Brynäs IF

712682 inlägg · 7953 ämnen

Brynäs J20

1702217 · » Till forumet


Sv: Brynäs J20
Peja: Tack för rapport! Ser ut som om AIK fick möta ett argt Brynäs efter förlusten mot Dif..;-)
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Helgens J20-resultat:

Djurgården - Brynäs 3-0
AIK - Brynäs 4-11

Två matcher i Stockholm, men uppenbarligen två helt olika resultat. Märkligt nog ligger AIK före DIF i tabellen, som leds av Brynäs.

Lööke gjorde 3+2 mot AIK, Fredrik Blom gjorde 3 mål.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Dagens J20-resultat:

Brynäs - Luleå 6-3 (3-1, 2-0, 1-2)
Skott: 55-19 (14-5, 25-4, 16-10)
Utvisningar: 8 min - 10 min

Matchfakta:
Första perioden: 0-1 (02:01) Anton Toolanen (Jonatan Harju, Oskar Matushkin), 1-1 (05:21) Kim Persson (Johannes Kinnvall, Oliver Nordberg), 2-1 (05:59) Jens Lööke (Jesper Boqvist, Hampus Eriksson), 3-1 (15:49) Casper Evertsson (Oliver Nordberg).
Andra perioden: 4-1 (31:21) Jesper Boqvist (Johannes Kinnvall, Hampus Eriksson), 5-1 (31:39) Linus Ölund.
Tredje perioden: 5-2 (47:54) Leon Lundberg (Tim Kämpeberg, Andreas Vikström), 5-3 (49:52) Anton Toolanen (Marek Hecl, Andreas Vikström), 6-3 (58:25) Linus Ölund (Hampus Eriksson, Philip Alftberg) tom kasse.

John Morelius stod i Brynäs och tog 16 skott.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Inte lika bra match mot Skellefteå idag. Skellefteå vann med 4-3 i förlängningen. Martin Naenfeldts 3-2-mål var matchens behållning, en fin soloprestation från hans sida. Vill även lyfta fram Linus Ölund som är Brynäs klart bästa spelare i de matcherna som Lööke inte deltar i. Lööke var inte med idag eftersom han är extraforward i A-lagets match. För övrigt kul att Dackells grabb stod och gjorde flera bra räddningar.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Oj, oj, oj! Ikväll vann J20 mot Skellefteå med 7-2.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Såg att U16-huvudtränaren flyttar till Norge. Det kanske vore ett lämpligt uppdrag för Nervik Nilsen eller Dackell. 
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Brynäs J18 ass. guldtränare Kristian Nervik Nilsen fyller 20 år idag. Grattis! (och grattis till guldet såklart)
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: Ja, där var man också.
Som du säger: helvetet förvandlades till himmelriket i Rocklundaladan....😅
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huge: Verkligen, har iofs varit på återbesök för annan hockey. Men när kvalhelvete byts till eufori som i Rocklunda, då är det roligt :-)
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: Härliga minnen från Rosvalla, var där när vi kvalade och vann. Slipper dock helst att åka dit igen, det var nervööööööst... 😅
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Peja: Jag jämförde det principiellt lika mellan Leksands- och HV-förlusterna: inte alltid det på papperet bästa laget vinner, ens i en serie bäst av 3.
I övrigt var J20 självfallet mer framgångsrikt under Bäcklin.
Här kanske Gällstedt är lite förlåten, då han tränat laget under kortare tid än din föregångare och förmodligen haft lite sämre material överlag till sitt förfogande.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: Aha, har aldrig varit där. Kanske vore värt att ta sig dit om J18 når semi. 
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Peja: Håller med, men å andra sidan är Rosvalla ett helt fantastiskt sportområde. Finns nog inget liknande i Sverige. A-hallen håller högsta klass.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: Blev inte Djoos skadad i J18-finalen eller var det annat år? Jag minns att Larsson, Rensfeldt och Berglind var fantastiska den säsongen. 
Kommentera

Sv: Brynäs J20
J20-, J18- och U16- semi- samt finaler kommer att spelas i Nyköping den här säsongen. Bittert, sånt där SKA ju för f-n spelas i Stockholm :) 
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Peja: Ja, utan tvekan. Bäcklin och TJ var bra juniorcoacher. Tycker också att Lillis kommit i skymundan, han har lyckats mer än väl med J18 lagen. Skall bli intressant att se vad han kan åstadkomma med de svagare årgångar som nu följer.

