Luleå HF

115757 inlägg · 887 ämnen

Forum

« · 1862968 · »


Sidan uppdateras nu automatiskt med de nya inlägg som skrivs.


Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Hmm, ingen vidare första period och fastän vi har bra målmöjligheter så rinner chanserna ut i sanden pga av dåliga avslut eller passningar.
Sen skulle vi egentligen ha 1-0 då Kovacs petar in en lös puck, men blåskåta domare har redan blåst av...är det inte tre sekunder som gäller??
Nåväl, kom igen i andra nu
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
M.Lemiux: Håller med dig om Lill-Nisse. Ibland i försvarsspelet märks det att han är lite osäker hur han ska agera när han blir pressad, men till skillnad från äldre och mer etablerade backar som inte imponerar, söker Lill-Nisse lösningar och lyckas oftast.

Det märks att han förstår hockey betydligt bättre än de flesta och nu behöver han bara fortsatt spela i SHL så kommer erfarenhet snabbt tror jag, och därefter räknar jag med att han defensivt blir en bjässe liksom farbrodern, trots de bådas begränsade längd.

Och uppsidan med Lill-Nisse är ju offensiven. Även om han ser ut storleksmässigt som en pojke bland vuxna när han transporterar upp puck genom mittzon ser man att han är vaken och kreativ och redan nu en förstärkning jämfört med övriga. Även om han ibland hamnar i lite problem, behöver mer vana där bara.

Plus att han är så vaken att han vill att avgöra om han får chansen. Så som han höll sig framme när han satte sitt första mål! Och i gårdagens match när han stack, fick pass och friläge! Redan efter en handfull matcher giftigare framåt och målfarligare än många backar överhuvudtaget blir under sin karriär.

Jo, Lill-Nisse är årets glädjeämne, även om vi har Cehlin och flera andra överraskande och glädjande grabbar. Men min prognos är att Lill-Nisse kan bli en back som vi i framtiden kommer att placera bland våra allra bästa under vår historia. Men lyckas han med det är jag rädd att han inte blir långvarig hos oss utan går över för en lång karriär på andra sidan Atlanten.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Jo, Olaussons och Cehlins frånvaro har märkts....men Hishons nej. Och Jannes till en viss del. Hans släkting den unge Lundqvist tycker jag har varit strålande, visst lite valpig och kanske lite svag i egen zon än i närkamper, men mkt bra spelförståelse och bidrar till anfallet och kastar inte bort puckar typ Själin. Så vet inte om Lundqvist vs Janne är en minusaffär, men när Janne kommer tillbaka bör väl Själin bänkas och Lundqvist spela om Bulan har lite fingertoppskänsla så då blir det ett pluss i försvaret.
Hade dock gärna sett att Luleå värvat in en stark defensiv back som rensar framför eget mål...läge för Nagander igen som orättvist skeppades bort senast han var här :-) ??
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
M.Lemiux: Ja, det vete fan om det borde bli vinst mot Röglarna. De är visserligen enklare att tampas med hemma än borta i Ängelholm men sedan Abbottarna tog över har de ju vaknat rejält och min bedömning är att de för närvarande tillhör seriens starkaste lag, kanske tillsammans med Pölsan och överlägsna Läjkers.

Håller helt med om att Luleå blandat och gett på senare tid. Botteninsatser varavade med - inte starka insatser men snarare kämpainsatser för bra har Luleå INTE varit när så viktiga spelare saknats.

Trevligt att se är att idag går Olle in i spelet igen. Det innebär förstås att förstalinan där han kompletteras av Kovacs och Harju blir mycket starkare. Men ännu mer viktigt är att vårt PP - som varit fruktansvärt uselt under Olles frånvaro - har möjlighet att lyfta igen.

Min främsta förhoppning inför varje match är att se Patrick Cehlin i laguppställningen igen och speciellt mot hans förra lag Röglarna, eftersom han varit som allra bäst mot dem.

Men han saknas fortfarande. Så också Hishon. Och landslagsjanne.

Men Olles återkomst borgar för att det finns chans att Luleå kan prestera bättre än på länge idag.

Men räcker de mot Röglare i tokform? Som har legat avhängda sist i tabellen men nyss passerade Kronan och har häng på Morsan och Öret; två lag som Röglarna helt säkert passerar närmaste veckorna.

Nej, jag är tveksam. Preliminärt gissar jag att Röglarna vinner, även om jag tror att Luleå har lite chans ändå. Speciellt om PP levererar när nu Olle tar kommandot. Över Kapten Olles Kompani:-)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Snart dags för nedsläpp mellan Luleå och Rögle.
Vart bortrest över Nyårshelgen och veckan efter men ändå lyckats följt Luleå på tv eller radio och har inte varit nöjd med det jag sett och hört....eller ja, det började bra med Luleås 3-1 vinst mot SKAIK i Kommunal Dopingkraft Arena men vad hände sen?
Totalt värdelös insats mot Mora på bortaplan och fastän vi fick 2 mål till skänks förlorar vi med 5-3 i en match där det såg ut som Luleåspelarna var bakfulla och ville inte alls göra nått för att vinna...undra om vi fick betalt för att ge mora tre pinnar?
Sen kommer bortamatchen mot Brynäs...visst, vi är minst lika bra som Brynäs men å andra sidan är det Brynäs så vi förlorar oavsett hur bra vi än är mot dom, speciellt i Gävle, så där hade jag ändå räknat med förlust oavsett hur bra/dåliga Luleå än var.
Sen kommer hemmamatchen mot Örebro...alltså, om vi inte var totalkassa borta mot Mora, var vi fan om möjligt ännu sämre mot Örebro...HALLÅ, förlust med 1-0 på HEMMAPLAN mot en av kvalkandidaterna??? Där måste också Luleå fått typ 1-2 miljoner av Öret för att förlora matchen, Jesus vad högt blodtryck man hade efter den tillställningen.
Ja, då räknade man inte med poäng borta mot Malmö som är ett klart starkare lag än Öret och Mora, men se på fan...där gör vi en ok match iaf efter 60 min och i förlängningen är Luleå klart bättre och Harju är på ett jäkla spelhumör och skapar själv en 2-3 vassa chanser, men det går till straffar där Luleå sätter alla tre och vinner bonuspinnen.
Hur går det ikväll hemma mot nästjumbon? Ja, det borde bli vinst, men Luleå har vart så ojämna de fem-sex senaste matcherna så det är svårt att säga.
Hoppas Malmö matchen gav lite boost.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Läget i sDHL efter att Luleå har besegrat Dampungen med 2-3 i förlängning i går?

Ja, det är ju bara mellan dessa två lag slaget om seriesegern pågår. Och senaste två säsongerna har Luleå gått segrande ur den striden.

I detta nu är läget följande:

1. Dampungen 28 m 70 p
2. Luleå Hockey 24 m 63 p

Som synes har Luleå spelat fyra matcher mindre och ligger sju p efter Dampungen.

Av de matcher som återstår för lagen kommer de bl a att möta de två extrema bottenlagen. Det är matcher som de vanligen vinner med tvåsiffrigt så de kan vi räkna in omedelbart:

18-01-13 16:00 Göteborg HC - Luleå HF
18-01-26 19:00 Luleå HF - Göteborg HC
18-01-27 13:00 Luleå HF - Göteborg HC
18-03-10 16:45 SDE HF - Luleå HF
18-03-03 15:30 Linköping HC - Göteborg HC
18-03-04 13:00 Linköping HC - Göteborg HC
18-03-11 13:00 Göteborg HC - Linköping HC

Därefter har vi:

1. Dampungen 31 m 79 p
2. Luleå Hockey 28 m 75 p

Vidare har vi:

18-01-14 12:00 HV 71 - Luleå HF
18-03-10 12:00 HV 71 - Linköping HC
18-03-01 19:00 MODO Hockey - Luleå HF
18-01-20 19:00 MODO Hockey - Linköping HC
18-03-02 19:00 Brynäs IF - Luleå HF
18-02-28 19:00 Brynäs IF - Linköping HC

Alltså samma motståndare och samma borta/hemma.

Samt:

18-03-07 19:00 Luleå HF - MODO Hockey
18-01-21 13:00 MODO Hockey - Linköping HC
18-03-11 13:00 AIK IF - Luleå HF
18-01-24 19:00 Linköping HC - AIK IF

Alltså återigen samma motståndare, men omvänt borta/hemma.

Och förutom allt ovan återstår tre matcher för Luleå:

18-01-20 16:00 Luleå HF - Djurgårdens IF
18-01-21 13:00 Luleå HF - Djurgårdens IF
18-03-03 14:00 Leksands IF - Luleå HF

Skulle tro att det är tämligen kört för Dampungen nu. Svårt att tro annat än att Luleå tar de poäng laget behöver för att passera Dampungen. Speciellt med tanke på att Luleå - på de 24 matcher man spelat hittills - bara förlorat 1 enda match, fått oavgjort i 4 matcher (varav extrapinne i 2, förlust i 2) och vunnit allt annat!

Än bättre/värre är att det igen-kligen bara är Dampungen som mäktat ta pinnar av Luleå. Luleå och Dampungen har redan mötts de fyra gånger de ska, och det har slutat i 9 p för Luleå, 9 p för Dampungen.

När det gäller övriga 20 matcher som Luleå Hockey spelat har vi:
• 18 vinster, 3 x 18 = 54 p
• 1 vinst, 1 x 2 p
• 1 förlust, 1 x 1 p

Sammanlagt 57 / 60 p = 95% av samtliga poäng i matcher mot andra lag än Dampungen.

Nej, det är redan klart.

Luleå Hockey kommer att vinna SDHL/Riksserien för tredje året i rad.

Dampungen kanske inte ens klarar av att hålla andraplatsen? Är i detta nu bara 13 p för MooDoo och har då 3 matcher fler spelade än MooDoo. Och dessutom återstår två möten mellan MooDoo och Dampungen - och båda spelas i Övik...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sveriges mest fulspelande lag - vilket är det?

Ja, ingen behöver leta i lägre divisioner när vi har en sådan skymf mot riktig hockey uppe i SHL, förhoppningsvis inte så länge till.

Allra sämst i fair play-tabellen i SHL ligger helt väntat Apan.

Men man behöver inte leta satsestetiska fakta för att konstatera att denna Apa skämmer ut sig hela tiden. Det är bara att kolla in matcherna och konstatera fakta.

För några år sedan menade Apan med viss rätt att Apans hockey bestod av snabba anfall där laget sköljde över motståndarna och attackerade och attackerade till de inte kunde stå emot längre då duktiga skyttar och energiska peta in-puckarna-spelare kastade sig fram för att måla.

Den tiden är sedan länge förbi. De flesta lagen spelar numera med hög och intensiv press, sedan Rönken visade vägen, och det innebär att Apan - med sedan flera år en svag backuppsättning - sällan får chans att gå till snabba anfall. Vidare deltar alla spelare i motståndarlagen i defensiven med följd att Apan inte hittar fria passningsvägar och andra ingångar. Och dessutom har Apan försvagats med följd att det numera bara återstår enstaka inköpta spetsspelare vilket motståndarna känner till, markerar ut och neutraliserar.

Så den Aphockey som skördade framgångar för flera år sedan kan vi numera glömma. Den finns inte mer. Att det sitter ett fån i Apboken och orerar om "CCCP-hockey" ändrar inte på det - påståendet är lika falskt som allt som lämnar den brottslingens tangentbord.

Så. Den "nya" Aphockeyn är fulhockey, punkt slut.

