vår anfallshockey och vårt PP är riktigt bra, men bakåt är vi rent usla.

Nu får vi spela förlängning.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Mindre än fem minuter kvar av tredje perioden, fortfarande 4-3 för Tre Kronor, men Lejonen har fortsatt legat på som i andra, även om kronorna stått upp lite under senaste minuterna.

Nu ska det avgöras!
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
I slutminuten av andra perioden skärper Sverige plötsligt till sig och trycker på extremt bra - och Erik Gustafsson pangar in en puck som träffar och krossar linsen på målkameran och studsar ut. Spelet fortsätter till avblåsning varpå det granskas film, förutom då genom målkameran:-)

4-3 till Sverige efter andra perioden. Sammantaget kan man nog tycka att det kunde varit oavgjort, eller möjligen finsk ledning efter deras starka andra period.

Men en period kvar och ingenting är klart förrän det är klart.
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Efter Elias inledning till 3-1 tycks Grönborg ha givit order om samma insats i andra perioden, som han testade andra perioden mot Ryssland.

Nu sätter Finland 3-3 och det är återigen ett skott från distans, men denna gång hoppar en finne upp framför Henke och skymmer honom helt, medan de svenska backarna tycker att det är en god idé att stå och titta på i stället för att markera bort den hoppande finländaren.
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jaca: Jo, visst är det så. På det sätt som hockey numera spelas är det omöjligt att bedöma en vaktinsats, utan att väga in utespelarnas insats.

Men skott från distans som vakten ser - eller SKA se - accepterar vi nog inte att vakten släpper in numera.

Finnarna skärper sig faktiskt efter 3-1 och öser på, och får betalt genom 3-2. Ett nytt mål av Klingberg, men i eget mål denna gång, när han med armen styr en puck in bakom Henke.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Och så har Sverige Elias Pettersson, Timråsonen som med Läjkers krossade Apan i final med 20-1, och denne sätter ensam snyggt 3-1 rätt tidigt i andra. Ett s k pyskologiskt mål för Lejonen att släppa in. När de samlat sig i paus och NU skulle de ta kontroll i matchen...
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Tre Kronor har kommit igång nu och äger matchen ganska bra, men fortfarande 1-1.

Lejonen får nöja sig med ganska begränsat spel, försvara sig och satsa på dumpningar när de får puck.

Och där får Tre Kronor 2-1, genom ett svenskt pass som styrs in via finskt ben. Tur förstås, men har man puck och ligger på får man tur.

Lejonens främsta chans är att kunna pressa det lite tveksamma svenska försvaret och frågetecknet som har vår spade. Men då måste de få ha puck och gå framåt mer aktivt.

Just nu ser det ut som att kronorna ska gå ifrån ganska bekvämt.

Men det är som bekant hockey det handlar om och vi vet ju att det "oförklarligt" kan vända.

2-1 efter första perioden. Vår största risk är nog den inte så säkre vakt vi har med spaden. Det känns som att vi kunde hämta tio vakter från SHL som skulle fixa detta bättre.

Den självutnämnde experten vennerblund har däremot förklarat att det är hemsk mobbing att säga det som alla vet: Henke idag är inte den Henke han var för många år sedan.
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Henrik Lundqvist - Sveriges bäste vakt någonsin - silar in 0-1 efter en minut. Ett mål som ingen nuvarande vakt i samtliga svenska lag inklusive han i SK Lejons sexåringar ska ta.

Riktigt uselt alltså och det är klart att 37-årige Lunkan INTE är den vakt han en gång var, och så har det länge varit nu.

Finnarna klantar sig med sex man för helvete varpå Sverige får kvittera 1-1 i PP.
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Ryssland slår USA med 4-3 och Schweiz har 2-1 mot Kanada ända fram till 59.59.7 men med 0,3 sekunder kvar av matchen kvitterar Kanada till 2-2.

Och efter 4.53 av förlängning vinner Kanada med 2-3.

Det är bara att beundra Kanada och deras förmåga att vara som bäst när det krävs som mest. Hade vi haft denna förmåga i Luleå Hockey skulle vi haft 5-10 svenska Glud.
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Och nu har lottningen genomförts för årets gruppspel för Europamästerskapet Champions Hockey League. Det är ju framför allt Europas storklubbar som kvalificerat sig och det känns fint att lyfta att dessa storklubbar faktiskt är ansvariga för att turneringen existerar, eftersom den utvecklades sedan dessa storklubbar lagt egna miljoner per klubb för att den skulle utvecklas, och därmed är dessa storklubbar delägare i turneringen. Synnerligen rättvist.

Det gäller t ex Luleå Hockey, Frölunda, Warulfven och Djurgårn.

Tyvärr har Apan - som under många år la mycket energi på att snacka skit om turneringen ("Kalla Anka-turnering"; "Orättvis" när det inte var enbart sportslig kvalificering; "bläbärslag" när det blev enbart sportslig kvalificering) varpå det lokala intresset i Apschtaan är 0 och intet; och Apan skämmer ut sig och Sverige genom att spela för tomma läktare.

Apan slank ju, in enbart eftersom Luleå vann matchen mot Läjkers i SHLs sista omgång 52, och inte på egen kraft.

Men de blev ju tämligen lågt rankade och fick en inte helt lätt grupp - vi hoppas förstås att de raskt elimineras.

Grupper med svenska lag:Group C:
• Luleå Hockey (SWE),
• Bílí Tygři Liberec (CZE),
• Augsburger Panther (GER),
• Belfast Giants (UK)

Group G:
• Färjestad Karlstad (SWE),
• Red Bull Munich (GER),
• HC Ambrì-Piotta (SUI),
• HC05 Banská Bystrica (SVK)

Group H:
• Frölunda Indians (SWE),
• Graz 99ers (AUT),
• Mountfield HK (CZE),
• Cardiff Devils (UK)

Group F:
• Adler Mannheim (GER),
• Djurgården Stockholm (SWE),
• Vienna Capitals (AUT),
• GKS Tychy (POL)

De svenska lagen bör ha god chans att vinna, eller åtminstone komma tvåa i sina grupper. Och därmed går de vidare till slutspelet och åttondelsfinaler.

Men Apan får det tuffare:

Group E:
• SC Bern (SUI),
• Kärpät Oulu (FIN),
• Skellefteå AIK (SWE),
• Grenoble (FRA)

Till att börja med utgår jag från att starka Kärpät vinner gruppen. Grenoble är förstås chanslösa och ska väl torska samtliga matcher.

