1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

484915 inlägg · 4079 ämnen

Följande fel har inträffat:

Inlägget finns inte

Forum

2711839 · »


Sidan uppdateras nu automatiskt med de nya inlägg som skrivs.


Sv: Silly season
Det är väl några NHL-datum där mellan 1-15 juli det brukar komma loss några. Man kan ju se bakåt i tiden på EP när de skrev på. Blir ändå inte lika mycket F5 som förut.
Kommentera

Sv: Silly season
Tarasov: Dimridåer från rykande BÖMBER menar du? för att de ska få äta sill i fred :-)
Kommentera

Sv: Silly season
Costanza:
Misstänker att det återigen blir en klassisk midsommarvärvning. Hägg kanske t.o.m. en bomb.

Hägg plus VO
Kommentera

Sv: Silly season
Costanza:
Men han har lirat med Norlinder.
Och känner sig hemma med Lumberjacks.
ALLTID +
Kommentera

Sv: Silly season
Silly: Är inte lika Silly nuförtiden. Ser att Big Sam drog till DEL2 när de skulle lirat i Laval samma säsong. Var väl nedstängning därborta gissar jag.
Kommentera

Sv: Silly season
Om någon är med på det relativt nya plattformen Threads så är Tellan där och brukar alltid svara om man frågar ngt. Anonym frågade om är det hockey målisen M.T som spelat shl? Jag svarade att ja både SHL, NHL och landslaget men hans största merit var när han gjorde en säsong med MoDo. Han svarade med ett skratt och "praise him"
Kommentera

Sv: Silly season
Costanza:
Bra scoutat.. !
Jag fattar att Hinken bollar lite med dig också i mellanår .... Ett tränat öga. 😉
Kommentera

Sv: Silly season
Kan backen Corey Schueneman vara ett spår tro. UFA och senast i Col. Eagles. Lirat med Big Sam.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
SKiLMY:
8. Hägglunds Arena (Modo) Betyg: 3 av 5 plus
– Kul att de är tillbaka. Vi har spelat många roliga matcher förr i tiden, när vi mötte dem i SM-final och i några slutspelsbataljer. Det var en rolig stämning. Det är en bra arena som är jättefint belägen. Suveräna förutsättningar i arenan och runt omkring
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K: vad tycker han om hägglunds då?
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Rytter:
Jag säger inget om just Leksands avdrag. Jag öppnar upp för att det inte behöver vara fel det är det enda. Jag har ingen insyn i hur betongplattan eller träningsanläggningen ser ut men kan mkt väl se att det skulle vara ok beroende på omständigheterna.

Det du gör nu är googla lite och be mig argumentera, sen klipper du lite från skatteverkets rättsliga vägledning som inte alls säger emot mig.

Hur man finansierar ett inköp har inget att göra med hur man väljer att göra avdrag för detsamma att göra.

I den rättsliga vägledningen som du hämtat dina klipp från står följande i början av avsnittet.

Vissa ändringsarbeten på en byggnad ska behandlas som utgifter för reparation och underhåll. Villkoret är att de kan anses normala i den skattskyldiges näringsverksamhet. Hit räknas inte åtgärder som innebär en väsentlig förändring av byggnaden (19 kap. 2 § IL).

Att utföra arbeten betongplatta och sarg i en träningsanläggning får anses vara normalt eftersom det isytan tjänar hockeyverksamheten. Vilket får anses vara föreningens näringsverksamhet. Någon väsentlig förändring av byggnaden bör heller inte ha skett. Sen är använder lagtexten uttrycket får här vilket antyder en frivillighet så de kan välja att lägga det på avs om de vill men det har valt att ta kostnaden direkt. De kan säkert ha goda skäl till det. Något åt det hållet kan resonmanget ha gått.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Tarasov:

Vem har hävdat att de fuskat? Jag säger bara att jag tycker det är märkligt att man kan direktavskriva 12m och säga att det är anledningen till underskottet på 10m. Därför är jag intresserad att veta hur det löst detta. Speciellt märkligt tycker jag det blir ifall man valt att direktavskriva 12m men samtidigt lånat pengar till detta, tycker detta verkar vara ett märkligt förfarande eftersom det finns en fördel att amortering och avskrivning går hand i hand.