Det är ett elände att se Apans matcher. Dessa drar ut på tiden och blir sega tillställningar som aldrig tycks ta slut och pågår långt efter att andra matcher avslutats, spelarna duschat och åkt hem.

Och det beror på att Aporna tjafsar som kärringar hela tiden. Titta på en apmatch och "upptäck" att vid varenda jävla avblåsning efter att Apans eller motståndarnas vakt blockerat puck ska Aporna fram och tjafsa. När det är avblåsta slutar ju hockeyspelarna i allmänhet att spela, stannar upp där de är på isen, åker och byter eller något annat.

Men inte Aporna. Hela jävla femman avancerar mot målområdet för att tjafsa och eftersom alla aporna strömmar dit blir de numerärt överlägsna. Det blir fem apor mot 2-3, ibland 1 motståndare, och med denna övervikt blir aporna "modiga". 2 mot 1, 3 mot 2, 3 mot 1, ja ibland 5 mot 1 - det är förutsättningar som Apan gillar när de ska tjafsa efter avblåsningar.

Och eftersom den vanliga överfallsvarianten är bakifrån på motståndare gör det att apövertaget blir ännu större och än "modigare" blir Apan.

Vad handlar det om då? Ja standard är att höja klubban och brosschecka motståndare. Men även rejäla slag och bultningar duger, eller att greppa tag i tröjan för att slita ned motståndaren. Ofta dessutom alla nämnda i kombination utdelade av 2-3-4 apor mot en ensam motståndare.

Detta kombineras med förvridna ansikten, signalerande ilskna, medan Aporna stöter ut upprörda läten av typen ugh ugh ugh.

Vanligen skiter motståndarna i apraseriet och åker därifrån. Men understundom försöker någon värja sig, bultar till baka, eller trycker till med klubban. Vissa apor svarar med att filmande kasta sig på isen för att tvinga till sig utvisning, men som regel blir det i stället en signal till alla apor att kasta sig över den protesterande motståndaren och aporna slåss med nävar, klubbor och allt möjligt.

Det blir alltså en massa slagsmål på apmatcherna?

Nej.

Det är precis vad det inte blir.

Det finns sedan 3-4 år tillbaka ingen apa som kan slåss och de få gånger någon Apa hamnat i slagsmål en mot en har apan fått stryk efter noter. Värsta exemplet var när fläskberget trodde sig tuff och gick upp mot Rahimi varpå fläskberget blev krossad och var totalt försvarslös.

Nej, Apan är inte tuff och kan inte slåss. Det handlar bara om att med flera apor mot färre motståndare stöka och böka och tjafsa och bråka och simulera att man är "tuff och farlig" fast man bara är jobbig och pinsam.

Det ovan beskrivna är regel vid varje apmatch.

Men det finns värre.

Som alla vet är Joakim highsticking Lindström en farlig spelare. Nu syftar jag inte på hans relativt skarpa skott. Utan på att han har en ovana att slå klubban i ansiktet på motståndare. Jocke är ingen tuff spelare. Han har aldrig i hela sitt liv tagit en fight. Men han åker omkring och är arg och alla motståndare vet att han när som helst kan klappa till någon, som försöker spela hockey, i ansiktet med klubban. Det har funnits säsonger när jocke varit seriens mest utvisade spelare och kollar man igenom utvisningsanledningarna handlar det i massor av fallen om just highsticking.

Nu har Apan plockat upp ett antal yngre spelare och dessa duger igen-kligen inte för SHL-nivå. De har inte utbildats och utvecklats för sköljaöverhockey - de är inte tillräckligt bra för det. Men de har tagit över dimensionen fulspel. När man ser dessa ej dugliga yngre spelare får man för sig att de har bara denna enda uppgift, att fulspela. Ungefär som i gamla NHL när det fanns spelare som bara hade till uppgift att vara farliga och slåss när det behövdes. Men dessa småapor slåss inte. Det duger de inte till. Däremot fulspelar det och slår på motståndare med klubborna hela tiden, gärna i ansiktet. Värst av alla är SVINgerlig. Jag har sett matcher då denne apa hunnit med att slå klubban i ansiktet 4-5 ggr under matchen och vanligen sker det inte när pucken och spelet är i närheten och därför upptäcker och beivras inte överfallen av domaren. SVINgerligs typsika attack sker när han passerar en spelare som har uppmärksamheten åt annat håll. Då smyger sig SVINgerlig på, höjer klubban - och SMOCK!

Nu har de dessutom tagit det vidriga beslutet att plocka in fläskberget igen. Det är, som alla vet, en föredetting som inte tillför annat än fulspel. Att se fläskberget in action får hockeyintresserade att kräkas.

Igår passade jag på att punktmarkera fläskberget under ett PP för Apan. Då uppehöll sig nämnda fläskberg inom ett avstånd på 1-4 meter från målområdet hela tiden. Han är ju inte snabb, men lite åkte han omkring för att söka sig till motståndare bakifrån, fegisen. Och varje gång klappade han till motståndaren med klubban. Det var hakning, tripping, slashing, crosschecking i en salig blandning och allt utdelat på ett sätt som innebar att motståndaren visserligen inte fälldes till isen men däremot stördes av huggen och slagen och fick problem att koncentrera sig på att spela hockey. Någon gång kom pucken mot mål och då aktiverades fläskberget än mer genom att åka på motståndare bakifrån och crosschecka så att denne föll över vakt alternativt när fläskberget fick sådan möjlighet, åkte han själv in i målområdet och körde på vaktens ben eller armar.

Och det här var alltså helt utan att fläskberget var inblandad i pågående spel överhuvudtaget. Han åkte bara omkring och förstörde som en berusad kossa på isen.

Nu är alltså fläskberget så extremt seg och långsam och har all sjå för att hålla sig på benen och inte dråsa omkull självmant, men ändå ställer han till med ovanstående - som borde renderat honom hur många utvisningar som helst.

Men får han chansen kommer han att ta till det grövre artilleriet - sådant som han upprepade gånger blivit avstängd för. Då handlar det om att "modigt" rikta våld mot huvudet på en motståndare som inte kan försvara sig, dela ut en ful slewfoot i syfte att knäcka led- och korsband eller helt enkelt ta fart för att kasta sig in på en försvarslös målvakt. Allt detta extremt fega och fula påhopp som dessutom är farliga och riskerar ända karriärer för motståndare och åsamka dem bestående hjärnskada, knäskada eller liknande. Att tillåta fläskberget beträda isen är en tidsinställd bomb lika som att släppa en gravt berusad bakom bilratt. Det handlar om en olycka, på väg att inträffa.

Ja, det är riktigt vämjeligt att se detta seriens allra fulast spelande lag. Vore det så att aporna spelade fysiskt och var beredda att ta en ärlig fight om så behövdes skulle det vara en annan sak. Men så är det inte.

Det handlar bara om fega och fula överfall av en Apa som intar en given bottenplats i fair play-tabellen.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Kollade in lite i slutet av tredje, fortfarande 2-0 för Apan och det man fick se var hur vidrigt som helst.

Tydligen har Apan knäckt höjdhopparen och nu kör de hur brutalt som helst utan att bli utvisade. Så snart ett Öre är i närheten av en Apa slår denne till Öret med klubban, framifrån, bakifrån, mellan benen eller var som helst. En vaken domare skulle kunnat ta ut en komplett Apfemma i princip hela tiden, så håller de på.

Höjdhopparen har ändå försökt och när drygt 54 minuter spelats har höjdhopparen dömt ut 52 utvisningsminuter.

Och detta helt utan att det är frågan om en fysisk match och tufft spel. Det handlar bara om att Apan slår med klubban på motståndarna när de inte är beredda - och överfallet sker vanligen bakifrån - samt kastar sig över enstaka motståndare efter varje avblåsning - helst 3-4 mot en.

Modiga snubbar...

Som Aporna håller på skulle jag velat se dem möta Luleå Hockey säsongen 1996, en tid då helt annat och brutalare spel var tillåtet. Skenbart lika stökigt men apornas fega överfall med klubbor och vanligen bakifrån skulle stå i kontrast mot Luleås spel som till viss del var brutalt men dessutom tufft och fysiskt på riktigt. Min uppfattning är att Luleå modell 1996 skulle ha krossat den nuvarande Apan, såväl i fråga om mål som fysiskt och mentalt.

Ja, fyfan. Jag vet inte vad Apan pysslar med, men hockey är det inte. Fulspel, fulspel och åter fulspel!

Över nu till riktig hockey, nämligen matchen mellan Dampungen och Luleå Hockeys stenhårda damer.

Luleå kvitterade till 2-2 i tredje perioden och i förlängningen pangade Luleå in 2-3 och tog bonuspinnen.

Det betyder att Dampungen-Luleå mötts sina fyra inbördes matcher under säsongen och delat på pinnarna dvs 6 poäng till vardera laget.

Men i övrigt har Luleå bara tappat 3 poäng på 20 spelade matcher medan Dampungen förlorat 8 poäng på 24 spelade matcher.

Dampungen har 8 matcher kvar att spela i serien medan Luleå har 12 matcher kvar och allt talar alltså för att Luleå kommer att äta upp det försprång på sju poäng som Dampungen just nu har och nu pekar således det mesta på att Luleå Hockey vinner serien - för tredje året i rad!

Grattis till Luleå Hockeys stenhårda damer!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Fy fan vilken vidrig upplevelse!

Apan fick PP och satte 2-0 och hur gick det till?

Jag körde repris på en minut innan målet och fläskberget var inne hela tiden. Då hann han med följande:
• 12 ggr klippte han till närmaste Öre med klubban
• 3 ggr vände han sig om och körde in i ett Öre med storjävla fetarslet
• 1 gång körde han över och fällde målvakten i målgården.

Och sekunder senare pangade muller in 2-0, på ett Öreförsvar som antagligen sneat ur fullständigt av fläskbergets ideliga och ostraffade regelbrott.

Det handlade alltså om 12 x 2 min tripping, 3 x 2 min interference, samt 2+10 min våldsamt spel och bara i den sekvensen på mindre än en minut skulle höjdhopparen - om han dömde korrekt - ha satt fläskberget i utvisningsbåset >halv match.

I stället blev det 2-0.

Ja, någon hockey kan ingen vänta sig när det är apor och höjdhoppare på isen.

I Linköping 2-1 till Dampungen efter två perioder samt 3-16 + 8-16 i skott för Luleå.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Hm, har inte sett matchen trots att den varit på, eftersom jag fick något viktigare att göra. Nämligen peta mig i örat. Dessutom åt jag middag.

Men det blev tydligen precis lika vidrigt som väntat. Efter första periodens 20 minuter har höjdhopparen dömt 20 minuters utvisningar och det handlar fr a om "roughing" dvs konsekvenser av att Aporna hoppar på motståndare och vevar med klubbor, gärna bakifrån, efter varje avblåsning. Nu har jag visserligen inte sett något av matchen, men tillräckligt av aporna tidigare för att veta vad de pysslar med.

Köpelaget har dessutom snubblat in ledning med 1-0 i första, och i detta nu är vi mitt i andra. 0-0-dyrkarna har således misslyckats.

Men det pågår hockey också, närmare bestämt i Linköping, där Luleå hade 0-1 efter en första period då man vann skotten med 3-16.

Nu i andra har zebran tydligen fått fnatt och visar ut Luleåspelare på löpande band och just nu har Dampungen vänt till 2-1, några minuter kvar av andra.

Zebran i fråga är division 1-klassad för herrhockey men när det gäller damer släpps han fram i högsta division och...ja, just det: han är från LINKÖPING! Begreppet "hemmadomare" får plötsligt en mer osportslig och kvinnoförtryckande innebörd: "det duger väl med en hemmadomare, det gäller ju bara damhockey"...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jag sitter och arbetar med ett projekt, och har öppnat ett fönster för att kunna följa matchen - om det nu kan kallas match, när ena parten är Apan.