Det kommer alltså att stå mellan Apan och Bern om vilket lag som når slutspelet. Bern är inte skitkassa, de spöade starka Zug med 4-1 i matcher i finalen om swiss-gludet i våras.

Å andra sidan satte Apan nytt historiskt rekord senast de var i final; genom att torska med 1-20 i mål mot Läjkers våren 2018...
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Och efter kollapsen mot Ryssland börjar nu VM på riktigt för Tre Kronor. Vårt lag med massor av starka NHL-spelare mot ett Finland, som påståtts vara det sämsta någonsin, eftersom de fått ungefär lika många nej från sina NHL-spelare som gnomen Mårts fick på sin (trista) tid.

Alla utgår från att Tre Kronor ska slå Lejonen och det är väl ... rimligt.

Men att ta ut en seger i förskott när vi möter Finland känns orimligt.
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Säga vad man vill om Markan men han står för sin insats och trots ledande frågor vägrar han att skylla på kronornas utespelare utan förklarar att "det spelar ingen roll, det är mitt jobb att hålla puckarna utanför mål".

Starkt och bra gjort, Markan!
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Match mot Ryssland med dessa Tre Kronor - som Wennergren eller vem det nu var ansåg vara de bästa kronor vi någonsin haft.

Förutsättningarna att Sverige vid vinst med minst 3 mål och vi gör minst fyra mål, tar gruppsegern.

Och så vinner vi första perioden med 1-0.

Men förlorar andra med 0-6... Markan får sila 6 på 18 skott, när många inklusive jag själv, trodde att han skulle ta över förstaspaden från Henrik Lundqvist. Oberoende av hur mycket utespelarna är att klandra kommer nog 12/18 räddade skott i andra perioden nog inte att räcka.

Men vinner vi tredje perioden med 8-0 vinner vi ju gruppen förstås.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Fint. Nu skriver du vettigt, inklusive att du tar ställning med "Det var låg nivå på Östbloms uttalande i det fallet" vilket var klokt bedömt.

Bedömer att vi tydliggjort ämnet rätt väl, och kan släppa diskussionen nu:-)
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Funderade på om det kunde finnas andra motiv till att Östblom uttalade sig på så "diskutabelt" sätt. Och jojo.

Se på nedanstående bild, som visar del av Östbloms CV på Eliteprospects.

Porkka anställde alltså Östblom som sin hjälp för att "få ordning" på Damkronorna.

När Porkka utsåg honom fick han frågan:
"Har han jobbat något med damhockey tidigare?
– Nej, det har han inte. Han är nog precis lika okunnig som mig."

Och sedan var han under tre år Porkkas medhjälpare för att "utveckla" Damkronorna till den nivå att det blev OS-final 2018, som de lovade.

Ett halvår innan OS hade Östblom hjälpt Porkka tillräckligt för att det skulle bli ett finallag, och då blev han i stället administrativ chef på förbundet, bl a för damhockeyn.

Innan OS beslutade förbundet till slut att Porkkas fantastiska insats räckte; att han fått frikort för att "utveckla" Damkronorna under sex år räckte (och det skulle förstås bli OS-final som kronan på verket". Så de anställde Porkkas ersättare, och Östblom - som administrativ chef - förklarade:

"Har ni vägt in kritiken som funnits mot honom, både utifrån och från spelare, i beslutet?
– Jag kan inte svara för de andra men jag, som har en lång historik med Leffe, har stått bakom honom 100-procentigt. "

Ju mer information man tar del av, desto snaskigare blir det. Med allt detta kan man undra om det bästa inte vore om nämnde Östblom försvann från förbundet, eftersom han uppenbarligen har ett delansvar för den vidriga behandling av svenska damhockeyspelare som rådde under många år.

I stället sitter han nu på förbundet med ett administrativt ansvar som han hanterar på sådant sätt att han föreslår att en hockeyspelare i Luleå Hockey ska sticka från Sverige, när hon har åsikt om den otillräckliga möjlighet till förberedelser som Damkronorna fick inför VM.

Plus det förvirrade uttalandet om att "det är inte givet att svenska damhockeyspelare presterar bättre om de har SOK-stöd för att kunna träna hockey...".

Det verkar ju tämligen tydligt att det absolut inte räckte med att Porkka till slut fick sparken utan att det fortfarande finns Porkka-röta kvar, som borde avslutas...

Peja, du må fortfarande anse att "Han är för övrigt en oerhört trevlig person."

Men tycker du att hans insatser för damkronorna är...trevliga?
Uppladdat:

450x157-skarmavbild-2019-05-21-kl-200150.png

+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Kort svar nej. Nu kan jag förstås inte svara för samtliga nationer som deltog i dam-hockey-VM men se länkarna så får du svar på hur Danmark och Finland gjorde. Svenska förbundets beslut att "det räcker gott att samla landslaget först när finalerna i Sverige spelats" tror jag är tämligen unikt. Sedan väntade man en vecka ytterligare...

Som skulle Tre Kronor vänta in andra omgången av Stanley Cup-slutspelet typ.

• 21 mars spelades sista finalmatchen om SM.
• 29 mars samlades damkronorna på Arlanda och flög till Espoo i Finland.
• 1 april spelades en träningslandskamp mot Danmark, vinst 3-0.

VM:
• 4/4 Tyskland-Sverige 2-1 (0-0, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0)
• 6/4 Sverige-Tjeckien 3-5 (2-1, 0-2, 0-2)
• 7/4 Frankrike-Sverige 1-2 (1-0, 0-2, 0-0)
• 9/4 Sverige-Japan 2-3 (1-0, 0-1, 1-2)

1. Tjeckien D 4 4 0 0 0 13:5 12
2. Tyskland D 4 1 1 1 1 7:8 6
3. Japan D 4 2 0 0 2 9:8 6
4. Sverige D 4 1 0 1 2 8:11 4
5. Frankrike D 4 0 1 0 3 5:10 2

och därmed åkte Sverige ur A-gruppen. Det hade räckt med att man tagit en pinne till av Tyskland, eller mot Japan, som jag förstår. Kanske hade man lyckats ta den pinnen, om förbundet givit Ylva mer än 5 heldagar samling innan VM började?

Men det blev ju billigare;-)

Vad tycker du om, av dig hyllade, Östbloms uttalande att Ronja borde spela i en annan liga om hon inte kniper käft då?