Huge har helt korrekt påpekat att när vi fyllde på J20 laget mot ett sammansvetsat Leksand (som dessutom var underdog på förhand) så gick vi bet. Satt också där på plats i Globen. Trots massiv press i slutet så ville inte puckuslingen in. Tror Leksand hade De La Rose och Forsberg i uppställningen då.
Men J-18 guldet bärgades hem mot Djurgården dagen innan. Glada miner hos Rensfelt, Järnkrok och unge herr Djoos vill jag minnas.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: Det är ju ganska uppenbart att J20-laget har gått betydligt sämre sedan Bäcklin slutade. Han var/är en riktigt vass J20-coach. 

Huge: Mm, Brynäs torskade mot Leksand i finalen när 90:orna var sistaårsjuniorer, så vitt jag kan komma ihåg (var på plats i Stockholm) spelade inte Lindholm, han var för ung, men många andra väldigt bra spelare gjorde det. Många som utgjorde stommen när A-laget vann guld ett par år senare. Det var en match som Brynäs hade vunnit 9/10 gånger även om Leksand också hade ett bra lag. Förstår dock inte hur du kan jämföra den matchen med kvartstfinaltorsken mot HV som uppenbarligen var bäst av 3 matcher och inte 1 match som finalen mot Leksand var. 

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huge: Det beror väl på vad man har för måttstock. Mediokert verkar vara lika med väl godkänt i din bok.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: Hur gick det då för J20 de säsonger du pekar på?Allt behöver ju inte vara ett misslyckande för stt man inte går hela vägen?
Men Ok, var man under 2 säsonger jättefavoriter med ett överlägset material och sen missar slutspelet så låter väl "misslyckande" som ett korrekt betyg.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: Det skulle vara bra med en tränare utifrån, som är lite yngre, som är på gång upp i karriären. En som man kunde bygga upp för att ta över A-laget om ett par år. Det är så man bygger dynastier.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huge: Nu är du ute på djupt vatten igen. De två tidigare säsonger som Gälla coachat J20 har han haft material för topp 3 i serien och varit tippade bland medaljkandidaterna. Han lyckades inget vidare över två hela serier med bättre material heller.... Det går inte att hålla fast vid tränare som inte får ut det bästa av manskapet. Givetvis så kommer det svackor då och då men resultaten talar sitt tydliga språk i det här fallet.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huge: Det var bäst av 3 matcher, alltså hängde det inte på en match, men visst Lindblom etc var bara med i de 2 sista matcherna. I J20-sammanhang är det normalt att laget spetsas till av A-lagsspelare i slutspelet när A-laget har blivit utslaget, lite som i VM när NHL-killar kommer in.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Brynäs J20
Peja: Nu hängde det väl på EN (1) match för J20 mot HV71, som avgjorde lagets öde.
Kan lätt drabba ett på papperet bättre lag i en enstaka match, isf bör man väl hellre titta på just grundserien, där de bästa juniorerna väl trots allt inte varit tillgängliga pga A-lagspel.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
SnowKing: Det kan förklara den svaga grundserien, men inte den tidiga sortin i slutspelet. J20-laget hade ett betydligt bättre lag pän sin slutspelsmotståndare HV71 men åkte ur ändå. Det är naturligtvis inte särskilt smickrande för varken Gällstedts eller lagets del. 
Kommentera

Sv: Brynäs J20

Huss:

Jag är inte så bra insatt i J-20lagets resultat i förhållande till förväntningarna. Men ett år med många skador i A-laget och junisar som därmed får spela fler seniormatcher än det kanske var tänkt försvagar ju J-20laget. Det gör en viss skillnad om 2-3 spelare flyttas upp eller man får släppa ifrån sig 5-6 st.