Man står förstås inte ut med att höra vare sig den ludne "dojopriföringlisch" ersättningen för en kommentator eller hoa-hoa-hoa från apflocken, så jag har förstås riktig musik på. Idag är det Tumbleweed connection som gäller.

Dock hörde jag CryBert förklara att dagens huvudämne är att Apan ska få ordning på poweplayspelet genom att köra köpespelarlinan möller-highsticking-lindholm med komplementet att placera >100 kg fläskberg framför målet.

Gudars skymning! Det blir alltså vanliga apvidrigheter med fläskberget överfallande målvakt, fy fan.

Eftersom förbundet avstått från att utse domare utan i stället skickat herr höjdhoppare Sjöberg till matchen inser alla att nu jävlars ska det blåsa i pipa. Och höjdhopparen gör ingen besviken. Redan efter 1,5 minut har han "hittat" (på) tre utvisningar som ingen annan sett.

Urk!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Mycket spännande och kanske avgörande match i SDHL ikväll när Dampungen tar emot Luleå Hockey.

Det är fjärde och sista mötet i serien mellan dessa två giganter denna säsong. Tidigare matcher har slutat

2017-09-08 Linköping HC - Luleå HF 2 - 3 (0-1, 1-1, 1-1)
2017-09-15 Luleå HF - Linköping HC 2 - 3 (1-2, 1-0, 0-0, 0-0, 0-1)
2017-09-16 Luleå HF - Linköping HC 2 - 3 (0-2, 1-0, 1-1)

Det vill säga med en poängövervikt 5-4 för Dampungen. I serien leder Dampungen just nu på 69 poäng före Luleå på 61 poäng, men det beror på att Dampungen spelat hela FYRA matcher mer än Luleå så i praktiken är läget förstås att Luleå leder serien.

Luleå har bara förlorat den enda matchen mot Dampungen vid "full tid" medan Dampungen förlorat mot Luleå men också två matcher till.

Så. Även om Dampungen vinner tre poäng mot Luleå ikväll är det möjligt att Luleå passerar Dampungen i serien på den bättre målskillnaden för Luleå- Om Dampungen å andra sidan förlorar...ja, då är nog slaget om seriesegern över för Dampungens del.

Samtidigt har oraklet Porkkabork "tagit ut" damkronorna för OS.

Det innehåller i snitt 2 spelare från senaste årens topplag och finallag Luleå, Dampungen, Damgården och HV.

Däremot har han "hittat" i snitt 4,5 spelare från MooDoo-Damgnaget samt i snitt 2,5 spelare från Dampölsan och Damtrottoaren.

Enligt Porkkabork beror det säääääkert på att nästan alla spelare i de fyra topplagen senaste åren är yyyyyytisar.

Enligt hela världen i övrigt beror det förstås på att Porkkaborken utan att ha stoppåats av förbundet sparkat de bästa svenska spelarna och därefter fört krig mot de svenska topplagen och bara i mindre framträdande lag hittat mediokra spelare som varit beredda att lyda Porkkaborken blint och själva betala slash låna pengar för att få delta i varje pinsam samling med Porkkaborken för att gå upp mitt i natten alternativt på storspö av finskorna nästan alla av senaste >10 matcherna. Eftersom de fått bli OS-turister som belöning.

Gudars skymning. Jag tycker faktiskt att Porkkaborkens skamlösa beteende borde göra att han blir föremål för en #Metoo-utredning och att han borde dra med sig Boustedt - som låtit honom hållas - i fallet. Ut med dessa antika gubbar och Timellekvivalenter!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Geniet från äldreomsorgen i öfvre Övik, hatbrottslingens sidekick, uttalar sig: "Finns ingen västerbottning som tagit stryk av en lulebo i ett IQ-test!"

Ja du, sidekick. Visserligen ökade den genomsnittliga intelligensen i Apschtaan dramatiskt, den dag du flyttade neråt sydbotten för att rengöra toaletter i äldreomsorgen. Men så mycket ökade den inte att ditt påstående skulle vara ens i närheten.

Men om du är ute efter en insats för IQ-nivån i norr kan jag informera dig om att vi i Luleå utlyst en tävling om dummaste lulebo och första pris är en flytt till Apschtaan. En åtgärd som förväntas innebära att den genomsnittliga intelligens ökar rejält, såväl i Luleå som i Apschtaan, så det är väl hedervärt.

Nu förstår jag att ovanstående förstås ligger så högt ovan din nivå och att det med hjälp av ordbok och vuxna i omgivningen kommer att ta dig dagar att förstå vad som är skrivet.

Så eftersom jag är en snäll och hjälpsam personer ger jag dig här en översättning till din nivå:

Jaba saba senba liksom i princip alltså liksom dåba liksom viba liksom ba liksom ba ba liksom ba ba ba ba ba ba ba ba....
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Blister Brigade: Lycka till med tillbyggandet, men visst fan tar ni sex pinnar mor Öret, tyvärr, nu när alla köpespelare är tillbaka.

Det enda man kan hoppas på är väl att fläskberget drar ned på apfarten och orsakar boxspel, men han är ju så j-a seg att han knappast hinner få inflytande på spelet när han dessutom inte kan hålla sig på rören. Dessutom är väl CryBert-Klockare-Näsan även om de knappast duger som tränare/coacher/ledare tillräckligt kunniga för att begripa att den viktigaste användningen av fläskbergets är för att värma upp båsbänken så att övriga, riktiga hockeyspelare inte riskerar bli kalla i baken.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Tarasov: Inte oväntat att supportrar till lagen som just nu tyvärr harvar i allsvenskan raaaasar på semer, eftersom just deras lag behandlas så j-a osportsligt.

Men det vore förstås riktigt värdefullt att semer insåg att

a) även vi som håller på lag, just nu i SHL, som tankar in de väldiga ersättningarna är motståndare till den ormgrop som semer-ligan krupit ned i, såväl av sportsliga skäl, som av omsorg för svensk hockeys framtid.

b) även vi är beredda säga upp abonnemanget

c) samt att den helt dominerande massan av supportrar INTE är intresserade av att tanka hem och sitta och glo på sju SHL-matcher per omgång - om inte ens lag spelar i SHL. Jag kan ju själv erkänna att om inte Luleå spelade i SHL skulle jag säkert avveckla mitt semer omedelbart.

Tyvärr skulle det ju också innebära att jag tappade Luleås allsvenska matcher och jag kan inte nog poängtera hur ini helvitte dumt det var av Allsvenskan att låta sig luras av semer att för 30 silverpenningar lämna Viasat. Smart av semer, sjukt j-a idiotiskt av Allsvenskan; vilka amatörer att falla för den lätta. De skrev på för att få lite mer stålar än de hade från Viasat, men hade de tänkt efter skulle de begärt en rimlig andel av det totala stödet till SHL-Allsvenskan. I så fall är jag övertygad om att de säkert skulle lyckats få typ 25%. Nu får de i stället 2,5%.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Känns som jag har tappat hockeyn totalt just nu då jag bygger till hemma vid och med tanke på tableläget så känns det skönt då jag slipper gå omkring och må dåligt, jag tror inte vi tar nån poäng mot Örebro och ni passerar oss inom en snar framtid.
Det ända som kan rädda oss i år är att hitta en bra match coach....

Kanske man skulle skicka den här länken från handbollsgymnasieelever i Karlstad år 90/94 till ledningen att begrunda
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:
Fick uppåt 70 gilla i Timrå boken och några i modobocken, förhoppningsvis kan de räcka för en spridning. Återstår att se
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Tarasov: Mycket imponerande åtgärd! All heder till dig för detta. Tyvärr blundar väl semer för att enstaka vill semindre och man kanske skulle önska en supporter-kraftansanling för en simultan och massiv demonstration där ett omfattande antal sa upp, som du, med spridning och bad goodwill gentemot sponsorer och så vidare.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:
Sa fö upp mitt abb hos semer i veckan med motiveringen ”den skeva fördelningen av tv-pengarna mellan SHL och allsvenskan som jag inte vill bidra till”
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Ingen SHL-hockey i kväll. Bara Öret som möter Apan och ingen vettig karakteriserar väl matcher där aphockey pågår som hockey.

Dessutom möts Öret och Apan i morgon också. Det är alltså fråga om en sådan där B2B och äckligt nog blir det förstås 6 poäng för Apan.

För att ytterligare hälla bränsle i apbrasan får de ju tillbaka sina avstängda köpespelare så nu blir det hög risk för attacker mot Öretspelarnas huvuden, osmakligt nog.

Det är riktigt illa att se köpelaget Apan i SHL samtidigt som hela världens finaste plantskola. anrika MooDoo, the Heart of Hockey, får spela i Allsvenskan.

Inte bara det att Apan trots heliga löften om att spela med 50% spelare från bygden myglade sig upp i Elitserien med ett lag bestående av 95% köpespelare. Dessutom är det just MooDoo som Apan parasiterat på för att "lyckas".

Nu syftar jag inte på att Apan knyckt MooDoospelare i allmänhet, öst över Kabanov pengar för att sno honom eller utpressad ekonomiskt svaga MooDoo för att släppa en målvakt de själva redan sparkat.

Utan på två spelare med helt dominerande betydelse.

Apan hade aldrig i helvitte lyckats ta sig till Elitserien om det inte varit för MooDoo-Ikonen Magnus Wernblom.

Och Apan hade aldrig i helvitte nått sådana framgångar i SHL om det inte varit för den komplett egna MooDoo-produkten Joakim Lindström.

I det sammanhanget är det vidrigt att se ett sådant parasiterande köpelag häcka i SHL och årligen ta emot 45 miljoner av Cmore medan det fina MooDoo kämpar i det fördolda i Allsvenskan med Cmore-"stödet" (läs: sänket) 2,5 miljon.

Jag säger som Ugglan: Jag mår illa!
Uppladdat:

450x300-images_38.jpegimages_38.jpeg

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Med tanke på de diskussioner som Knegare och Jaca för här och ytterligare vad Blizzard brukar tillföra gjorde jag ett nedstamp i Apboken för att se vad där skrivs.

Och det är lika beklämmande som vanligt.

Hatbrottslingen i Göteborg skriver bara undantagsvis om hockey men koncentrerar sig på att trolla, håna, hata och jävlas i största allmänhet.

Sedan har vi sidekicken i Övik.

Och det är tragiskt att läsa. Han försök hänga på hatbrottslingen så gott det går, men är ju på en helt annan nivå och han öser in en massa inlägg av annan karaktär.

Jag är rätt säker på att jag aldrig någonsin i något sammanhang uttryckt mig på det viset om någon annan skribent och gudarna ska veta att jag har skrivit enormt mycket.

Men när det gäller sidekicken finns bara en enda sak att sammanfattningsvis säga. Mannen är korkad.

Jag funderade på om det kunde förklaras med att det faktiskt inte är en människa som skriver utan att det är en apa som på något vis fått tillgäng till ett tangentbord.

Men det tror jag inte. Eftersom inläggen inte når den nivå som skulle förväntas med tanke på den intelligens som en apa kan ha.
Uppladdat:

450x300-images_37.jpegimages_37.jpeg

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Daddeh: ja, håller med om Lill-Nisse. Inte bara när han stack för friläge utan härlig att skåda hela matchen. Naturligtvis långt ifrån färdig men en underbar talang och nu kommer han att utvecklas snabbare med de stora pojkarna.