Eller om Östbloms geniala analys "– Det blir mycket att man pratar om ekonomisk kompensation för de som spelar i landslaget, men under åren in mot OS var det väldigt många svenska spelare som fick ganska bra ersättning av SOK. Och då presterade vi en sjundeplats av åtta lag. Så den direkt kopplingen mellan ekonomisk ersättning och sportslig framgång är inte given."

Allvarligt talat. Du må tycka att han är en trevlig kille. Men nog förstår du väl att han snackar i nattmössan?
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Hej Peja!

Jag förstår, och eftersom du inte kan bakgrunden hjälper jag dig gärna. Här kommer den:

1. Luleå Hockey debuterar i Riksserien (senare SDHL)

Den ekonomiska verkligenheten för damhockey hade lett fram till att det duktiga damhockeylaget Munksund-Skuthamn från Norrbottenskusten knappast skulle kunna fortsätta och de kontaktade Luleå Hockey för att höra om de kunde få chansen att komma in under Luleå Hockeys starkare verksamhet. Våren 2015 kom man överens och verksamheten gick under namnet Luleå Hockey/MSSK in under Luleå Hockey. Resten är historia, en saga på legendarisk nivå för svensk damhockey.

I Luleå fick damerna hyggligt rättvisa villkor. Luleå promoverade damerna tillsammans med herrarna, på hemsida, gentemot sponsorer och alla annan marknadsföring. Luleås supportrar tog damerna till sitt hjärta och ställde upp som åskådare och med aktioner för damerna.

Luleå slog publikrekord efter publikrekord för damhockey i Sverige. Inledningsvis genom att sponsorer gick in och subventionerade åskådare men så småningom hade intresset ökat så rejält att man tog rekord för damhockey med helt betalande åskådare! Det här stimulerade även andra lag i damelithockey som i sin tur satsade på publikmatcher för att utmana Luleås rekordsiffror och för att promovera damhockeyn även i sina städer. Det här lyfte damhockeyn nationellt och innebar att media lokalt och rikstäckande fick upp ögonen och bevakningen ökade vilket spred intresset än mer.

Luleås satsningar på att söka ge damer lika villkor innebar också att man sökte förbättra ersättningen för att damer på samma sätt som herrar skulle kunna fortsätta och träna och utvecklas, utan att som tidigare och fortfarande i de flesta lag vara tvungen att ha heltidsysselsättningar "vid sidan om" för att få pengar att överleva.

Det har kostat på, men det har givit resultat. I år går damhockeyn i Luleå PLUS! ekonomiskt!

Att Luleå på detta sätt har gått längst fram för att utveckla damhockeyn har givit ett drag som hjälpt och gynnat även andra klubbar. Men det har gått långsamt och på sina hålla mycket längsamt och många damhockeyspelare har därför velat komma till Luleå för att uppskattas, respekteras och kunna utveckla sin hockey så bra som möjligt. Inledningsvis fylldes laget av spelarna från Munksund Skutskär med bidrag från Luleå men också andra norrbottningar kom hem för att få vara med om satsnigen och dessutom ville starka svenska spelare som fått kämpa i motvind i andra klubbar komma till Luleå. Ett par finska damhockeyspelare som tillhörde världens allra bästa kom också till Luleå och har därefter blivit kvar, när de äntligen fått rimliga förutsättningar för att spela hockey. Och i fjol valde landets bästa målvakt, Sara Grahn - efter att Pölsan och Bengtzén skött damhockeyn så extremt illa några år - att söka sig till Luleå.

Luleå Hockey har en stark kärna av utländska spelare, väsentligen svensktalande finskor, och Norrbotten - historiskt nära med Finland - har alltid inom hockeyn haft utmärkta förbindelser med vårt östra broderland. Andra klubbar har kompletterat sina trupper med duktiga utländska spelare från kontinenten och Nordamerika, men faktum är att Luleå haft en sådan bred bas av starka svenskor att man inte behövt rekrytera fråmn andra länder lika mycket som andra klubbar - Linköping som utmanade starkt i finalen för några månader sedan, hade betydligt fler utländska spelare än Luleå.

Och de sportsliga framgångarna har inte uteblivit. Faktum är att Luleå Hockey - under de fyra år vi varit med inom svensk damelithockey - blivit seriesegrare samtliga år samt vunnit SM 3/4 år (enda undantaget då ett extremt defensivit kämpande HV lyckades slå Luleå på straffar i två matcher i semifinal våren 2017).

Och som juvelen i kronan vann Luleå hösten 2018 det första "världmästerskapet för klubblag i damhockey" genom att i Nordamaerika besegra deras bästa lag☺

2. Sveriges Hockeyförbund och Sveriges Olympiska Kommitté krossar svensk damhockey

Villkoren för svenska damhockeyspelare har alltså varit extremt dåliga. Ett av de få ekonomiska stöd värda namnet som funnits, har varit SOKs stöd. SOK har därför haft en extrem maktposition och högste bossen Peter Reinebo - en korgbollspelare från Solna - fick den "strålande idén" att utnyttja sin makt genom att kräva att Leif Porkka Boork skulle få den totala makten över Damkronorna. Och förbundet vek ned sig som j-a sparrisar.

Porkka lovade att Damkronorna skulle spela OS-final 2018, om han fick den totala makten. Och den fick han, av förbundet.

Alla som hängt med vet att Porrka som hockeyledare haft en del framgångar, men framför allt har han haft extremt galna idéer och ingen hockeytränare har sparkats från så många klubbar som Porkka, sedan hans galenskaper krossat klubbens hockey, medan Porkka obehindrat visslat på.

Porkka körde omedbart igång med sina galenskaper. En av Porkkas klassiska grepp njär han kommer ny som ledare är att välja några stjärnor som han omedelbart sparkar för att visa vem som bestämmer och tvinga fram obrottslig lydnad från de som blev kvar. Det körde han direkt igång med genom att hitta på idiotier t ex väcka damkronorna på läger 04.00 på natten och tvinga dem att vandra runt runt i regn på en tom sandplan i timmar och annat "imponerande". Inte oväntat ledde det till att några protesterade, och då fick de sparken av Porkka. Han valde ut några av landets bästa damhockeyspelare, bl a från Djurgården och Luleå, och gav dem offentligt sparken. Följden blev att de spelarna förlorade SOK-stödet och det drabbade dem privat ekonomiskt otroligt hårt, med följd att de kämpade vidare några år men sedan la de ner hockeyn. svensk damhockey är inte stor och att flera av de största stjärnorna försvann innebar att Damkronornas kvalitet sjönk som en sten. Ledare från flera damhockeyklubbar, tidigare förbundskaptener för Damkronorna och tidigare stjärnor inom damhockeyn protesterade högljutt. Men förbundet stod på sig och tillät Porkkas idiotier fortsätta.