Du hävdar att det inte är konstigt med ett direktavdrag på 12m, så då får du ju faktiskt argumentera mot skatteverkets riktlinjer och förklara varför det inte är några konstigheter alls att man gör detta.

Kan tycka att det är märkligt att man med begränsad kunskap kring vad de gjort för ombyggnationer och standard höjande åtgärder hävdar att det inte är några konstigheter alls.

" Avdrag medges inte såsom för reparation och underhåll om arbetena med hänsyn till omfattning och karaktär är så genomgripande att de framstår som ett led i en ombyggnad."

"Ett dyrare materialval vid ett byte eller reparation av viss utrustning innebär i princip att merkostnaden hänförs till förbättring. Omedelbart avdrag får göras motsvarande vad det skulle ha kostat att utföra arbetet med användning av ursprungsmaterialet (jfr prop. 1969:100 s. 25).

I RÅ 1952 Fi 896 byttes en kakelugn ut mot en centralvärmeanläggning. Reparationsavdraget begränsades till en beräknad kostnad motsvarande reparationen av kakelugnen och andra uppvärmningsanordningar (jfr även RÅ 1941 Fi 144, RÅ Aa 135/82 och RÅ 1986 ref. 115)."

"I RÅ 1977 ref. 85 hade yttre träpanel på ett bostadshus bytts ut på grund av slitage. Fastighetsägaren hade beklätt väggarna med kalksten i stället för att sätta upp ny träpanel. Dessutom hade husets sockel och grund förstärkts, men detta bedömdes inte innebära att utbytet av väggbeklädnad skulle betraktas som något annat än reparation. Högsta förvaltningsdomstolen fann att avdraget för åtgärden skulle begränsas till den beräknade kostnaden för en panel av ursprungligt eller likvärdigt material."

Exempel på åtgärder där ett omedelbart avdrag ska begränsas i förhållande till en ordinär åtgärd är:

byte av träfasad till dyrare fasad av sten eller tegel
byte av ett enklare plåttak till ett dyrare tak av tegelpannor
byte av plastmatta till dyrare golv av massivt trä eller parkett
byte av plastmatta i våtutrymme till dyrare åtgärder i samband med läggning av sten eller kakel
byte av moderna elradiatorer och varmvattenberedare till ett vattenburet bergvärmesystem för varmvatten och värme
byte av vattenradiatorer till vattenburen golvvärme.

Utvidgade reparationsbegreppet:

"Vissa ändringsarbeten på en byggnad ska behandlas som utgifter för reparation och underhåll. Villkoret är att de kan anses normala i den skattskyldiges näringsverksamhet. Hit räknas inte åtgärder som innebär en väsentlig förändring av byggnaden" -

Här kan man ju t.ex inte bygga ut och öka ytan eller lägga till en extra våning eller förändra byggnaden, utan det handlar om att återställa byggnaden.

"Omfattande renoveringsarbeten på en byggnad, som i första hand betingats av omfattande renoveringsbehov och endast i mindre utsträckning motiverats av befintliga eller nya hyresgästers krav avseeende utformningen av lokalerna, har inte ansetts vara normala ändringsarbeten (HFD 2012 ref. 15)."

"Ändringsarbeten i lägenheter för bostadsändamål i form av installation av pentryn i 386 studentrum respektive utgifter för ombyggnation av gemensamhetskök och matsal till 24 lägenheter med badrum och pentry har inte ansetts utgöra sådana normala ändringsarbeten som omfattas av det utvidgade reparationsbegreppet (HFD 2022 not. 2)."
Kommentera

Sv: Silly season
Det blev Ravensburg Towerstars i DEL2 för EJK!
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Rytter:
Hur Leksand gjort bedömningen har jag ingen aning om, däremot tycker jag det är lite märkligt att man med begränsad kunskap på området hävdar att de fuskat.

Ja rent pincipiellt kan en fastighet vara undervärderad i bokföringen och skrivas upp, samtidigt som man gör ett direktavdrag med stöd av regeln gällande det utvidgade reparationsbegreppet.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Tarasov:

Fast om man totalrenoverar en byggnad/bygger ut/bygger nytt så är det ju svårt att argumentera för att det inte höjer värdet eller är en standardförbättring eller? Så hur ska man få detta till direktavskrivning?

Nej man kan inte se det rakt av, men skulle vara intressant att se ifall tillgångarn och värdet på byggnaderna har ökat, har man bokfört värdeökningen så talar detta för att kostnaden ska skrivas av, då har ju det man gjort skapat ett ökat värde.