Jobbigt när det dröjde många matcher efter hans debut innan han fick chansen igen men suveränt att han nu snabbt blev etablerad och har kontrakt😊😍👍😎😁
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Sköna och ganska rättvisa två poäng ikväll tycker jag. Ingen direkt höjdarmatch från varken Luleå eller Malmö, men det kändes som Luleå hade lite fler farliga målchanser. Vi måste verkligen få tillbaka Olausson och Cehlin asap, då de står för mycket av våran offensiv och då i synnerhet i PP som är rent bedrövligt just nu.
Sedan måste jag bara hylla Lill-Nisse, man blir glad av att se honom spela hockey och våga vara så offensiv som fjunig back. Jag hoppas verkligen att han inte sticker för tidigt till Nordamerika så man får njuta av hans skicklighet ett par år till.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Oväntat slött Malmö trots att de vunnit en massa matcher i rad medan vi förlorat och vi lyckas ta det till straffar efter 1-1 och där pangar Einar, Emil och Foppa in tre snygga straffmål och vi får faktiskt 2 poäng med oss hem. Oväntat, men tacksamt:-)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Det ryktades att Cehlin skulle gå in i laget igen och dessutom Olle och Isak. Isak kom ju hem från junis-VM och går in i laget liksom Filip som tar spaden.

Men ingen Cehlin, ingen Olle.

Svårt att tro annat än att vi blir nollade av hemmastarka Malmö tyvärr.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
{Knegare och Jaca}: Bra diskussioner :-) När det gäller favorisering av spelare enligt efternamnsprincipen ansågs, av många supportrar, sådant förekomma i vaktfrågor i junisled i Luleå för ett antal år sedan. Då var det Mattias Modig som lyftes fram men allvarligt talat såg jag inte det förekomma.

Dock var det något som Daniel Larsson hävdade men när jag kollade fakta var det i stort sett alltid Daniel som fick spaden när han och Mattias lirade för Luleås B-junisar. Men året efter gick Daniel upp till A-junisarna och då hävdade han att han "lovats" ta spaden varannan match. En dag när han kom till match fann han att han på anslagstavlan att han satts upp att sköta båsdörren för kvällens match, med följd att han då haft tre spadar under säsongen medan den andre vakt gick upp i fem spadar. Varpå Daniel ilsknade till, tog sin väska och åkte hem till Boden och lämnade Luleå Hockey.

Sanningen var den att konkurrensen om spaden hos A-junisarna var för tuff för Daniel Larsson för där fanns en extremt duktig vakt redan. Den vakten hette David Rautio Berguv.

Daniel hävdade senare att "han bara fått spade en enda match" i Luleå, vilket var en lögn förstås. Vidare hävdade g¨han alltså att det var för att favorisera Mattias Modig, vilket förstås också var lögn. Men Daniels konspiratoriska påstående var att A-junisarnas tränare var Mattias farbror - helt korrekt - och att denne ville motarbeta Daniel för att "jämna marken" för Mattias som skulle komma upp något år senare.

Min syn på det hela: David Rautio var betydligt bättre än både Danne och Mattias på den tiden och det var hela saken.

Sedan följde en konstig utveckling.

Rautio blev kall då han under ett gelt år fick stå och sköta båsdörr för Luleås A-lag, där Lehner konsekvent gav äldre värvade vakter spaden fast de inte övertygade. Sedan lånades han ut till Bofors - en helt omöjligt lag - och blev iskall.

Under tiden tog Mattias över Luleås spade och blev visserligen konsekvent ifrågasatt av många supportrar men landade i flera år högt-högst i elitseriens vaktliga. Men tröttnade på Luleå och skrev på för Pölsan där han skulle ha blivit tränad av Alcén. Tyvärr valde han att hoppa på NHL-spåret och stack över Atlanten varpå hans karriär helt havererade. Mycket skadad, till slut platsade han inte ens i farmarligans farmarliga. Kom tillbaka till Europa men kunde aldrig lyfta igen och efter några matcher för Boden i tvåan i fjolla han spaden på hyllan.

Daniel körde i Boden som konkade, gick till Hammarby och gick bra, lyftes till Djurgårn och gjorde succé. Gick sedan över Atlanten, även han, och fick aldrig komma upp till NHL för Detroit utan fastnade nere i farmen för Griffins i två år. Kom sedan hem och vandrade runt bland SHL-klubbar etc utan att det fungerade och hamnade till slut faktiskt i Luleå Hockey igen men blev återigen utkonkurrerad eftersom en ung Joel Lassinantti var överlägsen och tog spaden. Danne la spaden på hyllan redan för ett år sedan och numera kör han traktor hemma i Boden.

Rautio tog en annan väg. När det inte fungerade i Sverige drog han till Lillehammer och där lossnade det. Blev bäste vakt i Norge, hämtades till Oskarshamn i Allsvenskan och var fortsatt stark. Där mötte de bl a Almtuna där den nye tränaren gjort succé och denne värvades därefter till Luleå och då plockade han med Rautio från Oskarshamn. Tränaren hette Jonas Rönnqvist. Rautio lyckades utmärkt i Luleå och fick dela spade med Anders Nilsson och senare Johan Gustafsson. Sedan ville han ha en marknadsmässig lön av Osten, som snålade och inte erbjöd sådan varpå Berguven gick till Linköping och några år senare till Pölsan där han därefter fortsatt på fin nivå.

Jaja, underliga äro ödets lotter.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jaca: Förvisso igen ;)

Men just det där med att vissa barn/ungdomar får stå åt sidan för att föräldrarna inte har det räta namnet/degen trots att dom ibland är bättre...förmodligen ett nationellt problem...åsså det där med ”de” andra på den sida jag igentligen skulle vara på så känns den sidan för mig ”död” numera sen den/dom/det började härja där.

Fan känns nästan som att man är ”frilansande” Skellefte AIK:are numera utan hemmahamn. Åtmistone här på hokkysnacket dit jag en gång blev värvad till av en TIK:are efter Skellefte lyckats ta sig upp i högsta serien. Väl där så blev man allt eftersom spydigare å spydigare ju bättre det gick...men ändå inte till den grad att man ”trollar” som nån/nåra sysslar med. Å ska vara tacksam man får vara accepterad här i Luleboken där man plitar nåt då å då. För om sanningen ska fram så hade man fulla sympatier för Lule som elitserielag då mitt eget lag vandrade fram på det jag kallar för Via dolorosa(lidandes väg-allsvenskan). Så det känns lite som en hemmaplan trots det skriva en hel del skit här som svider i Skellefte AIK själen då och då...å ibland får man gå in med egna pekpinnar ur min syn på saken å ibland får man medhåll å ibland än mer skit...smaken är ju som sagt som baken...delad.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Knegare:
Helt rätt och jag håller med dig att detta är ett problem, men det framstår ofta som att det är "bara" Löven som håller på med detta.. Nu är det så att Teg har varit och kanske fortfarande är konkursmässig men där har Löven tex gått in och hjälp dem..
Ungefär som vi gjorde när SKAIK var på repet för ett antal år sedan..
Sedan är det ju så att föräldrarna måste bidra, det går inte att klubbarna ta hela kostnaden, gick kanske förut men inte numera..

Självklart är detta så som Du påpekar INTE ett norra Västerbottens problem men kanske att SKAIK drog det till sin yttersta spets, inget fel i det enligt reglerna men moraliskt kanske det var ett övertramp..

Även om Du i mina ögon tillhör fiendeland så ska Du veta att jag respekterar dig och dina åsikter, vilket jag INTE gör mot "vissa" personer... Jag har t.o.m. försvarat dig när de skrivit att:
"Knegare är en femtekolonnare som ska ställa sig på alla fyra så att man kan ...... .....!!"
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jaca: Förvisso...men det där med att inte hålla måttet...är ju inte "bara" i schtaan som det händer...förmodligen hela landet...ja även i Ume.

Har för övrigt en arbetskollega vars son som ännu inte nått åldern 10 år(Tegare) fortfarande ser skiten av att barn med "rätt" namn får fördelar kontra föräldrar som inte kan bidra lika mycket med "degen"...å just det är icke ett norra Västerbotten syndrom...det finns förmodligen i hela Sverige...kanske just ett "Svenskt" problem...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Knegare:
Håller med dig om att dåtidens "sållning" av spelare INTE var bra, nu är det ett x antal år sedan och samarbetet mellan TegSK och Löven är på en annan nivå. Utsållningen kan tyckas slå hårt mot ungdomen, liksom den "komsi, komsi" taktik som ett "visst" annat lag i Norra länsdelen hållit på med under senare tid men avtagit eftersom den taktiken inte fungerar längre..

Nu är det snarare ett par stycken som enlig vissa i klubben inte hållit måttet i sctaan och dragit till Luleå och därefter blommat ut..
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Aaaah...härligt med diskussioner på en "normal" nivå å inte pajkastarnivå ;)

Ibland när man sitter å kör pekfingervalsen vid burken så brukar regeringen/frun undra vad jag håller på med...och så även denna gång...å när hon hörde vad det handlade om så berättade hon att hennes son(född -85) fick känna på att löven krävde att grabben 14 år gammal fick välja mellan hokky eller fotboll...annars fick det bli spel i det "sämre" laget i stan...Tegs SK

Å vad det gäller det här med samarbeta med andra lag så har du väl delvis rätt...å att samarbeta med löven kommer nog aldrig att ske även om klubbarna själva skulle säga att javisst så gör vi för de flesta företagen som sponsrar å finns i å runt städerna som det handlar om skulle upphöra med just detta direkt som det skulle komma på tal...så pass infekterat är det mellan lagen å deras fans.

Och så länge som inget av de andra norrlagen TIK Modo å löven tar steget upp igen så finns nog med spelar underlag för att bedriva elitjunior lag i schtaan...fast majoriteten av spelarna kommer från närmaste upptagningsområdet å förmodligen så kommer det minst lika många blivande elit å landslagsspelare i den regionen som t ex vis Modos upptagningsområde...för det är blivande spelare från dessa södra norrlands regioner som vissa av spelarna kommer ifrån...ja även norrbotten kommer det grabbar ifrån för jag misstänker att det finns nog en del av norrbottensgrabbarna som blir "bortsållade" i Lule för att dom inte riktigt håller måttet å därefter knyter näven i suspen för att ta revansch i sctaan AIK...eller ja i nåt annat lag också...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Champions Hockey League är framme vid semifinalerna och i första matchen spelade Läjkrarna oavgjort 1-1 borta mot Liberec, medan JYP vann hemma 4-2 mot Trinec. Retur om sex dagar på tisdag. Ska vi tippa Läjkrarna mot JYP i final? Alltid svårt att förstå regler för CHL, som dessutom med jämna mellanrum ändras utan att det redovisas på ett tydligt sätt. Men jag tror att det lutar mot att en final mellan dessa två lag i så fall spelas i Jyväskylä. Degersig.

När det gäller CHL intervjuas Looben på Hockeysverige och han lyfter möjligheten att kanske man kunde övertala KHL att gå in med några lag i ett senare skede.

Ingen dum idé.

Som det nu är har vi 32 lag som är kvalificerade för CHL och av dessa går 16 lag vidare till slutspel.

Jag skulle föreslå att man siktade på att 12 lag ska återstå efter CHLs gruppspel och så kompletteras de av 4 KHL-lag, samt att dessa fyra KHL-lag petas in på fyra delar så att det formellt är möjligt att i semifinalerna återstår bara KHL-lag, förutsatt att de är bra nog.

KHL är ju lite blandat och de flesta lagen är inte sådär jättebästigast men ungefär de fyra bästa är rejält starka så det vore kuligt.