Det gick naturligtvis åt helvete. I OS 2018 - där Porkka lovat att Damkronorna skulle spela final - blev det i stället bottenfinal.

Porkka förklarade att "vi är på rätt väg" och att han gärna fortsatte, men efter att han under 5 säsonger 2013-2018 fått fria händer att förstöra Damkronorna fick förbundet nog och han fick sparken.

SOK och Peter Reinebo som var allra mest ansvarige för att den här skiten uppkommit, valde å sin sida att helt dra in allt SOK-stöd för Damkronorna - trots att den var den jäveln som genom sitt okunniga beslut krossat damhockeyn!


Grejen är den att konsekvenserna av Porkkas sabotage av svensk damhockey inte upphör i och med att han fick sparken efter OS. "Resultatet" av Porkkas, förbundets och SOKs vansinniga och respektlösa hantering av hockeydamerna fortsätter. Några av våra bästa svenska damhockeyspelare har försvunnit och det kommer att ta tid innan Damkronorna återhämtar sig.

3. Damkronornas nye förbundskapten får svåra villkor
De svårt sargade Damkronorna samlar sig under ny förbundskapten för att försöka hämta sig till VM 2019. Då har förbundet (Olle Östblom ansvarig för planeringen där, tror jag?) lagt SDHL och slutspelet om SM på sådant sätt att Damkronorna får mycket liten tid på sig för att förbereda sig för VM. Ingen tid alls, jämfört med konkurrenterna. Förbundskaptenen förklarar i intervju att "det är inte så bra" varpå förbundet svarar att "det är bara att gilla läget" på ett sätt som påminner om när dåvarande högste hockeybossen Helge Berglund förklarade att dåvarande förbundskaptenen Arne Strömberg och Tre Kronors ledning var "betalda drängar som skulle hålla käft".

Ja, där har vi bakgrunden. Och vad hände sedan.?

4. Damkronorna kollapsade i VM och åkte ur A-gruppen.

5. Ronja Savolainen om Damkronornas resultat.
Se följande intervju (ej lösryckta citat):
https://www.svt.se/sp...nska-laget
Vi citerar:
– Jag tycker så synd om de svenska tjejerna, inleder hon.
– Varför tror du att det gick som det gick?
– – Jag tycker att svenska förbundet borde ger mer stöd. Det känns som att de inte bryr sig så mycket. Det är mer som att de bara tänker på killarna och herrarna. De har bara skitit i vad tjejerna gör och då har de inte haft så bra förutsättningar. Vi i Finlands landslag har jättebra förutsättningar.
– – Jag hoppas att det här blir en väckarklocka så att de börjar satsa mer. Spelarna förtjänar bättre. Det är jättetråkigt att de kommer att vara i B-VM, men nu är det bara att kriga sig upp därifrån.

6. Olle Östblom svarar…
Återigen en intervju utan lösryckta citat, se själv!
https://www.svt.se/sp...ans-kritik
Jag redovisar det han sa av "intresse":
När vi når förbundets tävlingschef fyra dagar senare bemöter han uttalandet från Luleåstjärnan.
– Det får stå för henne. Hon tar ju del av den satsning som svensk hockey har gjort genom att spela i SDHL. Den delen har hon ju verkligen tagit del av genom att spela i en svensk liga som är den bästa man kan spela i i Europa, säger Olof Östblom till SVT Sport och fortsätter:
– Tycker hon att satsningen på SDHL är för dålig bör hon spela i en annan liga.

Du menar att Savolainens resonemang inte håller riktigt?
– Det blir mycket att man pratar om ekonomisk kompensation för de som spelar i landslaget, men under åren in mot OS var det väldigt många svenska spelare som fick ganska bra ersättning av SOK. Och då presterade vi en sjundeplats av åtta lag. Så den direkt kopplingen mellan ekonomisk ersättning och sportslig framgång är inte given.

7. Min bedömning
Jag anser att Olle Östblom uttalar sig extremt j-a korkat och uppför sig som en j-a gubbe.
Sant är att han har en omöjlig uppgift att försvara vad förbundet, SOK och Porkka ställt till med, men han kunde faktiskt ha hanterat detta bättre.
Han kunde t ex ha sagt något i stil med att "Damkronorna har haft några svåra år och även om vi har ambitionen att på sikt komma åter på högre nivå har det för närvarande inte kunnat ha tillräckliga förutsättningar. Men jag gratulerar Luleås duktiga spelare Ronja Savolainen, som i år blivit svensk mästare och världsmästare för klubblag samt Finland efter deras fantastiska framgång i VM där de vann silver och flera anser att de skulle haft glud, men drabbades av ett kontroversiellt domslut. Jag förstår att Ronja bryr sig om svensk damhockey och att hon beklagar att Damkronorna misslyckades. Men vi är i alla fall glada att hon valt att spela i Luleå Hockey och SDHL och göra vår nationella liga till troligen den bästa i Europa". Nja, kanske något överdrivet. Men Östblom kunde ha hanterat situationen skickligare.

8. Din bedömning, Peja?
Jag har naturligtvis läst en hel del av det du skrivit och vet att du har omfattande kunskap och kan göra och presentera kloka bedömningar.
Jag förstår också att du nog inte tycker att det är så där jättekul när jag tar heder och ära av den f d pölsaledaren Östblom.
Men här är han faktiskt inte värd bättre.
Jag tror att du behöver göra en pudel nu
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Ja. inte har det varit lätt för Lill-Nisses farsa och Erik Forsell att ta över ansvaret för Apan, sedan första Aplasse och sedan Näsan genom vilda köpfester på skadade spelare och bekväma primadonnor, tömt Apnas skattkista.

Detta i kombination med att sektens onda genius ApPea drabbats av glud-hybris och kastat ut miljoner efter miljoner på att i Aparenan inreda en lyxrestaurang, där det ändå bara kommer att fyllas på med ölhävande apsupportrar från byarna.

Följden har ju blivit att Apan - vars ledning utnämnde sig själva till ekonomiska experter, sedan dopingkommunen öst in >10 miljoner per år sju år i rad varpå Apans "sparkonto" låg på 70 miljoner - nu har oerhört svårt att få fram pengar för dagliga räkningar.