Har dom dessutom lånat pengar för att göra förbättringen så är det ju dumt att inte skriva av kostnaden över flera år. Att amortera på ett lån skapar ju ingen kostnad bokföringsmässigt utan det är avskrivningen som gör det. Då får dom ju effekten att amorteringen kommande år inte kan göras med oskattade pengar och de har en avskrivning som matchar amorteringen. Ofta vill man ju att amortering och avskrivning så gå så mycket hand i hand som möjligt.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Rytter:
Det handlar inte om beloppets storlek utan snarare om vad man kan göra har sett stora belopp omfattas av det och inget du kommer kunna utläsa av en årsredovisning.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Rytter: Fattade som sagt aldrig hur de gjorde ett i princip nollresultat året innan, men spenderade ändå klart mer pengar på truppen ifjol. Det kan knappast i skenet av det varit någon chock att man gick rejält back, även om såklart det usla sportsliga resultatet gjorde det värre.

Undrar om inte AIK gjorde det bättre bytet där mellan Maione och Pooley. Får man ordning på Pooley och ger honom en bra center lär han göra väldigt många mål.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Gavelo:

En dålig bortförklaring helt enkelt.

För att få in 8.5m så kan man ju enkelt räkna vad det innebär.

Säg att det kostar 400kr i snitt per biljett (vilket är högt räknat då ståplats är billigare).

Då behöver de alltså få in ca 21500 åskådare extra.

Även om de hade gått hela vägen med max matcher hela vägen i slutspelet så hade det nog inte räckt. Många av åskådarna har säkert säsongskort där slutspel är inräknat.

Dessutom drar ju ett långt slutspel kostnade i form av resor, bonusar mm. Så även kostnadssidan ökar ju.

Så budgeten och kostnadskontrollen måste ha varit helt bristfällig. Man kan inte räkna med final utan får kanske budgetera med 4 matcher i slutspel och allt över det är en bonus.

Då styrelsen säger "dålig kostnadskontroll och kostnader de inte känt till" så undrar jag ifall de haft kontrakt med sign-off som de missat lite kring och dykt upp nu när schilkey, Pooley mfl lämnade.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Tarasov:

Är tveksam att en sådan omfattande renovering/nybyggnation på 12m går under utvidgade reparationsbegreppet.

"För de utförda reparationer och underhåll som medför en värdehöjande standardförbättring medges inte direktavdrag"

Detta är främst avsett för att reparera/underhålla saker som går sönder, säg att ditt hyreshus har bergvärme och pumparna går sönder, eller ventilationen havererar. Då kan man fixa detta och göra direktavdrag.

Men ifall man i samma hyreshus konverterar från direktverkande el till bergvärme är det en kostnad som ska skrivas av då det höjer värdet och förbättrar standarden.

Det enda jag tycker låter märkligt är att Leksand kommunicerar att resultatet beror på detta (annars hade man varit 2m plus). Känns som en sak man kan säga för att inte skylta helt med vart förlusten har uppstått och flytta lite fokus. Speciellt eftersom stora delar av kostnaden borde tas upp för avskrivning.

Ska kolla deras redovisning när den finns tillgänglig och jämföra med tidigare år.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Rytter:
Det som kan motivera att det blir ett direkt avdrag är att det faller under det sk. ”Utvidgade reparationsbegreppet”. Men det är mkt om och men. Utgångspunkten får vara att Leksand inte gjort medvetet fel här.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K:

Spelar egentligen ingen roll ifall man bygger nytt eller renoverar när det kommer till avskrivningar. De höjer ju värdet på tillgången och förlänger livslängden så den kostnaden ska skrivas av och inte direktavskrivas.

Om jag äger ett hyreshus och gör stora investeringar som byta av tak, byte av fönster, byte av stammar osv, så ska dessa kostnader inte direktavskrivas utan skrivas av år för år.

Men själva pengarna betalas ju under verksamhetsåret och påverkar kassa/likviditet eller finansieras genom ökat lån, men kostnaderna fördelas över flera år enligt avskrivningar.

Är ju ingen expert på detta utan pratar mer generellt hur det ska bokföras, sedan finns det säkert verktyg att använda för att trixa med detta.