I vinter har dessutom målisarna Jonas o Felix haft lång sjukdom/skadefrånvaro. 

Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huge: Det finns övergångsregler för ungdomsspelare som förhindrar övergångar innan TV-pucken. I dag sker uttagningarna landskapsvis (I Stockholm 80+8 första lägret och sedan skalas det ner till 20+2), laget spelar TV pucken och därefter så går de till Brynäs U16 (och hockeygymnasiet). Till hockeygymnasiet så finns också en rikstäckande antagning vilket gör att någon/några platser är öppna för spelare utifrån. Brodecki har t.ex. tagit den vägen. Det är där jag menar att vi bör göra som andra klubbar och ta in fler spelare om kvaliteteten på de lokala spelarna i den årgången är låg. Dessutom bör man ha en flexibilietet gällande spelare i övriga föreningar (Valbo m.fl.) som är late bloomers. Johan Grönkvist är ett bra exempel.  
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: Är väl isf det jag undrar över, om det är som jag tror att du menar: man ska ta in spelare från ex Uppland/Stockholm osv, regga dom som spelare i Brynäs U16 och på så sätt höja kvaliteten också i TV-pucklaget?
Isf är jag med på noterna.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: Fortfarande inga kriterier på vad som isf är att betrakta som ett misslyckande, ok resultat eller succe.
Om misslyckande är allt utom guld varje säsong, så håller nog de flesta härinne med dig. Men om du nyanserar det lite mer och tittar på andra saker än enbart placering för J20 i serien, så tror jag du får lite andra svar än "håller med".
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huge: Jag gillar Gästriklands sätt att hantera ungdomshockeyn. Men det jag far efter är att om Gästriklands TV-pucks lag har låg kvalitet (som de senaste åren) så bör man öppna för fler platser från spelare utifrån (Uppland, Stockholm osv.) för att på så sätt hålla en hög nivå på U16 laget.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huge: Att Gällstedt inte lyckats det tror jag de flesta här inne är eniga om så den kan vi nog frågan kan vi nog begrava.
Den andra frågan som du tog upp är givetvis intressant. Syftet med juniorverksamheten. Skall vi bli som Växjö, köra legoknektar och ha juniorverksamhet för sakens skull. Färjestad lade ner J20 för något år sedan, är det vägen att gå?
Modo hade en högkvalitativ juniorverksamhet där man hade öppna dörrar för juniorer runtom landet för ett tiotal år sedan. Det gav ett stort inflöde till a-laget men har avstannat nu. Brynäs senaste guld var till viss del baserat på att man hade grymt bra J-18/J-20 lag några år tidigare. Men frågan är vad det får kosta?
Tidigare fanns det uttalade mål om att lyfta upp två juniorer per år från J-20 till a-lag.
Vet inte om det målet kvarstår men det överträffades i år med 6 stycken som lyftes upp (Lööke tillkom senare).
I tidigare inlägg så antydde jag vad jag tror är svaret, dvs. att skapa en vinnarkultur tidigt är viktigt.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: "T.ex. Gästriklands klubbar låter killarna spela kvar i sina ungdomslag fram till TV-pucken för att sen låta det laget forma Brynäs U-16.
Det är iofs bra men man tar ingen hänsyn till kvaliteten på TV-puckslaget när det gäller att öppna upp för spelare externt ifrån.
Hög kvalitet på laget ger också bättre konkurrens på träning och bättre spelare."

Kanske har missat nåt, men om man nu till TV-pucklaget väljer de bästa spelarna från distriktets klubblag och sen kallar det för Brynäs U16, så är väl det ett bra sätt att få så hög konkurrens som möjligt om platserna och på träning?
Eller vad menar du när du säger att man inte tar nån hänsyn till kvaliteten på TV-pucklaget?
Finns det nåt bättre sätt att måna om kvaliteten än att samla dom bästa spelarna i distriktets alla klubblag och sen låta dom konkurrera om platserna till TV-pucklaget/Brynäs U16?
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Huss: Nu är det nog så att det är DU som inte riktigt förstått.
Jag ifrågasätter din kategoriska kritik av en tränare som haft ansvaret i 3 säsonger, vara 1 med som du själv säger "dåligt material".