Eller så kunde KHLs fyra lag gå in först en omgång då bara fyra (i stället för 12) av lagen från CHL återstår.

Ja, sedan kunde man förstås modifiera gruppspelet. Det tar sin tid att finna rätt form för det där, men för att komma med synpunkter måste man använda skallen och inte bara bräka ut gnäll, gnäll och ännu mer gnäll.

Det är pinsamt att höra folk först gnälla sig blödiga över att "de bästa lagen från varje land måste in, annars blir det inte sportsligt" och när detta sedan genomförs gnälla ännu mer över att "det ingår blåbärslag som bara vill skada våra bästigaste spelare".

På sikt skulle jag kunna tänka mig att man lirade kvalificeringar där lag/länder med tidigare icke imponerande resultat i turneringen först fick möta varandra för att på så sätt eliminera ett antal så att bara de som lyckas bäst går vidare till ett gruppspel med lag från de mer etablerade länderna.

Och så körde vidare samt att KHL-lagen gick med i ett senare slash sent skede.

Skulle man vara riktigt påhittig kunde man ha ambitionen att vi ser till att det här etableras och optimeras och sedan - om låt säga 10 år - är målet att de avslutande åtta lagen ska bestå av fyra lag från CHL/KHL samt fyra lag från NHL.

Ett upplägg som skulle innebära att ett danskt lag iofs kunde gå hela vägen om de vore bra nog - dvs det sportsliga incitamentet finns där - men att som regel skulle vi få ett slutspel om världens bästa klubblag där åtta lag återstår.

Tänk t ex att vi skulle ha följande kvartsfinaler, baserat på lite ställningar i diverse ligor just nu.

Tampa Bay Lightning - SKA St Petersburg

Wahington Capitals - Växjö Lakers

Las Vegas Golden Knights - JYP Jyväskylä

Nashville Predators - CSKA Moskva

Ja, jävlars i det!

Men det faller säkert på att Apan skulle kräva att de alltid ska vara garanterade gratisdeltagande och en plats i finalen...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Nu rapporteras det att Patrick Cehlin snart kommer tillbaka. Har ju varit väldigt lite information och ovisst medan han varit borta men nu tycks han träna för fullt.

Vi håller tummarna.

Vidare stannar Nils Lundkvist i Luleås A-lagstrupp och har idag skrivit på ett avtal fram till 2020.

Härliga besked!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
bisterfinnen: He he, vacker bild. På den duktigaste hockeyspelaren av alla jimmie eriksson i Sverige:-)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Knegare: Tjaba, varmt välkommen igen och som vanligt tillför du vettig kunskap och tankar:-)

Håller med helt om att det inte är fel utan bara att beundra att ha en långsiktig genomtänkt satsning.

Ibland har klubbar fokuserat så på A-laget att man för junisarna nöjt sig med att placera någon avdankad som "formellt junisansvarig" men som bara pliktskyldigt hållt i träningar och matcher, men utan någon idé som är mer förankrad i klubben och alla samarbetspartners, dessutom bara med ambitionen att hantera årets säsong.

Jag tänker att allra bäst blir det om det på riktigt hög ansvarig nivå bland ledare med mandat tas nödvändiga beslut och ger de närmast ansvariga de verktyg och den makt som närmast junisansvariga behöver för att fullfölja de långsiktiga planerna.

Tänker då att för att etablera ett långsiktigt hållbart samarbete måste det ske i samverkan med a) klubbens ledning b) externa klubbar i upptagningsområdet (t ex för Apans del norra Västerbotten, för Luleå Norrbotten) c) politiskt ansvarig för ungdom och fritid fr a för a)-området men också b)-området.

Om bara den egna klubbens verksamhet och resultat gynnas - och speciellt om det görs alltför kortsiktigt - blir det inte bra, enkelt uttryckt.

En sammanhållen strategi som kan få stöd bland alla som måste samverka måste visserligen långsiktigt arbeta för att en elitklubb får så slagkraftigt lag som möjligt till de ekonomiska villkor som klubben kan hantera.

Men. Inte BARA så. Klubben måste också ha ett väl fungerande samarbete med mindre klubbar i upptagningsområdet. Dessa måste också acceptera att även om de drar fram pojkar som så småningom blir stjärnor kommer dessa att dra och då är det lämpligt att det görs under ordnade former där hänsyn tas till både de inblandade klubbarna och till pojkarnas bästa. Om detta inte fungerar tar "marknaden" över dvs andra klubbar utifrån kliver in och tar för sig.

Men det här är ett så viktigt område att det räcker inte att bara se till hockeyn. Kommunerna har ansvar för att säkra en fin uppväxt under optimala former för alla ungdomar och där tror jag att hockeyklubbarna har och kan ta ett större ansvar än man kanske tänkt sig och att denna samhällsinsats - speciellt när det gäller mindre klubbar där i princip ideellt arbetande icke avlönade människor står för en helt avgörande insats för att ge barn och ungdomar möjligheter att utvecklas som hockeyspelare - eller annat!

Utan en väl etablerad samverkan av det slag jag ovan talar om är risken överhängande att allt blir på elitklubbens villkor och endast främjar den klubbens resultat i form av leverans av färdiga junisar som kan ta klivet upp i A-laget.

Jag mår illa av att se alltför tidigt tvingande elitsatsningar för barn i allt yngre åldrar och skulle gärna se att idrottsintresserade får chans att pröva sig fram bland olika idrotter så länge som det passar dem, men förstås också har möjlighet att mer fokusera på en sport eller idrott när det mognat fram och då under de krav och den fokusering som de är beredda till. För att tillhandahålla detta och möjliggöra tillgång till en vettig fritid för barn och ungdom räcker det definitivt inte med att en enskilt junisansvarig med kortsiktiga uppdrag driver på. De kan nog göra så gott de kan, men för att säkra att det blir långsiktigt hållbart för alla måste villkoren dras upp på betydligt högre och bredare nivå.

Ja. Ovanstående bara framtuggat och hastigt nedtuggat utan tanke, men om man nu är inne på området kan man fundera på vad t ex Luleå och Apan gjort bra och mindre bra.

När det gäller Apan har jag ju många gånger kritiserat att klubben i lönndom arbetat för att sno åt sig unga pojkar från andra klubbar och andra upptagningsområden. De, som inte hållit med mig, har försvarat Apans agerande med att "de har givit pojkarna chansen att utvecklas till stjärnor och pojkarna har sökt sig till Apan - skulle de inte fått chansen där hade de sökt sig till annat håll".

Det är delvis korrekt, men jag menar att Apan till att börja med har komplett skitit i att etablera väl fungerande samverkan med klubbar i norra Sverige och i stället snott åt sig allt de kunnat. Det har förstås inneburit att i stället för att skaffa sig långsiktiga vänner har de skaffat sig fiender och på sikt kommer det rejält att förstöra Apans möjligheter.

Vidare har Apan inte tagit det bredare samhällsansvar och det viktiga ansvar för unga människor som måste till, när de agerar för att få 15-åriga pojkar att lämna familj och vänner och närmiljö för att flytta 10-20-30-40-50 mil hemifrån och på så sätt utelämnade fixa en framtid för sig själva. Alla klarar inte det och där tror jag att Apan blundat för sådant och bara kört på och de ungdomar som far illa, far illa, men Apan har plockat till sig så många att de kunnat skita i vilka som går under eftersom det funnits tillräckligt många som klarat av utmaningarna och blivit framträdande junisar och senare i många fall A-lagsspelare.

Luleå då?

Det vi inte lyckats tillräckligt bra med är att ha etablerat tillräckligt väl fungerande samverkan med alla andra klubbar i Norrbotten. I de flesta fall har det fungerat, men Norrbotten med relativt begränsad befolkningsunderlag har ändå producerat en förvånande stor andel av svenska framträdande hockeyspelare. Betydligt mer tidigare kanske, men då försvann de snabbt nedåt till klubbar söderöver eftersom möjligheterna till elithockey saknades i Luleå.

När Luleå Hockey etablerades i Elitserien och närmaste decenniet var det en självklarhet att spelare från Norrbotten kom till länets elitklubb men under de tjugo år som följt har det fungerat lite sämre. Framför allt eftersom det fanns så många i Piteå som inte gillade läget utan t o m aktivt motarbetade allt som hade med Luleå att göra och därför etablerat samverkan med andra klubbar först AIK i Stockholm och senare med Apan. Fanns en del sådant "anti-Luleå" i Boden också och lite grann i andra klubbar i Norrbotten med, men i synnerhet Piteå drev på denna förödande "anti-Luleå"-kamp.

Bara att acceptera att där misslyckades vi och det har tagit mycket tid och resurser att försöka återskapa och långsiktigt etablera bättre möjligheter.

När det gäller Asplöven fungerade det alldeles utmärkt och det var skitkul så länge det varade. Just nu har Apsis tappat mark och allvarligt talat vet jag inte om Aspis har de förutsättningar som krävs för att mer säkert på lång sikt etablera en allsvensk väl fungerande klubb.

Jag tycker att Luleås och Norrbottens målsättning skulle vara att a) ha en säkert etablerad SHL-klubb b) ha en säkert etablerad allsvensk klubb c) ha ett säkert etablerat samarbete med övriga klubbar i länet som accepterar a) och b).

Att Luleå är a)-klubben vet vi ju. Efter trettio år som en av landets bästa klubbar är det säkerställt.

Men var hittar vi klubb b)? Fortfarande vill man nog tänka att det skulle vara uppe i malmfälten som levererat så fantastiskt duktiga hockeyspelare historiskt, dvs Kiruna AIF, samt IFK Kiruna och gällivare-malmberget.

Historiskt skulle det förstås vara rätt, men utvecklingen och urbaniseringen innebär nog att den tiden är förbi. Tror att det måste bli Norrbottenskusten.

När det gäller Boden är jag personligen inte alls anti-grön och hade gärna sett att man fått in straffen mot Gnaget i början av nittiotalet och kommit upp i Elitserien. Men nu är detta över. Regementena försvann och därmed förutsättningarna för Boden som hyggligt stort samhälle och trots de krampartade men meningslösa försöken att inte acceptera framtiden - vilket ledde till att Piteanders hur j-a idiotiskt som helst tvingade fram placeringen i Sunderbyn av sjukhuset, j-a nöt - är Bodens framtid en annan.

Nej. Det måste bli Piteå. Piteå är tillräckligt stort för att långsiktigt hålla en allsvensk klubb på hygglig nivå och fördelen med att ha SHL-klubb i Luleå samt allsvensk klubb i Piteå är helt oslagbara. Folk kan utan problem bo i vardera staden och utan problem gå mellan de båda klubbarna när det behövs för spelarens utveckling och för båda klubbarnas bästa.

Men för att det ska genomföras måste Piteå till att börja med acceptera att SHL-klubben finns i Luleå nu och i all framtid och att Piteå blir mer av en farmarklubb till Luleå. Om så sker kan och ska Luleå ge allt stöd till Piteå som Piteå behöver.

Jag vet inte om det i Luleå finns några problem med en sådan lösning? Jag kan inte tänka mig det. Möjligen har det tidigare funnits och möjligen kan det finnas inslag av stöddiga Luleå-karaktär kvar, men det måste från högsta nivå fullständigt tvättas rent och rensas bort.

När det gäller Piteå måste - för att ovanstående ska kunna genomföras - elimineras den idiotiska inställningen att "vi ligger ju nästan lika nära till Apan som till Luleå och kan välja att samarbeta med Apan i stället". Skellefteå är INTE Norrbotten och för att etablera en optimal samverkan utanför klubbarna utan i ett större sammanhang kommer det att behöva ske inom samma län och landsting.