Har svårt att se att Leksand tog 12m ur egen kassa för att finansiera detta, man brukar inte vilja bränna alla sina likvida medel, utan det mesta talar för att man lånade upp / utökade lånet med kommunen som borgenär för att finansiera detta.

Detta kan man säkert luska ut i årsredovisningen när den finns tillgänglig och jämföra med tidigare år. Då kan man kolla ifall man ens hade kassa på över 12m för att finansiera detta och jämföra hur kassan förändras från förra år till detta, samt kolla på lånen för att se ifall denna post har ökat jämfört med föregående år.

Är så glad att vi amorterar på vår arena, 7.5m mindre i lån borde göra att vi får ca 500-600 tkr mindre i årlig ränta.

Är glad att vi har Widebro och andra stjärnor som styr klubben.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K:

Det bästa jag har hört på länge! 🤣🤣🤣

" Men vi brukar skoja och säga ”är det halloween här? För alla har klätt ut sig till tomma stolar”. Det var ofta känslan, att energin inte fanns när man kom till Gävle"
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Tarasov: Junland gillade inte plywood arena och Brynäs hak...

14: SCA Arena (Timrå) Betyg: 1 av 5 plus
– Här bör de göra någonting åt det mesta. Det är ganska gammalt, inga jätteomklädningsrum. Träigt och tråkigt. Tur att de har spelat bra hockey, för det har väl värmt i arenan. Jag gillar den inte.

Och de har en ”bur” för bortasupportrarna.

– Ja, det också. Helt vedervärdigt. Ingen favorit.


13. Monitor ERP Arena (Brynäs) Betyg: 2 av 5 plus
– Jag förstår att folk kan blir arga nu. Linköping drar givetvis inte flest supportrar till Gävle, det förstår jag också. Men vi brukar skoja och säga ”är det halloween här? För alla har klätt ut sig till tomma stolar”. Det var ofta känslan, att energin inte fanns när man kom till Gävle. Det kan ha berott på oss i Linköping eller så var det så för fler klubbar. Men det var ingen arena jag tyckte det var kul att komma till, det var ganska dött.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Padrone78:
Fö steg vår spelarbudget under säsong. Då är årets budget något högre än jag trodde. Vi bör ligga någonstans mellan 55-57.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Gavelo: Det är ju uppenbart att JW driver klubben som ett företag och gör en realistisk budget som klubben sedan följer. Som det ska vara.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Padrone78: Ja, den där borgen från kommunen känns tveksam. Det är inte första gången man är ute på hal is i den kommunen.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Padrone78: Inte bara Leksand.
Vet att det diskuterats men det är anmärkningsvärt när man hör Björklövens nya tillförordnade VD skylla stora delar av årets resultat på vikande biljettintäkter för att laget ”gick dåligt”
Visst gör inte Björklöven sin bästa säsong och nog kan det finnas en sanning i att man haft mindre publik, men att stora delar av 8,5milj skulle komma från minskad publik är inte ens nära hela sanningen.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K: ja, som redan beskrivits i tråden så är det inte ok att göra en direktavskrivning utan det ska skrivas av på 50 år. Something is rotten in the state of Leksand …


Sen måste jag bara skänka en fundersam tanke på vad för krav på affärsmannaskap och respekt för pengar som ställs från Kommunen i såna här frågor. Lite som Lyxfällan och föräldrar som gör sina barn björntjänster genom att swisha pengar för att täcka upp gap i ekonomin där barnet inte tar vuxenansvar…
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Padrone78: Med tanke på att de renoverades betongplattan och sargen på träningsrinken på 12 miljoner skulle jag gissa att det handlade om ett nytt lån, men vad vet jag...

Det blir intressant att höra om de verkligen tagit hela kostnaden på ett år, eller om det var ett försök att vilseleda att man gick rejält back.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K: Sedär, svart på vitt!
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K: Nu är jag inte insatt och vet. MEN, jag skulle gissa att banken gett dem bättre ränta, (dvs sänkt OPEX), då kommunen går in och borgar för ytterligare 10 MSEK. Det innebär inte att de lånat upp ytterligare 10 MSEK, utan att de går in som borgenär för redan befintliga lån och därigenom får de kanske ner räntan 1-2 %, dvs 100-200 TSEK lägre OPEX.

MEN, det kan ju också vara såsom ni beskriver att de belånat ytterligare 10 MSEK och kommunen går in och borgar.