Och Lill-Nisses Farsa och Forssell står där med mycket tunn plånbok när de ska fylla truppen.

De tog dock det kloka beslutet att kasta ut CryBert varpå en del spelare som vägrat lira för Apan så länge den fradga-leverantören var kvar, återvände. Dessutom har de sparkat så många primadonnor de kunnat.

Men deras inköp har inte imponerat. Nog märks det att de varit tvungna att botanisera bland andrasorteringen och köpa billigt, begagnat.

Men nu presenterar de 17-årige Philip Broberg från Öret, senast i riktiga AIK. Det är en duktig talang och det var duktigt att kunna övertala denne att komma till Apan. Ser spontant ut som en win-win eftersom Apan nog är den klubb i SHL där Broberg kan få ta störst ansvar, få mest speltid och utvecklas vidare innan han drar vidare till NHL, om allt går som det ska.

Detta eftersom Apans backuppsättning i övrigt måste bedömas som en av de sämsta i serien. Lita på att Broberg kan få växa ut rejält där.

Grattis, Broberg och grattis, Apan.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
UPPROP: MATA INTE TROLLEN YODA MARKLUND OCH FARBROR BARBRO 1.12

Dessa signaturer har, under olika namn (möjligen är det en bara en enda person), på olika hockeysidor i mer än tio års tid saboterat för oss som älskar och vill tala med andra om hockey. Nu räcker det!

Ett effektivt sätt att bekämpa internettroll är att nonchalera dem.

Om ingen kommenterar vad de skriver ger de till slut upp, och söker sig till andra sidor där de kan provocera för att lyckas skada, håna, och förolämpa andra i stället för att sabotera möjligheterna för oss att tala om hockey på ett vettigt sätt.

Jag ställer mig bakom aktionen för att stoppa dessa troll genom att:

1. Jag skriver under detta upprop (genom att kopiera hela detta inlägg och lägga in det som mitt svar inklusive att jag lägger till min egen signatur).

2. Om jag vill kommentera Skellefteå AIK, gör jag det på andra sidor än Skellefteå AIK:s sida, eller använder Hockeysnackets alternativa tråd för Skellefteå AIK (garanterat fri från Yoda och Barbro): https://www.hockeysna...eftea-aik/

3. Jag kommenterar inte något som trollen skriver, vare sig på Skellefteå AIK:s sida eller på andra sidor.

4. Upptäcker jag att någon, någonstans - även om det skulle vara på Skellefteå AIK:s sida - kommenterar något som trollen skriver, lägger jag in detta upprop som kommentar, för att informera dem om aktionen att inte mata trollen. Då väljer jag den senaste version jag känner till där vi som ställt oss bakom uppropet skrivet under.

5. För övrigt skriver jag ingenting alls på Skellefteå AIK:s sida. Inte ens om Yoda eller Farbror Barbro skrivit något vettigt, eftersom jag vet att kommunikation med dem ofelbart leder fram till att de kommer att skada, håna och förolämpa mig och andra.

Jag älskar hockey. Och jag vill gärna diskutera med andra som älskar hockey. Men jag vill inte att trollen Yoda och Barbro ska förstöra för oss andra

Sven Savage Luleå Hockey
Vombat Luleå Hockey
Osj02 Luleå Hockey
Dansbandswolf Luleå Hockey
bisterfinnen, Modo
KulaShaker, Brynäs
Rytter, Modo
Jaca, Björklöven
Zappaholic, Brynäs
Daddeh, Luleå Hockey
M.Lemiux, Luleå Hockey
Mike. F, Frölunda
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Mike.F: Strålande beslut!

Ja, när det gäller oss emellan köper jag förstås du är förbannad på mig när jag t ex döper om ditt lag till Fulunda. Fast jag återgick till Fröunda sedan ni slagit oss i semi, bara genom att vara bättre och helt utan fulspel.

Jättefint att du är med och vi ser alla fram emot bättre villkor för hockeydiskussion här på den virtuella läktaren Hockeysnacket! Då lägger jag in dig, tack!
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
bisterfinnen: Härligt! Dynastiföroreningen planerar nog komma med som exempel i en annan bok. Hur man kommunaldopar sig och raserar all ekonomi på ett fåtal år så att föroreningen går sportsligt åt helevte.
+3
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
M.Lemiux: Härigt! Varmt välkommen in i gänget:-)

Jag uppfattar att väldigt många av de som under åren brytt sig i att tala trollen tillrätta utan effekt nu hänger på och det blir trevligt att se hur de sitter isolerade och slösar tid på varandra:-)
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Litar på din uppfattningen om hans trevlighet och när det gäller firandet och det 25 000 kan man köpa en del - Luleå Hockey blev tydligen varnade förra året för samma sak, då utan böter, och nu blev det strängeligen tillsagda innan sista matchen.

Så det kan förstås försvaras, men du hoppade över den andra händelsen. Här har du en länk med information.

De citerade utalandena av herr Öst här anser jag vara åt helvete.

Vad tycker du? Är han trevlig i den position han har betalt för att sköta?
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
DansbandsWolf: Ja härligt att få ha Lassi och Berguven, två egna luleåpojkar med spaden - vakter som fått den finaste av utbildningar i landet:-)

På Apforum Nordkraft är de helt klara med att den trasige mannekängen och halvportionen inte duger utan drömmer våta drömmar om Ortio. Så har den klubben - med "vaktutbildning" begränsad till instruktionen "Ta pucken!" - havererat och det enda de hoppas på är köp, Köp, KÖÖÖÖÖP!
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Avd Töntar i förbundet.

Luleå Hockey får böta 25 000 eftersom man släppte ut åskådare på isen efter sista finalmatchen för att fira SM-gludet.

Det är Olof Östblom på förbundet som meddelar detta. Förra gången denne person kom ut ur förbundsgarderoben var det efter att Luleås Ronja Savolainen (har jag för mig att det var) kommenterat Damkronornas fiasko då de ramlade ur A-gruppen i VM med att "man får tänka på att de inte kunnat förbereda sig så bra".

Med följd att nämnde Östblom förklarade att "passar det inte kan hon sticka från Sverige och lira någon annan stans".

J-a gubbe!

För mig låter det misstänkt likt "jaså, det brinner i er flyktingförläggning? Ja, passar det inte kan ni sticka till er hemland!".