Inte att man försöker se om saker och ting kan göras bättre för att man inte ska riskera att bli stillastående.
Ex att titta på tränarfrågan i J20, och se om laget går att utveckla ännu mer med hjälp av ex en ny tränare.

Sen återstår frågan som du tydligen undviker, när det gäller att bedöma hur en tränare eller laget lyckats: är J20 nån sorts självändamål där det gäller att sluta så högt som möjligti serien, eller är huvudsyftet att i en jämn ström få fram tillräckligt med bra juniorer som kan ta steget upp i A-laget?
Kommentera

Sv: Brynäs J20

Nitram: Man måste alltid ifrågasätta för att se om det kan göras bättre annars står man still (vilket Huge inte riktigt förstått...).
T.ex. Gästriklands klubbar låter killarna spela kvar i sina ungdomslag fram till TV-pucken för att sen låta det laget forma Brynäs U-16.
Det är iofs bra men man tar ingen hänsyn till kvaliteten på TV-puckslaget när det gäller att öppna upp för spelare externt ifrån.
Hög kvalitet på laget ger också bättre konkurrens på träning och bättre spelare.
Tittar du på de år som Brynäs J-18 och J-20 vunnit guld så hittar du också betydligt fler spelare som kommit en bit i sina karriärer.
De flesta experter som kan juniorhockey har tippat Brynäs J-20 högt (förutom i år) baserat på spelarmaterial. Så antingen har alla experter fel eller så är de onyanserade tyckare utan insikt.

Kommentera

Sv: Brynäs J20
Nitram: Så om Gällstedt har haft ett par spelare som kommer att blomma ut om nåt år, så är det alltså ingen parameter som man då bör ta i beaktande när man ska avgöra om han lyckats eller inte?
Märkligt resonemang, minst sagt.
Vi talar om en tränare som haft J20 i 3 år, en mkt kort tid som underlag för att göra nån mer grundlig bedömning av hur han lyckats.
När han dessutom enligt uppgift inte haft så bra material det senaste året, så blir ju bedömningen ännu svårare.

Sen är det väl självklart att det vore kul om man går långt i JSM och att det är ett stort mål för juniorerna.
Att många peakar i just JSM beror nog mer på att många inte riktigt håller den standard som krävs för att gå längre än så, alla kan inte bli nya Lindholm, Rödin eller Järnkrok.
Kommentera

Sv: Brynäs J20

Huge:

Håller med, finns ingen anledning att ifrågasätta de sista tio årens junioververksamhet. Thelin har gjort ett jättejobb, för det är han som är arkitekten bakom det hela. Men det innebär ju inte att det också vore kul att gå långt

i JSM. Frågan spelarna? 90% av dem peakar ju sina karriärer i JSM.

Förresten, hur många som blommar ut senare är inte en parameter.

Kommentera

Sv: Brynäs J20
Nitram: Precis. Och då blir frågan: är huvuduppgiften för J20 att gå långt i sin egen serie varje år eller är det att få så många som möjligt att ta steget in i A-laget?
Märkligt påstående att Gällstedt skulle ha misslyckats, iaf om man ser det ur det senare alternativet, dvs hur många spelare han isf lyckats slussa vidare till A-laget.
Sen tillkommer en annan parameter: många spelare som haft Gällstedt kanske blommar ut först om ett eller ett par år, är det då den nye tränarens förtjänst eller Gällstedts?
Har ingen större koll på hans utbildningar, meriter eller hur han lyckats eller inte, säger bara att det är svårt att gradera hans insatser mht till ovanstående.
Att kategoriskt påstå att han efter 3 år som J20-tränare har varit ett stort misslyckande och där materialet samtidigt uppenbarligen varit väldigt skiftande , känns bara lite förhastat och onyanserat.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Brynäs J20

Huss:

I år ett 95-lag som vann SM för J18 för två år sedan. Tre JVM-spelare (ja, Brodecki spelade inte)+Jonas Johansson. Dessutom massor av 97or med landslagsmeriter (Lööke, Carlsson, Alftberg, Ölund, etc.) samt O Lindblom. Sålunda på pappret ett rätt starkt lag.