Sedan finns det ju ett annat motiv för enstaka pitbors inställning, nämligen att "vi var ju bättre på hockey än luleklubbarna under 50-talet, 60-talet och tidigare 70-talet" och många av Luleå Hockeys största stjärnor under 80-talet kom från Piteå"....så vi borde finnas i Elitserien/SHL. För fan, släpp det där nu! Väx upp - om man kan säga så eftersom de flesta är gamlingar - och acceptera att allt ändras.

Så tror jag, om Norrbotten. Luleå i kombination med Piteå och när det etablerats ordentligt, då har vi säkrat bästa förutsättningar för att alltid hålla en toppklubb i hockey vid norrbottenskusten.

När det gäller Apan är jag mer tveksam. Motsvarande skulle nog på långsikt bara fungera med SHL-klubben i Umeå och den allsvenska klubben i Skellefteå. Förutsättningarna för att genomföra det är med all säkerhet extremt mycket sämre än motsvarande i Luleåområdet. Men en fortsatt konkurrens och fiendskap mellan Apan och Burkölen tror jag ovillkorligt kommer att leda till att Apan går under. I mina ögon är frågan inte "om" utan "när".
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Sista satsningen att bli ”stabil” i landslaget. Kocklandslaget 😂
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Å hej ba,igen! Ja tyvärr saknas mycket av ödmjukhet av sanningen om hur många som verkligen kommer från "egna" led.

Men läste igenom det du skrev å även pdf:en om å med Lasse Marklund...tills jag kom till "klippen" om 14-års satsningarna. Svågerns söner har då dom var i den åldern över pölen för att spela mot lag i å runt Chicago där sådan satsning mer eller mindre är vardagsmat...kommer ihåg den äldre sonen var förbluffad hur Nordamerikanska grabbarna var så mer vältränade än dom var å mer samspelta...både spelare å lagledare var till en början stensäkra på att dom var ett eller ett par år äldre...men dom var precis lika gamla...ja tillåmed så hade dom med lag som var årskullen yngre än Svenskarna.

Så igentligen var det inte feltänkt där hos Skellefte...jo i Svenskt perpektiv men inte internationellt,eller?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Stefano:

Hej Stefano!

Jag har liksom du läst Apans årsredovisningar och andra dokument samt beskrivningar på hemsidan eller av Apans företrädare i olika sammanhang.

Och det är underhållande att se hur man töjt och tänjt på beskrivningarna och kontinuerligt varierat terminologin för att den ska passa för tillfället. Ibland har det talas om visioner, andra gånger om målsättningar eller mål, ytterligare tillfällen har det handlat om ambitionsnivå eller löften och angående vad - för att det ska giftas med 50%? Egna spelare? Spelare "från "egna led"? "Egna produkter? Från "egna bygden"?

Och så vidare. Ibland har man varit angelägen att kunna räkna in de man värvat till hockeygymmet dvs som 16-åringar och då fungerade det inte längre att påstå att de ska komma från bygden - eftersom flertalet kom från Umeåtrakten, Norrbotten eller söderöver.

Då böt man ut "komma från bygden" till kommande från "egna led" och definierade det dessutom - ordagrant i en årsredovisning för ett par år sedan - till att spelaren ska komma från Apans junislag till representationslaget" för att uppfylla kravet att komma från egna led.

Men det eliminerade ju t ex Jocke Lindström som lämnade Skellefteå efter grundskolan och utbildades i många år av MooDoo och efter 11 år där och i Nordamerika värvades av Apan, men då töjde man lite på begreppet "egna led" och talade diffust om "bakgrund" så att denne kunde räknas in. Ja, med den tänjbarheten räknade man också in Fläskberget även om han värvades först som senior, eftersom han var född och bosatt i Skellefteå som spädbarn.

Och så där håller det på. Spelare som lämnat Apan - eller sparkats av Apan - som juniorer eller pojkar och utvecklats i andra städer och av andra klubbar men därefter lyckats och köpts tillbaka presenteras förstås som "egna produkter".

Ja, i Apboken är hatbrottslingen så storsint att han är beredd att låta vissa av Apans "egna produkter" vara "egna produkter" även för andra klubbar, t ex om de som Jocke Lindström tillbringat 100% av tiden 15 år - 26 år i andra städer och länder....

Man åter till ordningen. Vad är bakgrunden?

Se nedanstående länk för facit.

När Apan med bara några timmar till godo undvikit att gå i konkurs 1997 formulerades nya mål för föreningen, i syfte att staka ut den väg som klubben skulle följa i stället för det allmänna kaos som rått 10-15 år innan dess då föreningen sålde ut själ och hjärta och kastades än hit, sen dit i den villervalla som nästan lyckades ta klubben i konkurs.

Här finner du under rubriken sportsliga mål följande:

"Stor internrekrytering av spelare i bygden. 5 av 10 spelare i representationslaget skall komma från bygden. Till bygden räknas i första hand Skellefteå kommun och i andra hand N V s spridningsområde."

Vad är då ett "mål"? En floskel bara? En "drömbild i fjärran" som man lyfter fram för att tjusas av, men sedan struntar i? Ungefär som en politiker som lovar genomföra något om hen blir vald, men därefter förklarar att det "bara" var en målbild som inte behöver uppfyllas? Eller som vederbörande visserligen inte kan förneka att hen sagt men däremot att "min minnesbild är annorlunda"?

Nja, ett mål är förstås något som man ska planera för att inom en tidrymd ska uppnå. Annars är det knappast något äkta mål utan snarare något man säger eftersom man i det ögonblick det uttalas inte behöver vara uppfyllt.

Men när man efter tio år går upp i Elitserien med ett lag där 95% av spelarna INTE kommer från bygden? Är det då inte hög tid att förklara att "visst kunde vi ha spelat med 5 av 10 från bygden, men då skulle vi spelat i Allsvenskan eller kanske t o m i lägre divisioner". Vi ändrade oss och prioriterade att få delta på högsta nivå och accepterade att vi behövde ha 95% köpespelare i laget för att nå dit.

För sanningen inser alla: skulle Apan prioriterat spelare från bygden hade man aldrig nått Elitserien igen och de talanger man fick fram skulle fortsatt ha lämnat Apan och Skellefteå för andra klubbar och städer; vilket skulle ytterligare och fortsatt eliminerat Apans chanser att ta sig till Elitserien.

Överlag tycker jag inte att Apans agerande är så konstigt. De ville tillbaka till Elitserien och det kunde man bara lyckas med genom att köpa ihop ett lag som helt dominerades av s k köpespelare. Och den lokala förankringen har alla klubbar som vill spela på toppnivå i Sverige tvingats släppa. Det är väl bara Frölunda och Djurgårn som har förutsättningar att redovisa spelare från "bygden" men då talar vi om upptagningsområden på >1-2 miljoner. Alla klubbar har sedan länge varit tvungna att fylla lagen med spelare som rekryteras, eftersom deras bästa spelare rekryteras över Atlanten eller ut i Ryssland-Europa (vi har ju >200 av våra bästa svenska spelare utolmlands numera, jämfört med snarare tiotal för 15-20 år sedan). Och inte bara det - dessutom har "nya" klubbar i sydbotten med pengar köpt de bästa spelarna från andra svenska klubbar och där har Frölunda, Pungen och Warulfven stått längst fram med strösta börsarna. När jag tittar på spelartrupperna i SHL finner jag att >>ett helt lag av tidigare Luleåspelare nu lirar i andra klubbar och vanligen finns fler spelare födda och uppvuxna i Luleå och utbildade av Luleå Hockey i andra klubbar än vår egen.

Det har alltså skett dramatiska ändringar och jobbet och klubbarna har varit tvungna tillsätta sportchefer, managers, ja ibland bestående av många personer som arbetar med just detta numera.

Apan får liksom alla andra acceptera situationen och "laga efter läge". Att man önskar och arbetar efter att ha spelare från egna staden och juniorlagen i A-laget är en självklarhet och det vill ju varje klubb och lyckas mer eller mindre bra.

Skulle Apan förklara detsamma hade ju ingen höjt på ögonbrynen. Men efter att ha avancerat till elitserien med ett lag bestående till 95% av köpespelare kom några år när man fick upp en fin generation av juniorer, som inte lämnade Apan för andra klubbar utan blev kvar, och detta förstärktes av en minst sagt aggressiv värvningskampanj som i det tysta pågick många år där man snodde åt sig talanger från andra klubbar genom att kontakta pojkarna längre och längre ned i åren - t o m 12-13-åringar kontaktades för att få rosor strödda framför sig "om de flyttade till Apschtaan".

Jag tycker ju att det där var moraliskt förkastligt och mår illa när jag läser om unga pojkar som lurade att lämna familj och vänner far illa nere i Skellefteå och hos Apan där apledarna t o m uppträtt så elakt att Skolinspektionen hotat med att stänga hockeygymmet pga kränkande särbehandlingar där ansvariga varit Apanställda.

Så bakgrunden till att Apan under en period kunde fylla på med dugliga junisar till A-laget är minst sagt betänksam och än värre blev det när Apans företrädare själva och ännu mer hånande genom s k supportrar (se Apboken) spred en syn om att Apan minsann var bästigast på att fylla laget med egna spelare medan övriga var köpespelarköpare.

Nu är man så uppfylld av sin egen förträfflighet att man plockat in junisar som inte håller måttet för att kunna peka på skrytnivån 50% - även om den i praktiken sedan flera år har fallit - men om Apan ska kunna bli kvar i SHL blir man tvungen att ersätta lättviktiga mediokra backar mer riktiga spelare och ersätta ej fungerande komplementspelare i linnorna med riktiga forwards. Genom att KÖPA. Det här pågår redan, sedan flera år eftersom Apan tappade spelare som alla andra klubbar som lyckas alltid tappar spelare. Men det kommer att bli allt "värre" och klarar Apan att hitta sådana spelare och försvara sin plats i SHL? Jag är inte säker på det. Näsan försöker ju och jag är övertygad om att han velat värva betydligt fler än han fått men det kommer nog.

Nå, Stefano. Där fick du ett ärligt svar på den fråga du ställde. Nu har jag inte tid längre, men har sagt mitt i frågan. Jag hoppas att du tar emot informationen på ett bra sätt och inte hemfaller till jidder a la apmonstrumet.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:
Jo mentaliteten har spelat in, minns första gången man slog Kanada i Nordamerika i ett gruppspel, spelarna jublade som om de vunnit glud;).

Av vad jag hört så satte sig Bendelin/Boustedt ner någon gång på 2000-talet och börjande jobba med ”when avarage becomes good”. Man samlade ett gäng ungdomstränare och tog input om hur man skulle kunna lyfta nivån på svensk ungdomshockey, det var då man började med sk russinläger. Det speltekniska fixade man rätt snabbt, men nu känns det faktiskt som man hade den mentala hårdheten som krävs. Är hundra på denna story men har för mig att jag läst det någonstans.

Jo håller med om känslan, i semi var man ”nästan” aldrig orolig. Inte en när amerikanarna hade friläge var jag nervös, iofs kände det som att Filip hade den dära dagen. Även i finalen kändes som om vi höll i taktpinnen.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Jag tycker mig ha sett att du då och då uttrycker att Skellefteå AIK har gett någon form av löfte att minst 50 % av spelartruppen ska vara från bygden. Jag ha dock alltid tänkt att detta är mer av en vision som finns inom föreningen. Läser man de senaste årens årsredovisningar tycker jag att man även där kan se att det handlar om en mer långsiktig vision detta med att hälften av truppen ska bestå av spelare från bygden. Här nedan återges ett stycke ur senaste årsredovisningen:

VISION

LÅNGSIKTIG SPORTSLIG UTVECKLING

Vi ska tävla om SM-guldet varje år.