Oavsett går det apdåligt ekonomiskt för LIF.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K: De verkar dessutom ligga efter gällande underhåll av hallen.

► Byte av kompressorer till hallarna för energibesparing i såväl fjärrvärme som el. Belopp: 5–7 miljoner kronor. Status: skulle ha åtgärdats i sommar, men investeringen är skjuten på framtiden. Kompressorerna helrenoveras i stället.

Källa: Leksands IF:s ansökan till Leksands kommun (den 30 januari 2023) om utökad borgen på banklånet hos Leksands sparbank. Kommunen utökade borgen från 8 till 18 miljoner.

MoDo amorterade alltså 7,5M, medan Leksand lånade 10 samtidigt som man har minst sju miljoner kvar att investera i som man skjutit på framtiden.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Gavelo: Vi gjorde betongplattan och sargen och hela den biten i träningsanläggningen, det gick väl på ungefär 12 miljoner kronor i år. Så klart att det är mycket pengar för oss när vi är i en fas att bygga upp våra lag och etablera oss på en hög nivå.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Rytter: Jag läste bara artikeln från tidningen, det kan ju likaväl vara journalisten som svänger med fel ord, det skulle inte vara första gången det händer.
Kommentera


Sv: Silly season
Byss: vet ju aldrig men... hinken sa ju bara beslutet skulle bli akut om nån av de 2-3 andra namnen skulle vilja ha svar asap. Annars verkade de ha tålamod med huvudspåret. Hoppas!
Kommentera

Sv: Silly season
grimiss: vill också absolut helst ha in Hägg! Men börjar tvivla när det svajar fram och tillbaka. Han går ut i tidningen och säger att han avvaktar. HN säger att han troligen fixar nytt NHL-kontakt. Och sist så kommer hinken ut och pratar om 2-3 namn som han har på g. Jag tror tyvärr det inte blir nått med Hägg, men jag hoppas jag har fel!
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K:

Inte bara tjänstefel utan ett brott mot bokföringslagen.

Byggnader skrivs av på mer än 5år, det är främst maskiner och liknande som ligger på 5år.

Byggnader brukar ha 50år som avskrivning dvs 2% per år.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Rytter: Jo, det vore tjänstefel av ekonomerna om man skriver av någonting sådant på ett år. Minst fem år och sannolikt mer, vilket gör att max två miljoner belastar årets resultat.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Gavelo:

Fast det låter konstigt, om man bygger en träningsanläggning så borde den skrivas av.

Dvs bara för att den kostade 12m så belastar den inte årets resultat med 12m, då byggnader är en tillgång och har ett värde som ska skrivas av under flera år.

Låter märkligt.
Kommentera

Sv: Silly season
Byss: eh jag vill ha hägg!! Fan ska dom hålla på och skriva kontrakt med han för haha
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Framnäs: ja vafan? Kom igen hinken ?
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K:

Jag löser det, fullständig stringens om någon rekommenderar mig in i nämnden.

Kommer dock inte ta ansvar för Österberg bedömningar ute på isen, men kan försöka tala honom till rätta.

Tar gärna med mig Ove som bollplank när det börjar blåsa...
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Gavelo: Investeringar i fast engendom såsom anläggningar påverkar inte resultaträkningen, det är en fråga för balansräkningen
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K: Hellkvist lär väl kostat med tanke på hur allt utvecklat sig.
Men ja, att Modo gör ett så starkt resultat är otroligt starkt, faktiskt anmärkningsvärt bra.
Videbro är nog kanske en av det viktigaste personerna Modo som organisation plockat in sedan 90 talet
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Gavelo: Helt klart känns det som en hund är begraven. Varför minskar de budgeten om de i praktiken går plus?

Jag tror vi är en av få klubbar som går plus.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K: När det gäller Leksand så vet man aldrig, men 10 för betongplatta etc är ändå helt i linje med prisbilden.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Gavelo: Får jag gissa så går man ändå med vinst, då inflationen gör att en svag vinst ändå är snudd på förlust.
Tur att vår ledning inte är så lättlurade
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Gavelo: För att avhandla, Modo bygger ny ljudanläggning i arenan, detta kommer synas på nästa års resultat.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Gavelo: Nja, känns som en sanning med modifikation.
Kommentera

2711839 · »