Det är möjligt att han är bra på att utveckla spelare men han har två år i rad misslyckats med att ta J20-laget speciellt långt i SM, vilket måste ses som misslyckande.

Kommentera

Sv: Brynäs J20
Peja: Gällstedt hade väl iofs inget material att jobba med i år men de övriga år han basat över J-20 måste anses som stora misslyckanden. Bra att han försvinner och det vore kul med lite nytt blod utifrån istället för att fortsätta med att ge gamla storspelare genvägar till poster som det kan finnas bättre och lämpligare kandidater för.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Acapulco: Melin ska väl ha sin bas i Gävle. Han ska utgå från där och pendla till jobbet.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Peja: Roger Melin? Jag undrar forfarande vad han ska jobba med i Gävle. Inte kan det väl vara så att han ska gå i pension redan? Fungerar det inte resultatmässigt med Bulan så kan man ju skifta plats på de två, eller är det inskrivet i Bulans kontrakt att han ska träna just A-laget? 
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Peja: Personligen tycker jag att man absolut ska ta in en ny kraft utifrån. Dels för att få en ny röst, men framförallt att tränaren måste vara välutbildad.

Vet inte utbildningarna på Molin och Dacke, men dom har väl inte så stor erfarenhet av att träna lag.

Med den bakgrunden var det ju ett genidrag att sätta
dom som assisterande i A-laget...
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Gällstedt slutar som tränare i J20. Dackell och Molin nämns som potentiella ersättare.
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Dagens slutresultat HV - Brynäs 6-3

Har inte sett matchen men hade varit intressant att höra mer om Jonas Johanssons insats, med tanke på att Sandström placerades på bänken. Svagt av Brynäs att torska med Lindblom, Westlund och Lööke i laget. 
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Powerfade: Aha okey synd att det skulle avgöras på straffar då! =(
Kommentera

Sv: Brynäs J20
andreasknox:Torsk efter straffar 3-3 i full tid
Kommentera

Sv: Brynäs J20
KulaShaker: Hur gick det för J20 då??? Nyfiken!
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Förlängning väntar Brynäs - HV 3-3
Kommentera

Sv: Brynäs J20
Idag vann Brynäs mot Timrå med 8-2. Lööke gjorde 3+1. 
Kommentera

Sv: Brynäs J20
spud: Alltså, många såna där sistaårsjuniorer som inte har potential att bli SHL-spelare är ändå viktiga för J20-serien. De kan vara rutinerade spelare i sammanhanget och stå för kontinuiteten i laget. Ofta har de av naturliga skäl även bra fysik och håller god J20-klass. De höjer alltså nivån på serien, inte minst rent fysiskt, vilket är viktigt för alla spelarna för att kunna anpassa sig till A-lagshockey (oavsett nivå) i ett senare skede. Om en B-junior är lika bra som en sistaårsjunior ska B-junioren såklart gå före, men det skulle sänka J20-seriens nivå drastiskt om du plockade bort sistaårsjuniorerna. De sistaårsjuniorer med SHL-potential bör rimligtvis redan spela i SHL eller bli utlånade till allsvensk klubb.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Brynäs J20

Sansad: Ne visst tappar man bort en rad spelare som skulle kunna bli något det är helt klart baksidan, men fördelen är att man vässar spetsen. 

Ditt resonemang innebär ju att alla ska få vara med, alltid. Och visst TV pucken har väl släckt mer drömmar och kraschat massor med annars så framgångsrika elitkarriärer än den skapat, eftersom rätt många slutar när de inte kommer med.

Men tyvärr måste klubbarna få satsa på vad de tror är sin spets, och alla kan inte vara med.

Då måste vi vara bättre att fånga upp de som inte tar steget upp direkt, få dem motiverad att fortsätta sin satsning i en annan miljö. Ta några år i ex Allsvenskan för att sen ta sig upp.
Men J20 måste få vara en utbildningsplats för klubbens största talanger oavsett ålder.  

Kommentera

1702217 · »