Minst hälften av spelarna i vårt representationslag ska komma från egna led.

Vi utvecklar individer med hela hockeykarriären i fokus.

Vi utvecklar vår spelidé över tid.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Tarasov: Jo, och dina synpunkter i efterhand är säkert mer korrekta - då kan man ju ofta bedöma bättre genom att stoppa och köra igenom situationer mer noggrant.

Håller med om småkronornas ökade förmåga. Har ju också undrat varför vi inte lyckats bättre trots att vi haft många spelare som senare etablerats som riktigt stora stjärnor i NHL. Men kanske vi inte haft mentaliteten och kanske vi haft för svaga ledare av typen sorgny bendelin, gnomen mårts m fl, även om faktiskt rogern gick hela vägen fast kanske med flyt dugliga spelare.

Ändå tycker jag att inte bara småkronornas styrka förklarar matchbilderna. Nog var väl både US of D och småkanada märkligt initiativlösa som vore de skrämda av oss stora delarna av matcherna? Bara under matchernas slutskeenden kändes det som att de agerade mer "normalt" för att vara sådana lag - agerade som tidigare årgångar gjort mest hela matcherna.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:
Löste det hela genom att titta i efterhand, slutade titta med två min kvar...:) har så svårt att motivera mig att titta om jag inte tror på en seger, faktiskt har jag börjat tappa lusten för att kolla på Modo i nuläget.

Ang utvisningar så tycker jag den första på Lias är mkt tveksam, men visst det kan vara en hakning. Gustav Lindström tycker jag också är märklig, för visst blir kandensaren tacklingsbar när han touchar pucken. Har flera ggr sett svenska spelare få en tackling efter att de passat iväg pucken. Skitsamma de redde ut sina BP. Däremot så missades två ganska klara utvisningar en på Lias och på Elias, synd då man velat se iaf ett svenskt PP till.

På det stora hela så har vi tagit otroliga kliv framåt sen de mörka åren i mitten på 2000-talet. För första gången känns det som att vi utmanar Kanada på allvar "over there", det har börjat med lite vinster i gruppspel för att sedan successivt jobba upp vanan och skaffa sig erfarenheter via finaler. Det har klagats de två senaste åren på att vi inte vinner bronsmatcherna men det tror jag är ett resultat av ribban höjts och luften går ut laget när man inte når final. 6 finaler på 11 år är endast toppat av Kanada med 8. Denna gång kändes det som att de var redo för uppgiften på ett annat sätt än tidigare.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
UNDERHÅLLANDE PAMFLETT PÅ HOCKEYSVERIGE OM APANS UPPGÅNG OCH FALL

Travesterande Kristian Luuk skriver man "På tio poäng – vart är ni på väg?" som rubrik till följande artikel.

Sex år i rad var ni i final. Fyra år i rad vann ni serien. Två år i rad vann ni SM-guld. Vad hände med Skellefteå?

”På tio poäng: Vi reser mot en guldstad på glid. De vann en Oscar, två SM-guld och klockade in som svensk hockeys stormakt”.

Missförstå mig rätt: Jag ser fortfarande Skellefteå som en finalkandidat den här säsongen. Jag ser visserligen HV71, Växjö, Frölunda, Malmö, Djurgården och kanske något lag till som större kandidater, men Skellefteå ska inte räknas bort. Och jag är absolut medveten om att jag sparkar in en öppen dörr nu när jag skriver den här texten när de har säsongens sämsta form.

Men jag måste ändå ställa mig frågan: Vart är ni på väg, Skellefteå AIK? Skellefteå är fortfarande bäst i Sverige på att plocka fram egna spelare. Det tycker jag. De har fortfarande SHL:s bästa kedja och en av de bästa målvakterna. Man är fortfarande (väl?) Sveriges rikaste klubb. Ändå ser jag inte riktigt hur man ska återgå till att bli svensk ishockeys stora maktfaktor.

HUR HAMNADE NI DÄR?
Mikael Lindgren verkar vara en okej sportchef. Bert Robertsson och Stefan Klockare är uppenbarligen kompetenta tränare. Och klubben är, som sagt, välmående. Ändå är Skellefteå AIK ett lag som i stort sett lever på en kedja. När Joakim Lindström (och Matt Anderson!) saknas finns det inte så mycket i övrigt att hoppas på. Hur hamnade man där?

Att deras totala dominans skulle försvinna bort en dag förstod vi ju. De bästa spelarna hamnar i NHL i nio fall av tio. Att Skellefteå fått behålla Lindström och Möller under så pass lång tid är en lyx. Och ändå ser det inte bättre ut. Skellefteå ska inte vara i den positionen att man lever på ett fåtal spelare. Att Mora kan landa en spelare som Jason Akeson säger en del. Varför är inte Skellefteå där och hugger på en sådan spelare? Eller har man tappat handlingskraft eller, ännu värre, dragningskraft?

SHL i år är tokjämn. Hade vi haft ett system med åtta lag i slutspel, i stället för tio, hade jag i dagsläget inte tippat Skellefteå i slutspels ens. Hur har det blivit så? För bara ett par år sedan var man en fullständigt överlägsen seriesegrare Vem är det som nu tar ansvar och tar tag i sakerna? Är det Jimmie Ericsson, som precis kommit in i laget?

LYFT LUREN
Är Bert och Klockare männen att rida ut stormen? Är de männen som ska få Skellefteå att lyfta? Ska de få igång Jesper Olofsson och Bud Holloway? Vi ska komma ihåg att Bert Robersson var med och skapade den moderna hockeyn med Jonas Rönnqvist i Almtuna. Rönnqvist i Luleå och Bert (tillsammans med Anders Forsberg och senare Hans Wallson) i Skellefteå ledde sedan utvecklingen för svensk hockey i några år. Nu har Frölunda tagit den ett steg vidare. Blev Skellefteå för bekväma i sig själva?

Det är enkelt att säga att det bara är ett par poäng upp till en andraplats. Det är absolut ingen kris i Skellefteå. Men med tanke på den bleka figur de var redan förra säsongen finns det fog för oro. Var Lasse Johansson och Hans Wallson så viktiga?

De finns på marknaden nu. Skellefteå måste lyfta luren och ringa. Annars kan stormaktstiden få ett definitivt slut inom kort. Var kommer vi ha Skellefteå om tre år, egentligen? Klarar de av att återigen föra utvecklingen för svensk hockey?

På två poäng: ”Minns ni när vi var i sex raka SM-finaler? Det var tider det”, är en fras du ofta hör i den här före detta guldstaden”.

MINA KOMMENTARER
Intressant diskussion, om än utan djupare kunskap.

Artikelförfattaren tycks ha köpt apsektens påstående om att de lyckats eftersom de är så bästigast på allt, och följdaktligen frågar sig författaren "vad de nu gjort fel?" och "Hur kan det rättas till?"

Jag har nog följt Apan närmare under längre tid och därför vill jag hävda att de har inte gjort något speciellt fel - de kunde knappast göra så mycket mer än de gjort.

Men verkligheten har hunnit ifatt Apan, precis som de flesta av oss visste skulle ske.

Så här ligger det till. Här kommer de korrekta förklaringarna.

1. Apan hade i det fördolda hittat på att sno talanger från andra klubbar och deras upptagningsområde genom att bearbeta unga pojkar 1-2-3 år innan de etablerade klubbarna av rutin tog kontakt när pojkarna gått ur grundskolan. Pojkar i 12-13-14-15-årsåldern - och deras pappor - blev stolta när Apan hörde av sig och var inte svåra att övertala. Tämligen billigt sög Apan till sig en dryg generation av talanger i norra Sverige, i första hand från Burkölen med även från Luleås och MooDoos upptagningsområde.

Detta gav Apan ett försprång och de kunde lyfta upp många duktiga junisar som snabbt fungerade utmärkt i A-laget.

Detta upptäcktes ju och de andra klubbarna gjorde motdrag men självklart dröjer det många år innan det märks. Nu har den tiden kommit och intaget till Apans hockeygym är sedan flera år tomt på pojkar från Luleås, Burkölens och MooDoos upptagningsområde.

2. Vidare har Apan haft en generation av egna duktiga pojkar som också de klivit upp i A-laget och lyckats. Sådana generationer har alla elitklubbar varit med om. Det sker inte hela tiden men då och då kommer några årgångar som stimulerat varandra att utvecklas perfekt. Men det har sinat ut nu. Apan lyckas på senare år nästan inte lyfta upp någon egen junis som duger för A-lagshockey.

3. Med Anders Forsberg rekryterade man ett lag som var synnerligen starkt; där man lyckats lyfta upp egna pojkar och smygrekvirerade talanger samt komplettera dessa med väl utvalda spetsspelare. När det laget kom fram kunde de - t o m sedan Forsberg sparkats genom en kniv i ryggen - som ett självspelande piano vinna först ett Glud och sedan ett Glud till; det andra Gludet eftersom hela laget var på kontrakt ytterligare ett år och de behövde inget speciellt extra utan körde bara in i kaklet igen.

Men sedan kom tappet och Apan tappade nästa hela laget på några år. Precis som alla andra lag som toppat i Sverige tappat sina bästa spelare till NHL. Nu var det inga storstjärnor som kom fram i Apan, men hyggliga medelmåttor och flera lyckades etablera sig, några t o m som starka spelare. Men följden blev att Apan tappade sin trupp och behövde en ny.

Apan själv påstod ju med sektdimman i ögonen att "vi bara lyfter upp några junisar så går de in och dominerar och blir stjärnor" men allt sådant är bara skitsnack: de har i flera års tid väsentligen misslyckats att lyfta upp junisar som duger och några stjärnor har inte dykt upp.

Tur i oturen för Apan att högproducerande "stjärnor" som highsticking och Möller misslyckats igen internationellt - Möller i KHL och highsticking har fortsatt göra fiasko överallt - och därmed har dessa två återkommit till Apan. Ren flyt där, alltså - tänk hur Apan skulle vara om de inte haft flytet att fr två nämnda är för dåliga för att spela utomlands! Utan dessa två skulle Apan figurera nere bland strecken redan nu.

4. Aphockeyn är sönderläst. De övriga lagen spelade "konventionell" hockey tidigare och eftersom dessa lag förlorat så många av sina bästa spelare till NHL hade de tappat i nivå och var enkla villebråd för en Apa på topp. Men sedan kom Rönkenhockeyn och alla lag som har tillräckligt material lirar numera sådant totalpresshockey där alla spelare ger maximalt och bidrar för att göra laget starkt.

Och det passar inte Aphockeyn - speciellt som de lag som kan ser till att neutralisera de största hot som Apan kommer med. Och som genom hög press kan utnyttja Apans svaga backar och redan där se till att Apan inte får igång den "skölja över"-hockey de helst vill få till.

Så ungefär. Väntade och naturliga förändringar som väsentligen klätt av Apan och den utvecklingen kommer förstås att fortsätta.

Med denna bakgrund inser alla att Apans framtid inte kan lyfta dem till en ny storhetstid utan att den för gott nu är förbi och frågan är gen-kligen bara hur djupt de kommer att falla och hur snabbt det går. Näsan försöker förtvivlat ösa ut pengar för att köpa in färdiga stjärnor men allvarligt talat: det går inget vidare och efter 17 miljoner back förra året kommer de ekonomiska möjligheterna att reduceras år efter år och till slut är börsen tom.