JÄVLA GUBBE!
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
UPPROP: MATA INTE TROLLEN YODA MARKLUND OCH FARBROR BARBRO 1.10

Dessa signaturer har, under olika namn (möjligen är det en bara en enda person), på olika hockeysidor i mer än tio års tid saboterat för oss som älskar och vill tala med andra om hockey. Nu räcker det!

Ett effektivt sätt att bekämpa internettroll är att nonchalera dem.

Om ingen kommenterar vad de skriver ger de till slut upp, och söker sig till andra sidor där de kan provocera för att lyckas skada, håna, och förolämpa andra i stället för att sabotera möjligheterna för oss att tala om hockey på ett vettigt sätt.

Jag ställer mig bakom aktionen för att stoppa dessa troll genom att:

1. Jag skriver under detta upprop (genom att kopiera hela detta inlägg och lägga in det som mitt svar inklusive att jag lägger till min egen signatur).

2. Om jag vill kommentera Skellefteå AIK, gör jag det på andra sidor än Skellefteå AIK:s sida, eller använder Hockeysnackets alternativa tråd för Skellefteå AIK (garanterat fri från Yoda och Barbro): https://www.hockeysna...eftea-aik/

3. Jag kommenterar inte något som trollen skriver, vare sig på Skellefteå AIK:s sida eller på andra sidor.

4. Upptäcker jag att någon, någonstans - även om det skulle vara på Skellefteå AIK:s sida - kommenterar något som trollen skriver, lägger jag in detta upprop som kommentar, för att informera dem om aktionen att inte mata trollen. Då väljer jag den senaste version jag känner till där vi som ställt oss bakom uppropet skrivet under.

5. För övrigt skriver jag ingenting alls på Skellefteå AIK:s sida. Inte ens om Yoda eller Farbror Barbro skrivit något vettigt, eftersom jag vet att kommunikation med dem ofelbart leder fram till att de kommer att skada, håna och förolämpa mig och andra.

Jag älskar hockey. Och jag vill gärna diskutera med andra som älskar hockey. Men jag vill inte att trollen Yoda och Barbro ska förstöra för oss andra

Sven Savage Luleå Hockey
Vombat Luleå Hockey
Osj02 Luleå Hockey
Dansbandswolf Luleå Hockey
bisterfinnen, Modo
KulaShaker, Brynäs
Rytter, Modo
Jaca, Björklöven
Zappaholic, Brynäs
Daddeh, Luleå Hockey
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Daddeh: Strålande, bra beslut, Daddeh! Redan nu har vi många på listan som vid många tillfällen påpekat dumheter av trollen, bara för att "tackas" med hån och förolämpningar samt raderingar alt. avstängningar.

När nu allt fler beslutar sätta trollen i kloster ökar möjligheterna för att vår kamp för fin och respektfull hockeykommunikation ska lyckas! Härligt!
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Noterar att Frölunda - med rätta - hyllas för att de nu vunnit Europamästerskapet igen, och uppfattas som historiskt bäst i Europa eftersom de nu lyckas vinna tre gånger: 2016, 2017 och 2019.

Själv gör jag reflektionen att de nu är lika bra som Luleå, som vann 2013, 2014 och 2015.

Nej, just det. 2014 vann vi inte, Vi förlorade på straffar mot JYP, som blev mästare. Och varför förlorade vi?

Därför att Luleå i slutspelet saknade vår då överlägset största stjärna - Linus Klasen - som haft en fantastisk säsong i Elitserien och var landets största stjärna. Ingen tvivlar på att med Linus Klasen i laget hade vi utan vidare vunnit mot JYP.

Men varför var inte Linus Klasen med?

Därför att gnomen Mårts - som då helt sjukt hade uppdraget som förbundskapten för Tre Kronor - tvingade Linus att delta i en Koskenkorva Kupp eftersom
gnomen Mårts förklarat för Linus att deltog han inte, skulle han strykas på listan för alla VM och OS framöver.

Men... var det inte det år då Svenska Hockeyförbundet hade kommit överens med Elitserien att svenska spelare som matchade i Europamästerskapet INTE skulle behöva spela Koskenkorvakupper?

Jodå. Och det accepterade gnomen Mårts varje gång det var någon Koskenkorvakupp. Med ett undantag: han tvingade dit Linus Klasen när Europamästerskapets slutspel skulle avgöras.

Men vad gjorde förbundet? Och vad gjorde media? Mårts bröt ju mot den order han fått?

Det sket förbundet i. Och det sket media i. Det var ju "bara" Luleå som drabbades.

Detta om Europamästerskapet. Igen-kligen skulle Luleå ha vunnit tre år i följd.

Vilket tar oss över till gnomen Mårts. Hans behandling av Linus Klasen var inte unik. Så där körde han med Linus Omark också, och Limpan valde till slut att offentligt förklara att i fortsättningen tackade han nej till gnomen Mårts Tre Kronor.

Men våra Linusar var inte ensamma. Gnomen Mårts var så extremt oskickligt att han kom på kant med alla NHL-svenskar och till slut vägrade samtliga från NHL att komma till VM, ja, de svarade inte ens på telefon när gnomen Mårts ringde.

Gnomens vedervärdiga styre höll på ett antal år och efter den perioden skulle han naturligtvis sparkas, eftersom han skött sig så dåligt och misslyckats i varje mästerskap.

Men tyvärr inträffade twinsen Sedin. Vancouver hade åkt ut och twinsen kom på att OK, då åker vi till VM. De kom, de fick ordning på Tre Kronor, och mer eller mindre självständigt tog de Sverige till VM-Glud.

Och den trista effekten var att precis efter VM, när gnomen Mårts skulle sparkas, hade inte förbundet mage att sparka den inkompetente. Så han fick kontrakt för en period av några år ytterligare, och blev en av de som varit förbundskapten längst för Tre Kronor.

En tid, då han helt förstörde Tre Kronor.

Samtidigt som OS-bossen Reinebo lurat förbundet att om ni inte ger Porka-Bork fria händer att förstöra damlandslaget drar vi in OS-stödet. Varpå Porka-Bork under en period av flera år körde damlandslaget i botten, varpå olympiska kommittén drog in stödet med motiveringen att "de är ju i botten".

Ja. Gudars skymning vilka svarta år det var för svensk landslagshockey.

Nu är den över, med för damkronorna kommer det att ta lång tid att bygga upp laget igen. Eftersom flera av de bästa spelarna lagt ned hockeyn, och damspelarna som lirar i ekonomisk motvind, tappat det viktiga OS-stödet.

För herrhockeyn ser det bättre ut. Eftersom den vidrige gnomen Mårts änk-ligen är borta ställer NHL-spelarna upp igen. Just nu pågår VM och nästan alla NHL-svenskar som är oskadade och kan - kommer och spelar för Tre Kronor.

Det gläder oss.

Men vi ska inte glömma och vi ska inte förlåta att de ansvariga för organisation av svensk landslagshockey tillät dessa vidriga herrar - gnomen Mårts och PorkaBork - att förstöra så mycket under så många år.

Och märk väl: dessa ansvariga sitter fortfarande kvar. Med fina löner och gratis "representationsmiddagar".

I mina informella ögon har vi följande lista över Europamästare:

2013 Luleå Hockey
2014 Luleå Hockey
2015 Luleå Hockey
2016 Frölunda
2017 Frölunda
2018 JYP
2019 Frölunda

Luleå och Frölunda har dominerat på europeisk nivå. Och det skulle inte förvåna mig det minsta om ett av dessa två lag står som vinnare i början av februari 2020. Jag tror det blir Europas nordligaste topplag som tar tillbaka mästerskapet.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Zappaholic: Underbart, tack, Zappaholic! Nu håller vi på med att bygga upp en mäktig samverkan och när vi alla avstår från att mata trollen kommer de att tyna bort och vi blir alla vinnare:-)
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jaca: Välkommen till gänget, Jaca! För varje som skriver på, desto mer känner jag hur trollen isoleras utan föda. Och det känns ljuvligt!
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
UPPROP: MATA INTE TROLLEN YODA MARKLUND OCH FARBROR BARBRO 1.07

Dessa signaturer har, under olika namn (möjligen är det en bara en enda person), på olika hockeysidor i mer än tio års tid saboterat för oss som älskar och vill tala med andra om hockey. Nu räcker det!

Ett effektivt sätt att bekämpa internettroll är att nonchalera dem.

Om ingen kommenterar vad de skriver ger de till slut upp, och söker sig till andra sidor där de kan provocera för att lyckas skada, håna, och förolämpa andra i stället för att sabotera möjligheterna för oss att tala om hockey på ett vettigt sätt.

Jag ställer mig bakom aktionen för att stoppa dessa troll genom att:

1. Jag skriver under detta upprop (genom att kopiera hela detta inlägg och lägga in det som mitt svar inklusive att jag lägger till min egen signatur).

2. Om jag vill kommentera Skellefteå AIK, gör jag det på andra sidor än Skellefteå AIK:s sida, eller använder Hockeysnackets alternativa tråd för Skellefteå AIK (garanterat fri från Yoda och Barbro): https://www.hockeysna...eftea-aik/

3. Jag kommenterar inte något som trollen skriver, vare sig på Skellefteå AIK:s sida eller på andra sidor.

4. Upptäcker jag att någon, någonstans - även om det skulle vara på Skellefteå AIK:s sida - kommenterar något som trollen skriver, lägger jag in detta upprop som kommentar, för att informera dem om aktionen att inte mata trollen. Då väljer jag den senaste version jag känner till där vi som ställt oss bakom uppropet skrivet under.

5. För övrigt skriver jag ingenting alls på Skellefteå AIK:s sida. Inte ens om Yoda eller Farbror Barbro skrivit något vettigt, eftersom jag vet att kommunikation med dem ofelbart leder fram till att de kommer att skada, håna och förolämpa mig och andra.

Jag älskar hockey. Och jag vill gärna diskutera med andra som älskar hockey. Men jag vill inte att trollen Yoda och Barbro ska förstöra för oss andra

Sven Savage Luleå Hockey
Vombat Luleå hockey
Osj02 Luleå Hockey
Dansbandswolf Luleå Hockey
bisterfinnen, Modo
KulaShaker, Brynäs
Rytter, Modo
+2
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Rytter: Mycket klokt och mycket välkommen, Rytter! När diverse vägar inte fungerat får vi nu se om bristen på föda lyckas! Om de, som har huvudsyftet att jäklas och irritera andra, inte irriterar någon, får vi se hur länge de ids sitta isolerade i apgrottan och klia varandras ryggar bara, medan alla andra skiter i dem:-) Jag lägger in uppdatering med din underskrift. Tack!
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
KulaShaker: Härligt, KulaShaker, välkommen! Ju fler vi blir, desto större chans att vi lyckas och städar upp den virtuella läktaren från vilken vi följer vår kära hockey före, under och efter matcher:-)
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peter: Du har rätt - och det är just det som är meningen.

Det är ju en väl etablerad princip på internetforum att nonchalera troll, som svälter ihjäl när de inte blir matade. Men det kräver att alla är med och därefter brukar det räcka med en uppmaning "MATA INTE TROLLEN!" när någon - t ex en ny skribent - gör det.

Sedan det nuvarande uppropet presenterades är avsikten att inta nämna dem och deras sida, förutom då att uppdatera med uppropet i syfte att det ska bli känt och att fler ska hänga på. När tillräckligt många gjort så, blir de utan föda.

(Kan lägga till att vid flera tillfällen senaste åren har jag kört >6 månader utan att ens titta på Apsidan och därför inte skriva ett dugg om vad de hållit på med. Men när jag kollat läget där har förstås angreppen på Luleå fortsatt, men i mycket högre omfattning har de gått Bananas mot Pölsan och MooDoo, eftersom sådana supportrar gjort inlägg på apsidan. Ska det lyckas att isolera trollen är det nog nödvändigt att få spridning och stöd för uppropet alltså)

Vi tycks överens, alltså. Skriver du under?
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
UPPROP: MATA INTE TROLLEN YODA MARKLUND OCH FARBROR BARBRO 1.05

Dessa signaturer har, under olika namn (möjligen är det en bara en enda person), på olika hockeysidor i mer än tio års tid saboterat för oss som älskar och vill tala med andra om hockey. Nu räcker det!

Ett effektivt sätt att bekämpa internettroll är att nonchalera dem.

Om ingen kommenterar vad de skriver ger de till slut upp, och söker sig till andra sidor där de kan provocera för att lyckas skada, håna, och förolämpa andra i stället för att sabotera möjligheterna för oss att tala om hockey på ett vettigt sätt.

Jag ställer mig bakom aktionen för att stoppa dessa troll genom att:

1. Jag skriver under detta upprop (genom att kopiera hela detta inlägg och lägga in det som mitt svar inklusive att jag lägger till min egen signatur).