På en poäng: Kommer Apan att lyckas hålla sig kvar, fast på undre halvan av SHL, eller faller de så djupt att de får fightas vid/under strecken för att tvingas kvala och då förr eller senare skickas ned till Allsvenskan igen? Och hur snabbt går det, innan de försvinner? Och blir det något återtåg därefter?

Ja, jag tror det blir Allsvenskan och jag tror inte heller de kan ta sig tillbaka därefter. Frågan är bara hur snabbt det går? Jag håller inte för omöjligt att det sker redan våren 2019, även om de kanske har tur att gnugga sig kvar några år ytterligare. Men fallet kommer och Apan kommer att ta sig hem. Till Allsvenskan.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
SPELARTRUPPEN SOM TOG APAN TILL ELITSERIEN 2006:

1. Köpespelare, värvad som senior, från USA, Mark Busenberg

2. Köpespelare, värvad som senior, från USA, Brett Harkins

3. Köpespelare, värvad som senior, från USA, Jeremiah McCarthy

4. Köpespelare, värvad som senior, från Tjeckien, Libor Prochazka

5. Köpespelare, värvad som senior, från Tjeckien, Daniel Branda

6. Köpespelare, värvad som senior, från Österrike, Daniel Welser

7. Köpespelare, värvad som senior, från Kiruna, Andreas Hadelöv

8. Köpespelare, värvad som senior, från Kiruna, Fredrik Krekula

9. Köpespelare, värvad som senior, från Boden, Johan Norberg

10. Köpespelare, värvad som senior, från Boden, Fredrik Öberg

11. Köpespelare, värvad som senior, från Arvidsjaur, Fredrik Lindgren

12. Köpespelare, värvad som senior, från Umeå, Per-Anton Lundström

13. Köpespelare, värvad som senior, från Umeå, Daniel Sondell

14. Köpespelare, värvad som senior, från Örnsköldsvik, Magnus Wernblom

15. Köpespelare, värvad som senior, från Örnsköldsvik, Anders Söderberg

16. Köpespelare, värvad som senior, från Örnsköldsvik, Fredrik Bergquist

17. Köpespelare, värvad som senior, från Gävle, Patrik Rönnqvist

18. Köpespelare, värvad som senior, från Stockholm, Nicklas Dahlberg

19. Köpespelare, värvad som senior, från Stockholm, Andreas Falk

20. Köpespelare, värvad som senior, från Stockholm, Andreas Paulsson

21. Köpespelare, värvad som senior, från Stockholm, Johan Åkerman

22. Köpespelare, värvad som senior, från Arboga, Mikael Bohman

23. Köpespelare, värvad som senior, från Mariestad, Per Helmersson

24. Köpespelare, värvad som senior, från Nybro, Pontus Petterström

25. Mikael Pettersson, från Skellefteå, men 0 matcher i kvalserien.

26. Tomas Larsson, från Skellefteå, men 0 matcher i kvalserien.

27. Mikael Brancalion, från Skellefteå, men 0 matcher i kvalserien.

28. Alexander Sundqvist, från Skellefteå, 5/10 (50%) matcher i kvalserien.

29. Johan Ramstedt, från Skellefteå, 10/10 (100%) matcher i kvalserien.

"Vi ska spela med 5 av 10 spelare från bygden" hade Apans ledning dyrt och helt lovat kommunen för att bli sponsringsdopad. Och myglade sig till Elitserien med ett lag till 95% bestående av KÖPESPELARE.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Ja tabelläget är hyfsat ovanligt får man tillstå

Det är större poängdifferens mellan lag 10 & 11 än vad det är mellan lag 2 & 10
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Hängmatch i SHL just nu - HV-Warulfven som står 2-0 i första perioden.

Det är ju imponerande hur j-a jämnt det är från plats 2 och nedåt. Bara de fyra sista lagen som fallit ifrån och får köra egen kamp om att slippa kvalspel - en kamp som Kronan kommer att förlora och de får sällskap av antingen Morsan eller Öret.

Luleå har torskat senaste tre matcherna mot lag i omgivningen: mot Pölsan i en match där vi tydligen var så bra att vi kunde ha vunnit, samt mot bottenlagen Morsan och Öret.

Faktum är att om vi inte slarvat bort dessa tre senaste matcher utan i stället vunnit dem,..då hade vi haft 58 poäng nu och alltså legat på delat 2-5 plats.

Alltså nio lag på plats 2-10 som under den knappa 40% andel av serien som återstår kan komma att hamna lite var som helst från plats 2-10, beroende av hur lagen presterar nu under våren.

Djurgårn
Igen-kligen klart bättre än övriga, men har tappat rejält medan Engqvist varit skadad och dessutom saknar viktiga spelare i junis-VM. Får Djurgårn tillbaka fullt lag lär de utan vidare ta andraplatsen.

Frölunda
Smygaren. Frölunda har ju gått lite knackigt under året men utan att man märkt något verkar de ha tätat ihop försvaret och i skymumdan klättrat medan andra lag tappat.

HV71
Haft många borta länge och gått halvknackigt men kommer alla spelarna tillbaka blir de starkare, men frågan är just hur starka?

Malmö
Lite slött lag som när de vill kan vara j-t bra. Kan gissningsvis hamna 5-8 plats typ, beroende av hur bra det går för övriga lag.

Warulfven
Riktigt starka inledningsvis men har sedan tappat under serien och frågan är om de kan klättra upp ur den långsträckta formgropen.

Pungen
Ligger där och lurar för en fin placering men känns inte riktigt kompletta för att bli riktigt farliga.

Apan
Har ramlat rejält när de saknat några köpespelare och det är tydligt att laget inte är så starkt raktigenom utan beoende av att köpespelarna är med och levererar. Den här obalansen gör att det är svårt att tro på laget framöver. Kan åka redan i kvarten i år igen.

Pölsan
Inledde riktigt dåligt men sedan laget kom igång tillhör man seriens allra bästa lag och kan man vara fortsatt starka kan det nog bli en klättring till riktigt hög position eftersom det är så jämnt för närvarande.

Luleå
Stort frågetecken. Laget kunde inledningsvis inte vara stabila utan tappade en massa matcher i tredje perioden. Men kom sedan igång rejält och har presterat som ett lag som bör ta en toppsexplacering, med undantag för några rejäla tapp i B2B mot Apan, i B2B mot Pölsan och i tre senaste. Kan vi silppa skador framöver och få tillbaka Cehlin och Olle samt Isac och även övriga 3-4 spelare som just nu saknas så att vi har en bredare trupp...ja, då kanske Bulan får ihop det. Men långt ifrån klart att vi fixar det.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Frågan är vad Fläskberget tillför. Jag har ju visat upp en bildsekvens som tydligt visar hur han filmade mot Malmö. Samt rapporterat hur han överfallit spelare bakifrån och vidare ramlat upprepade gånger på isen samt inte hunnit med när andra spelare åker skridskor.

Det kan förstås tyckas som detaljer och man behöver ta in de övergripande resultaten.

Malmö - Apan förlust 5-4
Morsan - Apan förlust 3-0
Apan - Pungen förlust 2-3

Till det kommer förstås

Frölunda - Apan förlust 4-1
Apan - Frölunda förlust 1-2

följt av Frölunda - Apan förlust 3-2 men den matchen räknas väl bort eftersom fläskberget var avstängd efter fult överfall och dessutom vägrade åka med laget till Göteborg.

Ingen match för Apan förrän kommande fredag-lördag då man har B2B med Öret. Kan vi räkna med att Fläskberget fortsätter och förlänger sin svit då?

Apan är ju känd i hockey-Sverige för anor av att vara ett förlorarlag - snacka om många förlorade finaler men än värre/bättre alla förluster i kvalet som inneburit att laget fått stanna i allsvenskan.

Mycket passande att förlorarlaget Apan symboliseras av en sådan förlorarspelare som Fläskberget.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Apan lovade dyrt och heligt att halva laget skulle bestå av spelare från bygden och lyckades på så sätt lura sig till landets värsta kommunaldoping.

Och vad skulle de ha pengar till?

Att köpa köpespelare!

Här följer laget som tog Apan tillbaka till Elitserien:

KÖPESPELARE
1. Köpespelare från USA, Mark Busenberg
2. Köpespelare från USA, Brett Harkins
3. Köpespelare från USA, Jeremiah McCarthy
4. Köpespelare från Tjeckien, Libor Prochazka
5. Köpespelare från Tjeckien, Daniel Branda
6. Köpespelare från Österrike, Daniel Welser
7. Köpespelare från Kiruna, Andreas Hadelöv
8. Köpespelare från Kiruna, Fredrik Krekula
9. Köpespelare från Boden, Johan Norberg
10. Köpespelare från Boden, Fredrik Öberg
11. Köpespelare från Arvidsjaur, Fredrik Lindgren
12. Köpespelare från Umeå, Per-Anton Lundström
13. Köpespelare från Umeå, Daniel Sondell
14. Köpespelare från Örnsköldsvik, Magnus Wernblom
15. Köpespelare från Örnsköldsvik, Anders Söderberg
16. Köpespelare från Örnsköldsvik, Fredrik Bergquist
17. Köpespelare från Gävle, Patrik Rönnqvist
18. Köpespelare från Stockholm, Nicklas Dahlberg
19. Köpespelare från Stockholm, Andreas Falk
20. Köpespelare från Stockholm, Andreas Paulsson
21. Köpespelare från Stockholm, Johan Åkerman
22. Köpespelare från Arboga, Mikael Bohman
23. Köpespelare från Mariestad, Per Helmersson
24. Köpespelare från Nybro, Pontus Petterström

25. Mikael Pettersson
Nej, han var inte med alls i kvalserien. Faktum är att han fick bara ynkliga fyra matcher i Allsvenskan och sedan dumpades han och spelade sin framtida karriär i glada Hudik.

26. Tomas Larsson
Han fick spela mer. 10 matcher i Allsvenskan. Men några matcher i kvalserien blev det inte. Där blev det köpespelare i stället.

27. Mikael Brancalion
Han fick hela 28 matcher i Allsvenskan men dumpades han med. Till Clemens, Östersund, Hudik, Sundsvall och allt möjligt. Men i kvalet för Apan var han förstås inte alls med.

28. Alexander Sundqvist
Han fick hela 41 matcher i Allsvenskan, fantastiskt. Och - han fick också delta i Kvalserien. Men bara fem matcher av tio. Halva kvalserien ersattes han av köpespelare.

29. Johan Ramstedt
Ja, här har vi alltså något så unikt som en spelare från bygden som fick vara med. Han spelade samtliga 10 kvalseriematcher och bidrog till att lyfta Apan till Elitserien.

Sammantaget innebär det att det Aplag som tog Apan till Elitserien hade hela 1,5 spelare från bygden med vilket alltså innebär att Apan hade 95% köpespelare när de tog platsen i Elitserien.

KÖPELAG!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jo, fläskberget är definitivt en förstärkning.

Inte för Apan men för övriga 13 lag i serien.

Fläskberget avslutade väl våren 2017 med tre förlorade matcher i rad (den sista som avstängd) och nu fyller han snyggt på med förlust x 3.

En värdig symbol för Apans anor som förlorarlag.

🙊🙉🙈
💩💩💩
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Hatbrottslingen har ju hånat Per Ledins återkomst i shl. Låt oss se vad The Return of the Betongarsle har betytt för Apan:

Inget. Nada. Noll poäng inspelade.

Imponerande av hängröven. Det luktar guld lång väg.
Kommentera

« · 1862968 · »