2. Om jag vill kommentera Skellefteå AIK, gör jag det på andra sidor än Skellefteå AIK:s sida, eller använder Hockeysnackets alternativa tråd för Skellefteå AIK (garanterat fri från Yoda och Barbro): https://www.hockeysna...eftea-aik/

3. Jag kommenterar inte något som trollen skriver, vare sig på Skellefteå AIK:s sida eller på andra sidor.

4. Upptäcker jag att någon, någonstans - även om det skulle vara på Skellefteå AIK:s sida - kommenterar något som trollen skriver, lägger jag in detta upprop som kommentar, för att informera dem om aktionen att inte mata trollen. Då väljer jag den senaste version jag känner till där vi som ställt oss bakom uppropet skrivet under.

5. För övrigt skriver jag ingenting alls på Skellefteå AIK:s sida. Inte ens om Yoda eller Farbror Barbro skrivit något vettigt, eftersom jag vet att kommunikation med dem ofelbart leder fram till att de kommer att skada, håna och förolämpa mig och andra.

Jag älskar hockey. Och jag vill gärna diskutera med andra som älskar hockey. Men jag vill inte att trollen Yoda och Barbro ska förstöra för oss andra

Sven Savage Luleå Hockey
Vombat Luleå hockey
Osj02 Luleå Hockey
Dansbandswolf Luleå Hockey
bisterfinnen, Modo
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
bisterfinnen: Strålande, stort tack! Jag kopierar åt dig, så att vi presenterar de som är med för att övertyga fler:-)
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Lite under radarn har Apan köpt in en assisterande tränare. Ingen kanon, förstås, eftersom Apan måste vara rädd om pengarna nu när de strax får meddela att de backat mer än tio miljoner årligen tre år i rad och på senaste åren varit tvungna att ta kortfristiga lån till hög ränta för att sköta de löpande betalningarna.

Nej, det är som för spelarköpen mer av typen andrasorteringen de köper från när de nu presenterat Stefan Hedlund som ersättare för CryBert.

Vem är då Stefan Hedlund? Född i Luleå, uppvuxen och första hockeyn i Piteå samt senare Brooklyn och Norge men ingen framstående spelarkarriär.

Gick direkt från spelare till huvudtränare för Pites Div-2-junisar och sedan Div-1 lag, innan han blev huvudtränare för Luleå Hockeys A-junisar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017.

Därefter blev han huvudtränare för Zugs B-lag i NLB ett år, och senaste året har han först varit assisterande för Zugs A-lag innan han flyttades till att bli ansvarig för spelarutveckling.

Ungefär det ovanstående är vad som berättas om Hedlund i diverse tidningar och Forum. Med två undantag:
• ApPravda Norran
• Apans officiella hemsida

På dessa båda platser påtalas förutom att han varit i Zug (där man hoppar över att kommentera att han flyttas från uppgiften som ass) att han varit spelare och tränare i Piteå.

Men att han är född i Luleå, att han spelat i Luleå att han varit huvudtränare för Luleås J20-juniorer i hela tre säsonger till för två år sedan - det "glömmer" man att nämna.

Men vem är förvånad? Det här är ju typiskt för hur sekt-Apan agerat hela tiden. Man "glömmer" att nämna allt som kan uppfattas som positiv Luleå-information. Man blundar för allt som har med Luleå att göra för att på något vis hoppas att läsarna får för sig att "Luleå inte finns". Skriver man om Filip Gustafsson så nog fan klistrar man på honom Skellefteåstämplar överallt och så vidare.

Det måste vara svårt att vara så avundsjuk, för att inte säga svartsjuk.

Men allt är bara så typiskt för sekten förstås. Och vi andra skrattar.

Undrar om det blir någon ordning på Apan i framtiden? Om de skärper sig, växer ur blöjorna och blir en normal hockeyklubb? Det finns ju vissa förutsättningar nu, när så många från huligansektenens hårda kärna försvinner, medan Apan kollapsar på alla håll. Aplasse försvann och nu försvinner Näsan. CryBert försvann. Nordlund försvinner. Fläskberget försvinner.

Det är väl ApPea och mummelklockare som återstår av den hårda kärnan av Luleåförnekande sektapor - fast ApPea ryktas vara på väg bort - och så förstås de nyttiga idioter (rysk spionterm) som sprider Apsanningar på Apans hemsida och på ApPravda Norran.

Det här är ju som i gamla Sovjetunionen där de retuscherade bort partipampar från gamla fotografier, sedan de avrättats eller kommit i onåd på annat vis, som ville man "skriva om historien".

Samma Apsanningar men i olika tappningar.
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
DansbandsWolf: Härligt att du är med, broder!

Nu satsar vi på att isolera trollen så får vi se hur länge de står ut med att snacka skit med varandra bara.

Och ju fler som är med, desto effektivare kommer det att fungera. Daddeh var ju spontant tveksam, men förhoppningsvis kommer han med för att hjälpa oss. Kom med du också, Daddeh!

Och naturligtvis hoppas vi att inte bara vi Luleå Hockey-supportrar hänger på kampen mot de maligna trollen utan ser gärna att supportrar av andra klubbar skriver under och hjälper till att göra kampen mot skitsnackarna så effektiv som möjligt:-)
+1
Kommentera

Luleå HF > Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Daddeh: Jag förstår hur du tänker, eftersom jag agerat på det viset i många år: lyfta fram fakta, för att vederlägga apmonstrumens lögner. Men de skäms inte, utan blir bara glada över uppmärksamheten. Och fortsätter likadant år efter år efter år.

Och dessutom: det finns andra inklusive några moderatorer som inte ids läsa på någondera sidan utan vid flera tillfällen påstått att "det är samma skit på Apsidan som på Luleå Hockeysidan". Ett horribelt påstående förstås, som bara speglar att de inte läst vad som skrivs, men jag är hjärtligt trött på att höra sådant dravel.

Själv är jag spyless på att slösa tid på sådana knäppgökar. Tycker att vi kan ägna tiden åt viktigare saker.

Om ingen bryr sig i vad de skriver kommer Apsidan så småningom bara att innehålla skit från apa 1 och skit från apa 2. Och när de inte får några reaktioner från andra och inte får såra, förolämpa, håna och hata andra får de ingen näring.

Häng på uppropet, Daddeh, och testa detta något år åtminstone så får vi se effekten. Ju fler som hänger på, desto effektivare blir det och desto större chans har vi att lyckas.
+2
Kommentera

·